E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar hareketli bir süreç yaşıyor. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi, arkasından ilan edilen üç ay süreli Olağanüstü Hal (OHAL), piyasalarda ciddi fiyatlanmalara neden oldu. Önceki hafta Borsa İstanbul düşüş eğilimine girerken, kur ve faizlerde de sert yükselişler görüldü. Borsa Endeksi 71.000 seviyelerine geldi, dolar kuru 3,09 TL'yi test etti. 15 Temmuz'dan sonra piyasanın verdiği bu tepkilerde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik açıklamaları da etkili oldu.
Böylesi gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, geride bıraktığımız hafta ise toparlanmanın ilk işaretleri görülmeye başladı. Borsa, kayıplarının bir kısmını geri aldı. Endeks 75.942'yi görürken, dolar 3,01 TL'ye kadar geriledi.
'LİMİTSİZ' HİSSE GERİ ALIMI
Piyasalardaki bu toparlanmada Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) verdiği önemli bir kararın da etkisi oldu. SPK, 21 Temmuz'daki duyurusuyla, genel kurul kararı ve limit söz konusu olmaksızın şirketlerin borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesinin önünü açtı. Mevcut durumda yüzde 10'luk sınırı aşmış halka açık ortaklıklar da ilave geri alım yapabilecek, günlük işlem miktarı ortalamasının yüzde 25'inin aşılmayacağına ilişkin esas uygulanmayacak. Geri alınan paylar duyuru tarihinden itibaren 30 gün boyunca satılamayacak. 30 günlük sürenin hesaplanmasında 'ilk giren ilk çıkar' yöntemi uygulanacak.
SPK, bu kararının ardından aralarında Turkcell, Doğuş Otomotiv, Enka İnşaat, Borusan Yatırım, Net Holding, Dagi Giyim'in de bulunduğu 44 şirketin hisse geri alımı yapacağını açıkladığını duyurdu. Geçen haftanın son günü bu kararı verenlerin arasına Bak Ambalaj da katıldı ve bu sayı 45'e yükseldi. Bu şirketler ve aldıkları geri alım kararından sonra hisselerinde yaşanan değişim tabloda görülüyor. Genel kanı, hisse geri alımlarının artacağı yönünde.
VOLATİLİTEYE KARŞI ÖNLEM
Darbe girişiminin ardından hisse fiyatlarında oynaklıklar meydana geldiğini, sermaye piyasalarında endişenin hakim olduğunu ifade eden Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bu gibi borsada volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde hisse geri alımının önlem olarak görüldüğünü söylüyor. Erkan, "Hisse geri alımını özellikle 'market mover' dediğimiz endeksteki ağırlığı yüksek şirketlerin yapmasıyla piyasa oynaklığının önüne geçiliyor" diyor. Enver Erkan, geri alımla şirketlerin kendi hisselerinin, SPK'nın da şirketlerin arkasında olduğu anlamının çıktığı görüşünü paylaşıyor.
HİSSENİN DEĞERİNİ ARTIRIYOR
Hisse geri alımıyla hisselerin değerinin korunması ve artırılması da amaçlanıyor. Geri alımlarla hisselerde primlenme söz konusu olabiliyor ve bu da borsa endeksine pozitif yansıyor. Piyasalardaki dalgalanmaların şirket faaliyetlerini etkilediğini ve bu durumun hisseye yansıdığını dile getiren Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, hisse geri alımının öz sermaye kârlılığı, hisse başına kâr gibi finansal oranların denge bulmasına yardımcı olduğu ve Hisse için yükseliş potansiyeli sağladığı kanaatinde. Geri alım kararı veren hisselerde dalgalanmaların azaldığını ve yükseliş görüldüğünü dile getiren Tufan, bu görüşünü örneklerle de destekliyor. Tufan, "Doğuş Otomotiv'in ve BİM'in hisseleri, geri alım yapacaklarını açıklamaları sonrası yüzde 6 yükseldi. Hisse alımı sonrası Borusan Ya-tırım hisseleri yüzde 15 artış gösterirken, Arsan Tekstil'in primi yüzde 16'ya geldi" diyor.
YATIRIMCIYA 'GÜVEN' MESAJI
Peki, hisse geri alımları yatırımcılara ne vaat ediyor? Şirketlerin kendi hisselerini alım sürecinin 'şirketime güveniyorum' mesajıyla yatırımcıya güven aşıladığını dile getiren Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, böylece yatırımcıların hisseye talebinin artabileceğini vurguluyor. Bal, şirketlerin yatırımcıya verdikleri sinyalleri de şöyle özetliyor: "Şirketler, hissenin gerçek değerinin altında olduğu ve şirket operasyonlarını en iyi bilen taraf olduğu için yaptığı alımlarla oluşturduğu fiyatın geleceği yansıttığı sinyalini veriyor. Ucuz kalan hisseler uzun vadede yüksek getiri potansiyeline sahip olduklarından, yatırımcıların ilgisini çekiyor."
YATIRIMCILARA 3 UYARI
1-Şirketin geri alım açıklamasının ve uygulamasının hisseye yatırım için tek başına yeterli olmadığı unutulmamalı.
2-Şirket hisselerinde alım yaptıkça dolaşımdaki pay sayısı ve halka açıklık oranı azalıyor. 2015’te Mutlu Akü ve TEB gibi halka açıklık oranı düşük şirketler hisselerini alarak borsadan çıktı. Uzun süreli geri alımın likiditeyi azaltacağı hesaba katılmalı.
3-Şirkete, geri alım amaçları ve finansalları incelendikten sonra ilgi gösterilmeli.
(CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
herkes dolarını altını satıp bu payları alsın. ytd
Şirketler geri alım için haberleri gönderiyorlar eskomun sahipleri de nerelerden bulup aldılarsa galatada 100.000.000 dolarlık gayrımenkul aldığından basında haberler çıkıyor bu şirketin sahipleri lafa geldiğinde senden benden milliyetçi icraata geldiğinde tık yok 50 şirket geri alım için açıklama gönderdi k.y.nın ortağı olan bizler mağdur şirket sahipleri kendiler maşallah para basıyor nasıl oluyorsa anlayamadım
blcyt Geçen gün 0,93 görmüş tahta , 1.13 gördüğü gün geri alım açıklıyor.Niyetleri konusunda şüpheliyim.
Açıklasalar ne olacak? THY açıkladı da 1 lot aldı mı? Hisse 7,50'den 4,50'ye düştü.
patron hisseyi geri alınca ne oluyor? hisse fiyatı düşmüyor. yani yabancı istediği fiyattan satıp çıkabiliyor.
geri alım açıklayan bi tane adam gibi şirket yok.. bunların geri alımlarıda daha yukarıdan KY nin kafasına çakma amaçlı.. İkiyüzlü patronlar.. zaten sürünüyordu kağıtlar operasyon için SPK bahane oldu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:51)