E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse seçerken bunlara dikkat edin!---

Hisse seçerken bunlara dikkat edin!

Hisse seçerken bunlara dikkat edin!
03 Haziran 2016 - 10:48 borsaningundemi.com

Finans Yatırım Genel Müdürü Özgür Güneri, yatırımcılara önemli yatırım tavsiyelerinde bulundu

Hükümet değişikliği rüzgarını sarsıntılı bir şekilde geride bırakan piyasaların yeni gündemi, reform paketleri, anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ve FED'in faiz hamlesi. Bu ortamda piyasalarda volatilitenin sürmesini bekleyen Finans Yatırım Genel Müdürü Özgür Güneri, döviz yerine cazip faiz oranları nedeniyle sabit getirili TL varlıkları tavsiye ediyor. Güneri, "Hisse seçiminde seçici hareket ederek getiri oranı artırılabilir. İskontosu artan bankacılık ile iç tüketime yönelik sektör hisseleri izlenebilir" diyor.

Şubat-nisan döneminde piyasalarda gö­rülen iyimserliğin mayıs ayıyla birlikte yerini satışlara bıraktığını görüyoruz. BIST-100 Endeksi, mayıs ayında dolar bazında yüzde l6'nın üzerinde düşüşle şu ana kadar en çok değer kaybeden gelişen ülke borsası durumunda. ABD Merkez Bankası'ndan (FED) gelen faiz artırım yanlısı açıklamaların olumsuz etkisinin yanında, içeride siyasi gelişmeler, endeksin görece negatif perfor­mansında etkili görünüyor.

Son dönemde ise hükümetin kurulması pi­yasalar tarafında olumlu karşılandı. Hükümetin gündemine gelebilecek ekonomik reformlar, piyasalarda beklenti yaratmakla birlikte, yeni anayasa ve başkanlık sistemine yönelik seçim, referandum gibi ihtimaller gündemden kalkmış değil. FED'in faiz artırımına yönelik gelişmeler de piyasalar tarafında fiyatlanmaya devam edecek. Piyasalar böyle kritik bir ortamda yaz aylarına girerken sabit getirili TL varlıkların öne çıkaca­ğını söyleyen Finans Yatırım Genel Müdürü Öz­gür Güneri, borsada getirinin artırılmasında ise hisse seçiminin önemine dikkat çekiyor. Güneri, piyasa beklentilerini ve yatırım tavsiyelerini pay­laştı...

Global tarafta ve yurtiçinde piyasaları etki­leyecek başlıklar neler olacak?

Piyasalar global tarafta FED'in faiz artırım zamanlamasını öngörmeye çalışacak. Ayrıca Çin'deki yavaşlama sinyalleri, Euro Bölgesindeki deflasyon riski ve ECB'nin gevşemeci politika­larını takip edecek. Yine İngiltere'nin Euro böl­gesinden çıkmasına yönelik oylama takip edile­cek. Bu konuda piyasada öngörülemeyen riskler gündeme gelebilir. Bu riskleri şimdiden ifade etmek zor. Piyasaların bunu yaşayıp görmesi gerekecek. Şu aşamada piyasaların İngiltere riskini çok fazla dikkate almadığını görü­yorum. İçeride ise Merkez Bankası'nın faiz politikası ve siyasetteki gelişmeler yakından izlenecek. Önümüzdeki dönemde anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmaları­nın ekonomik gündemin önünde yer alacağı­nı tahmin ediyorum.

Özellikle ABD tarafında FED politika­ları nasıl şekillenir? Bunun piyasalara etkisi ne olur?

FED, bu yıl iki ya da üç faiz artırımı yapabileceği mesajını piyasalara vermeye çalışsa da hem ABD ekonomisindeki topar­lanmanın ılımlı olması, hem de dünyadaki diğer önemli merkez bankalarının gevşemeci para politikaları izlemeleri nedeniyle FED'in agresif bir faiz artış politikası izlemesi, pek olası görünmüyor. Bu nedenle global piya­salarda 2016 yılının kalanında FED kaynak­lı kaygıların sınırlı kalacağını düşünüyorum. Bakıldığında FED ilk kez Mayıs 2013'te pa­rasal genişlemeyi azaltıp, faizleri artırabile­ceğini söylemişti. Aradan geçen yaklaşık 2,5 yıl sonra Aralık 2015'te faizleri artırdı. Yani FED, söylemleriyle piyasaları kontrol etmeyi iyi başardı, beklentileri fiyatları yavaş yavaş yansıttı. Bugün gelinen noktada da FED, söy­lemleriyle piyasaları yönlendiriyor. Şu an gelinen fiyatlarda FED'in bir-iki faiz artırım hamlesinin önemli ölçüde etkili olduğunu düşünüyorum.

