E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse geri alımlarında belirgin artış---

Hisse geri alımlarında belirgin artış

Hisse geri alımlarında belirgin artış
27 Şubat 2024 - 15:11 borsaningundemi.com

ABD’de hisse geri alımlarının bu kazanç sezonunda arttığı gözleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kazanç sezonunun beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görülüyor. Bu durum, hisse senetlerinin performansına da yansıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, ABD borsalarında kazanç sezonu öncesi ekonomi kaynaklı belirli korkular olmuş olsa da, sonuçların beklentilerin üzerinde gelmesi yatırımcıları rahatlatmış görünüyor.

Ekonomi iyiye mi gidiyor?

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, ABD borsalarında kazanç sezonunda hisse geri alımlarının artması, şirketlerin ABD ekonomisinin gidişatı hakkında daha iyi hissettiklerinin bir işareti olarak kabul ediliyor.

Meta, Disney ve Uber gibi şirketlerin tümü bu kazanç sezonunda hisseleri geri satın alma planlarını duyurdu. Deutsche Bank'tan alınan verilere göre şirketler bu geri alım izinleri doğrultusunda hareket ediyor; S&P 500 üyesi şirketler Şubat ayının ilk haftasında 63 milyar dolar değerinde hisse geri alımı gerçekleştirdi. Bu, Mayıs 2023'ten bu yana tek haftalık en yüksek geri alım toplamına karşılık geliyor.

Deutsche Bank'ın küresel varlık tahsisi ve ABD hisse senedi stratejisi direktörü Parag Thatte, kazançlar arttıkça geri alımların da genellikle aynı süreci takip ettiğini açıklıyor. Bunun nedeni ise, kazançlar arttıkça şirketlerin serbest nakit akışının sıklıkla artması. Şirketler bu parayı öncelikle borçlarını ödemek için harcıyor. Daha sonra, kalan fonlar genellikle temettü ödemeleri, şirkete yeniden yatırım yapmak için sermaye harcamalarını artırmak ve potansiyel olarak hisseleri geri satın almak için kullanılıyor.

Hisse geri alımları, halka açık toplam hisse miktarını azaltarak yatırımcıların şirketteki hisselerini ve potansiyel temettü paylarını artırıyor. Bu, yatırımcılar için olumlu bir gelişme olarak görülüyor ancak zor zamanlarda kesilecek ilk kalem de genellikle bu oluyor.

Şirketler daha güçlü hissediyor

Geri alımlardaki bu geri dönüşün, şirketlerin geri alımların durgunlaştığı son birkaç çeyreğe göre daha güçlü bir konumda olduklarını hissettiklerinin bir işareti olarak görülebileceği anlamına geliyor. Uber CFO'su Prashanth Mahendra-Rajah, şirketin ilk geri alma planının başlatılmasını ‘şirketin güçlü finansal ivmesine duyulan güven oyu’ olarak tanımlıyor.

Disney CEO'su Bob Iger, şirketinin neden temettüsünü artırdığını tartışırken benzer bir düşünceyi yineliyor ve 2018'den bu yana ilk kez hisseleri geri alma planlarını duyuruyor.

Iger, şirketin 7 Şubat'taki kazanç açıklamasında şunları söylüyor: “Mevcut güçlü konumumuz ve alacağınız yola olan güvenimiz, geçtiğimiz ay hissedarlarımıza temettü ödememizi sağladı. Büyüyen işlerimize yatırım yapmaya ve güçlü bilançomuzu korumaya devam ederken aynı zamanda temettüye öncelik vermeyi de istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda ödemeler ve hisse geri alımları devam edecek.”

Meta ise ilk kez üç ayda bir temettü sunmayı planlıyor ve aynı zamanda 50 milyar dolarlık bir hisse geri satın alma programına da izin veriyor. Geri alımlar, geçen yıl işten çıkarmalarla adı anılan ve artık işletmelerinin 2024’te gideceği yer konusunda daha güvenli görünen Meta, Disney ve Uber için kayda değer bir değişime işaret ediyor.

Şirketler hâlâ yüksek borçlanma maliyetleriyle ve olası bir resesyon korkusuyla mücadele etse de, geri alımlardaki bu artış, şirketlerin finansal konumlarının ideal seviyeye yaklaşmakta olduğunu düşündüklerini gösteriyor.

Kurumsal güvenin bir başka işareti

Kurumsal güvenin başka bir işareti daha var: Şirketlerin nakit akışlarını harcamanın bir başka yolu olan anlaşmaların da yıl başından bu yana arttığı gözleniyor.

Capital One'ın Discover Financial Services'i satın almak için sunduğu 35 milyar dolarlık teklif, anlaşma değeri açısından başı çekerken, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre yılbaşından bugüne anlaşma yapma oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında artmış durumda.

Freedom Capital Markets baş küresel stratejisti Jay Woods, anlaşmalardaki artışın ‘piyasalar için güven oluşturucu’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Faizler istikrar kazandı ve şirketlere anlaşma yapma konusunda daha fazla güven verdi.”

Disney temettü miktarını artırdı

 

Sosyal medya devi Meta neden temettü dağıtıyor?

 

Wall Street daha güçlü ekonomik verilere hazırlanıyor

 

Yellen: ABD ekonomisi büyümeye devam etti

 

Paul Krugman: Borsadaki yükseliş sağlıklı bir ekonomi şeklinde yorumlanmamalı

 

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Msc 29 Şubat 2024 18:38

    Biz niçin hissetmiyoruz, Ekonominin nasıl düzeleceğini, İktidar ve muhalefet biliyorsanız bi zahmet anlatin