E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de hisse geri alımları, 2018 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse geri alımlarındaki belirgin artışın, ABD’deki şirketlerin ülke ekonomisine ilişkin duyduğu güvenin bir işareti olduğu kabul ediliyor.
Rekor seviye
Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, Deutsche Bank'ın araştırmasına göre ABD’li şirketler, son 13 haftada 383 milyar dolardan fazla hisse geri alımı duyurdu; bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışa ve Haziran 2018'den bu yana en büyük miktara karşılık geliyor. Toplam tutar, Apple'ın tarihteki en büyük geri satın alma olan 110 milyar dolarlık planını da içeriyor.
Deutsche Bank'taki sermaye stratejisi ekibi, geri alımlardaki ‘patlama’nın, kısa süre önce 70 milyar dolarlık bir geri alım planı açıklayan Apple ve Alphabet gibi büyük isimlerin ötesine geçtiğini belirtiyor. İlk çeyrek kazanç sezonunda bildirilen 262 milyar dolarlık geri alımın 82 milyar doları büyük teknoloji devleri dışındaki şirketlerden geliyor. Bu, borsadaki yükselişte genişleme işaretleri arayanlar için hoş bir gösterge niteliği taşıyor.
Hisse senetlerinin en büyük itici gücü
Deutsche Bank'ın öz sermaye stratejisti Binky Chadha, ilk çeyrek kazanç raporlarının başlamasından önce yaptığı açıklamada, “Geri alımlar, orta vadede hisse senetlerinin zaman içindeki en büyük itici gücü olmuştur” diyor. Chadha'ya göre geri alımların önemi basit: "Geri alımlar yatırımcılara şirketlerin makro ortam hakkında ne hissettiğini anlatıyor."
Chadha, geri alımların genellikle kazançlar arttığında arttığını söylüyor. Bunun nedeni, kazançlar arttıkça, ki bu şu anda neredeyse son iki yılın en hızlı temposunu yaşıyor, şirketlerdeki nakit akışının da artması. Şirketler daha sonra bu nakit akışını hissedarlara ödenen temettüleri artırmak, şirkete yeniden yatırım yapmak için sermaye harcamalarını artırmak veya hisseleri geri satın almak ve dolayısıyla sermayeyi hissedarlara iade etmek için kullanabiliyor.
Döngüsel kara bulut kalktı
Bu trend 2023 yılında ise hayata geçemedi. Kazançlar arttı ancak geri alımlar artmadı. Chadha, bunun büyük ihtimalle ezici çoğunluğun ABD ekonomisini vuracak bir resesyon öngörmesiyle ilgili olduğunu düşünüyor. Chadha, “Makro fikir birliği ciddi bir yavaşlama veya durgunluk yönünde olduğunda şirketler geri alım yapmıyor ve nakitlerini ellerinde tutuyor” diyor.
Ancak bu makro fikir birliği değişmiş durumda. Ekonomistler ve makro stratejistler bu yıl ABD'nin ekonomik büyümesi konusunda daha iyimser hissediyor ve şirketler bu güveni geri alımlarla teyit ediyor. Chadha, “Bu yılın başlarındaki dördüncü çeyrek kazanç raporlarında gördüğünüz şey, geri alımların gerçekten yeniden yükselmeye başladığıydı. Dolayısıyla bu döngüsel kara bulutun kalktığını söyleyebilirim. Şirketler bu görünüm konusunda daha rahat hissetmeye başlıyor” diyor.
Daha yüksek nakit akışı
JPMorgan Private Bank Küresel Yatırım Stratejisti Elyse Ausenbaugh, geri alımlardaki artışın ‘yatırımcılara güzel bir temel’ sağladığını, çünkü şirketlerin hisselerini geri satın almasının, bireysel sermaye yatırımcıları hisse senetlerine para akıtmıyor olsa bile piyasayı desteklemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.
Bir adım daha ileri gidildiğinde Ausenbaugh, geri alımları, şirketlerin daha yüksek nakit akışına sahip oldukları ve bunları dev teknoloji şirketlerinin artan sermaye harcamaları gibi nihayetinde hissedarlara fayda sağlayacak şekillerde kullandıklarına dair ilk çeyrek kazançlarında ortaya çıkan durumun bir parçası olarak görüyor. Ausenbaugh şöyle konuşuyor: “Artan yatırım harcamaları, yapay zeka gibi piyasaya çok fazla destek sunan bu trendleri desteklemeye devam edecek.”
UBS'den 2 milyar dolarlık hisse geri alımı
Goldman, hisse geri alım tahminlerini artırdı
Hisse geri alımlarında belirgin artış
ABD ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin altında büyüdü
JPMorgan CEO'su Dimon: ABD ekonomisi 1970'lere dönebilir
ABD ekonomisini 2025'te kriz bekliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:55)