E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl borsa rallisinin liderleri olan büyüme hisseleri ve değerinin altında işlem gören ‘değer hisseleri’ arasında seçim yapma stratejileri, yatırım alanının geride kalan tartışmalarından oldu. Güçlü büyüme potansiyeli olan ya da değerinin altında işlem gören hisseler arasında seçim yaparak strateji oluşturma geleneği geride kalıyor. Her iki seçenek de yatırımcılarına hem büyük hasarlar verebilir, hem de güçlü getiriler sağlayabilir. Kazananın kim olacağı ise tartışma konusu.
Financial Times’da kaleme aldığı yazıda Saira Malik, bildiğimiz stratejilerle yola devam etmenin yatırımcılara rahatlık sağladığını söyledi. Ancak yine de değer hisseleri ve büyüme hisseleri arasındaki tartışma sona erdi. Bunun nedeni bir tarafın kazanan olara öne çıkması değil, iki hisse grubu arasındaki “rekabetin” gerçeklikten ziyade algıları temel alan bir karşıtlık üzerine kurulmuş olması.
Burada yeniden tarih yazılmıyor. Elbette değer hisselerinin büyüme hisselerinin önüne geçtiği ya da tam tersinin yaşandığı dönemler oldu. Dahası zaman zaman bu iki hiss grubu birbirlerinin oldukça yüksek farklarla önüne geçti. Ancak geçtiğimiz dönemlerde gösterdiği yüksek performansı temel alarak bir hisse grubunu diğerine tercih etmek, yüksek getiri sağlamak isteyen yatırımcılara fayda sağlayan bir strateji değil.
Bunun nedeni ise oldukça basit: Performansı etkileyen unsurlar dönemlere özel, tahmin edilmesi güç ve tekrarlanma ihtimali düşük. Bir yönde oldukça uzun süre seyretmiş olan bir yatırım trendine yönelen yatırımcılar, ani bir u dönüşü durumunda özellikle savunmasız kalacak. Örneğin büyüme hisselerini ele alalım. Büyüme hisselerininin 2017 ve 2020 yılları arasındaki piyasa liderliği, bazı gelişmelerin nadir bir şekilde bir araya gelmesinden kaynaklandı.
borsagundem.com'un derlemesine göre, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016 yılındaki sürpriz seçim zaferi, güçlü ekonomik büyümeye yönelik büyük beklentiler yarattı. Ancak bu beklentiler gerçekleşmediğinde faiz oranları düştü ve emtialara yönelik talep azaldı. Bu durum ise büyüme hisseleri için büyük bir yükseliş fırsatı oluşturdu. Bununla birlikte bulut bilişim sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte başlayan teknolojik inovasyon dalgası küresel tabloyu dönüştürdü.
Jenerasyonda bir görülebilecek bu değişim, büyüme hisselerinde yeni yükselişleri getirdi ve küresel teknoloji platformlarının liderliği başladı. 2018’in kasım ayında başlayan büyüme hisselerinin liderliği, 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin çöküşüyle perçinlendi. Tahvil getirileri 2020’nin mart ayında, korona virüs pandemisinin ilk günlerinde tüm zamanların en düşük seviyesi olan %0,54’e düştü.
Düşen tahvil getirileri büyüme hisselerinin gelecekte sağlayacağı getirileri daha çekici hale getirdi. Değer hisselerinde son dönemde görülen yükseliş de benzer bir şekilde sıra dışı gelişmelerin bir sonucu oldu. Eşi benzeri görülmemiş seviyelerde mali teşvikler, ABD ekonomisinin pandemi sonrasında beklenenden daha hızlı toparlanma göstermesini sağladı. Bu gelişmelerle birlikte değer hisseleri eylül ayında yükselişe başladı.
Değer hisselerinin değerlemeleri bu noktada son 20 yılda görülen en düşük seviyelerdeydi ve büyük bir sıçrayış için çekici bir zemin oluşturuyordu. Güçlü performans aşı cephesinden gelen olumlu haberlerle birlikte daha da ilerleme kaydetti. 2020’nin eylül ayından nisan ayı sonuna kadar Russell 1000 değer endeksi %31,2 yükseldi ve büyüme endeksinin %14,4’lük yükselişinin neredeyse iki katına ulaştı.
Aşılama çalışmalarının ardından gelen sağlıklı ekonomik veriler ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin yılın ilk dönemlerinde açıkladığı teşvik paketiyle değer hisselerinin güçlü performansı şimdilik devam ediyor.
Fed, ekonomiyi kurtaran bir programı kapatmaya başlayacak
Düşen hacimler yükselişe güçlü destek vermiyor
Gates ve Buffett'tan milyar dolarlık yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:13)