Bu beklentileriniz dahilinde borsada bek­lentiniz nedir? Sonbahara kadar piyasa yeniden 90.000'e doğru toparlanır mı? 70.000'e doğru dü­şüşler olur mu?

Piyasalar belirsizliği sevmez ve özellikle si­yasi dalgalanma azalmadığı sürece borsada kalıcı bir yükseliş trendinin başlaması zor görünüyor. Aşağıda 70.000 önemli destek olmak üzere en­deksin bu seviye üzerinde geniş bir bant içinde dalgalı bir seyir izlemesi daha muhtemel görü­nüyor.
Yatırımcılar, bu dönemde hisse senedi piya­sasında taşıyabilecekleri riskleri iyi belirlemeli ve borsaya biraz daha orta-uzun vadeli bakmalı. Böyle volatil dönemlerde trade amaçlı işlemler zararla sonuçlanabileceğinden, bu tip işlemlerde mutlaka stop loss disiplinine bağlı kalınmak.

Döviz piyasasında beklentiniz nedir? Dolar/TL'de sonbahara kadar yeni denge seviyeleri nerede kurulur?

İçeride siyasi gelişmeler nedeniyle kurda gerilemelerin sınırlı kalmasını ve yüksek sevi­yelerin korunmasını bekliyorum. Kurum olarak dolar/TL'de yıl sonu tahminimiz 3,02 seviyesinde olmakla birlikte, TL'nin faiz avantajı göz önüne alındığında portföylerin önemli kısmının TL'de tutulmasının daha cazip olacağını düşünüyorum. Yani TL tarafına bakıldığında 12 aylık dönem için faiz getirişi yüzde 12 seviyelerinde. Bugünkü kurseviyelerinden yüzde 12 getiri elde etmeniz için kurun 3,35'in üzerine çıkması lazım. Eğer, bir yıllık kur beklentiniz bu seviyenin üzerinde ise döviz alınabilir. Ancak benim önerim, ÖST, mev­duat gibi sabit getirili TL yatırım araçlarında geli­rinin aranması ve bu getirinin seçici hisse senedi ve yapılandırılmış ürünlerle yükseltilmeye çalı­şılması stratejisini benimsemek yönünde. Çünkü dolarda yaşanan yüksek volatilite dikkate alındı­ğında, yatırımcının destek ve direnç noktalarını yakalamaları ve bu işten kâr etmeleri zor bir iş. Bunun yerine risk almadan TL faizde değerlen­dirmek daha iyi bir strateji olacaktır.

Faizde beklentiniz nedir? Merkez Bankası (MB) faiz politikasında nasıl bir yol izler?

Enflasyonda düşüşün uzun soluklu olması zor ve yaz aylarında baz etkisi nedeniyle enflas­yonda yükseliş muhtemel görünüyor. Bu neden­le MB'nin faiz indirimlerinin sonuna yaklaştığını düşünüyorum. Dolayısıyla faizlerde aşağı yönlü marj sınırlı görünüyor. Geçen ayki toplantıda da MB'nin faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirdiğini gördük. Buna göre marjinal fonlama oranı yüzde 10'dan yüzde 9,5 düzeyine indirilir­ken MB borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Böylece yeni başkan Murat Çetinkaya yönetiminde ikinci kez faizin üst ban­dında indirime gidilmiş oldu. Merkez, yaptığı bu hamleyle piyasa yapıcılığı kapsamında enflasyon hedefli olarak politikalarına devam edeceği yö­nünde olumlu mesaj vermeye devam etti.

Altında beklentiniz nedir? Gram altın tarihi rekor seviyelerde (123 TL). Yükseliş sürer mi?

Gram/TL'de yükselişin bu noktadan sonra aynı hızda devam etmesi zor. Ancak dolar ku­runun yüksek seviyelerini koruması nedeniyle fiyatların bir süre daha tarihi zirve seviyelerine yakın kalacağını tahmin ediyorum. Ons/dolar bazında ise doların güçlü konumunu sürdürme eğilimi altını baskı altında tutuyor.

Ortalama bir yatırımcı nasıl bir portföy da­ğılımı yapmalı? Portföyünü yeni şartlarda nasıl şekillendirmek?

Endekste 70.000 seviyelerine doğru gerile­melerde portföylerdeki hisse oranının artırılma­sını öneriyorum. Risklere karşı portföylerde bir miktar dolar bulundurulabilir, ancak ağırlıklı ola­rak TL varlıkların orta-uzun vadede daha cazip bir getiri potansiyeli olduğunu düşünüyorum.
Portföyü belirlerken tabii öncelik yatırımcının risk iştahı olmalı. Ben hiçbir zaman dövizi bir yatırım aracı olarak görmedim ve tavsiye de et­miyorum. O nedenle döviz borcu, geliri vb yoksa tasarrufları TL varlıklarda değerlendirmek bana kalırsa çok daha doğru. Yatırım araçlarının seçi­minde risk iştahı ön plana çıkıyor. Ben kademeli olarak seçici hisse senedi yatırımının her zaman getiri sağlama noktasında portföylere ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum.

Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir risk gö­rüyor musunuz?

Türkiye'nin kredi notunda yakın vadede bir risk görmüyorum. Ekonomideki kırılganlığın yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı siyasi belirsizlik veya gelişmekte olan ülkeleri etkisine alacak cid­di bir türbülans olmadığı sürece bir not düşüşü gündeme gelmeyecektir.

ÖZGÜR GÜNERİ'DEN KRİTİK NOTLAR...

1- Piyasalar, İngiltere'nin Euro'dan çıkma olasılığını çok fazla fiyatlamadı. Ancak öngörülmeyen risklerle karşılaşabiliriz.

2- Anayasa değişikliği ve Başkanlık tartışmaları, gündemin önünde yer alacak. Hükümet reformları hayata geçirirse, yeni fırsat pencereleri açılabilir.

3- FED, piyasaları söylemleriyle 1 kontrol etmeyi iyi başardı, beklentileri yavaş yavaş fiyatlara yansıttı.

4- FED'in bir-iki faiz artırım 1 hamlesinin önemli ölçüde fiyatların içinde olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle piyasalar faiz kararına daha yavaş tepki verir.

5- Borsadaki riskler iyi belirlenmeli ve orta-uzun vadeli stratejiler oluşturulmalı. Volatil dönemlerde trade yaparak para kazanmak zordur.

6- Yıllık TL faiz getirişi yüzde 1 12. Dolarda bu getiri için kurun 3,35'in üzerinde olması lazım. Böyle bir beklentiniz yoksa döviz almayın.

7- ÖST, mevduat gibi sabit getirili TL yatırım araçlarında getiri aranabilir.

8- Yine hisse senedinde seçici alımlar ve yapılandırılmış ürünlerle getiri oranı yükseltilebilir.

"YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİ REFORM PAKETİ ÖNEMLİ"

HÜKÜMET OLUMLU KARŞILANDI
Başbakan Binali Yıldırım ve yeni kabineye bakıldığında icraat, yeni büyük yatırımlar tarafında daha aktif bir hükümet beklentisi var. Ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek gibi piyasalar tarafında beğeniyle karşılanan bir ismin de devam ediyor olması, olumlu karşılandı. Türkiye'nin önünde önemli fırsatlar olduğunu düşünüyorum.

BOL LİKİDİTE SÜRÜYOR
FED, faiz artırımı yönünde hamle yapacak gibi bir söylem içinde olsa da dünyada hala çok büyük bir likidite var. Dönem dönem bu likiditenin etkilerini piyasalar üzerinde görüyoruz. Altın, petrol gibi emtialar hızlı yükselişler yaşayabiliyor. Gelişmekte olan piyasalara para girişi hızlanabiliyor. Bol likidite ortamının devam ettiği ortamda yeni hükümetin ekonomik reform paketleriyle birlikte Türkiye piyasaları için yeni fırsat pencereleri açılabilir.

"BANKACILIK VE İC TÜKETİM ÖNE ÇIKAR"

Finans Yatırım'da yatırım danışmanlığı bölümümüzün 'Trade Model Portföy' adıyla takip ettikleri bir öneri listesi var. Trade Model Portföy, teknik görünümü iyi olan ve endeksin üzerinde getiri sağlamasını beklediğimiz hisselerden oluşuyor. Sektörel bazda bakıldığında bankacılık sektörü hisseleri göreceli olarak endekse göre düşük performans sergiledi. Ben bu hisselerde seçici olmak kaydıyla olumlu bir seyir bekliyorum. Ayrıca faiz indirim sürecinden olumlu etkilenmesini beklediğimiz bazı iç tüketime dayalı sektörler de ön plana çıkacaktır.

(Talip Yılmaz/Capital Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YENİÇERİ03 Haziran 2016 16:20

    seçilecek hisse 1- DÜZENLİ KAR YAPACAK, 2- TEMETTÜ VERECEK, 3- UCUZ OLACAK (İFLAS VE İÇSEL DEĞERLER) 4- DÜZGÜN YÖNETİLECEK, DÜRÜST YÖNETİLECEK, 5- VADEYİ KISA DEĞİL UZUN TUTACAKSINIZ, 6- DÜŞÜNCE PANİK YAPMAYACAKSINIZ... daha da sayabilirim....