E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2007 yılının sonunda borsa yatırımına başlayan iki yatırımcı düşünelim. Bunlardan biri 2008 yılında görülen borsa düşüşü boyunca 12 ay boyunca kademeli alım yaparken, diğeri borsalardaki düşüş sürecinde yatırım yapmaktan kaçındı. Birinci yatırımcı yüksek fiyattan hisse almış olsa da, çöküşü takip eden güçlü toparlanma sürecinde kayıplarını telafi etti. Ancak hisse almaktan kaçınan yatırımcı, borsalardaki yükseliş dönemini kaçırdı.
Ayı piyasasından hemen önce ya da ayı piyasası sürecinde yatırım yapan bir yatırımcının, piyasalardaki yüksek volatiliteden kaçınan bir yatırımcıdan daha yüksek getiri olması şaşırtıcı. Ancak geçmişe bakıldığında, bir ayı piyasasının hemen öncesinde yatırım yapmak ya da mevcut yatırımları elde tutmak düşünüldüğü kadar olumsuz sonuçlar doğurmuyor. Hatta getiri sağlıyor.
Elbette, piyasaların zamanlamasını tahmin etmek imkansız olduğu için, genellikle çeşitlendirilmiş bir portföyde, ağırlıklı olarak nakitte kalmak her zaman en güvenli seçenek. Bu durum mantık dışı görünebilir. Ancak Forbes’un haberine göre, JPMorgan tarafından 2012 yılında yapılan bir çalışma bu görüşü doğruluyor. Çalışma “normal yatırım pozisyonlarına geçmeden önce iş dünyasının döngüsünde açık bir dönüm noktasını bekleyen” bir yatırımcıyı simule ediyor. Çalışmada incelenen iki farklı strateji var.
Bunlardan birincisi, piyasaların iyi ve kötü dönemlerinde yatırımlarını satmamak, ikincisi ise yalnızca koşullar elverişliyken yatırım yapmak. Rapora göre koşullar, piyasaların değerlemeleri makul ve işsizlik düşük ya da düşüyor olduğunda elverişli oluyor. Aynı zamanda ekonominin büyüme göstermesi ve enflasyonun %4 ya da altında olması da koşulları yatırım için elverişli kılıyor. Ekonominin bu kriterlerleri karşıladığı dönemlerde, portföydeki yatırımlar korunurken, karşılamadığı dönemlerde nakde geçiş yapılıyor.
Peki iki portföy nasıl performans gösterdi? Ekonomik koşullar elverişli olduğunda yatırım yapan portföyde volatilite daha düşük olmasına rağmen, sağlanabilecek getirinin büyük bir bölümünün kaçırıldığı görüldü. 1948 ile 2011 yılları arasında, yatırımlarını koruyan portföy ise, kötü dönemlerde nakde geçen portföyden neredeyse üç kat yüksek performans gösterdi. Böylelikle JPMorgan’ın çalışması, ayı piyasalarından hemen önce yapılan yaptırımların, satış pozisyonuna geçilmediği sürece yüksek getiri sağladığını ortaya koydu.
Yeşil enerji yatırımları için doğru zaman
Jim Cramer: Bu dönemde hisse satmak yanlış tercih
Uluslararası hisseler portföylerde koruma sağlıyor mu?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Pozisyonuna bağlı fon yönetiyorsan maldaysan her düzeyden hep alınmalı ki sana satılsın yabancı tasarrufunuz az diye diye emeklilik fonlarını neden kurdurdu malı onlara verip çıkabilmek için
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:58)