E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse düşerse oluşan zarardan kim sorumlu?---

Hisse düşerse oluşan zarardan kim sorumlu?

Hisse düşerse oluşan zarardan kim sorumlu?
24 Ağustos 2019 - 09:32 borsaningundemi.com

Bir yatırımcı, satın aldığı hisse senedinin değeri bir süre sonra büyük oranda düşüş gösterince, zarar eder. Yatırımcı bu nedenle şirket yöneticilerine karşı tazminat davası açar. İşte, ilginç bir hise senedi davası...

Biliyorum İhsan Amca, sen yatırım amaçlı değil, ama sırf merak ettiğin için Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerden satın alıyorsun.

Aslında şirketlerin hisse senetlerinin işlem gördüğü borsalar, sermaye toplama yerleridir. Şirketler hisse senetlerini burada halka arz ederler. Halkın tasarruflarını şirket Hisse senetlerine yatırmalarını isterler. Tasarruf sahipleri de şirket hissesi satın alarak, şirketlerin hissedarı olurlar. Bu nedenle de borsalar, bankalar gibi para piyasasının değil, sermaye piyasalarının oluştuğu yerdir. Yani İhsan Amca, borç paraya ihtiyacı olan şirket bankaya, sermayeye ihtiyacı olan borsaya gider.

Hisse alan ortak olur

Parası olan da faiz geliri istiyorsa bankaya gidip mevduat faizi alır. Şirketlere hem ortak olmak hem de kâr payı almak istiyorsa borsaya gidip hisse senedi alır. Aslında borsada bono, tahvil gibi menkul kıymetler satın alındığında da faiz geliri elde edilir ama tüm bunları burada açıklayamam. “Yerim dar”!

Hisse senetlerinin değeri çeşitli faktörlere göre borsada oluşur. Şirketin bilançosu iyi, kâr elde etmişse yükselir, zarar etmişse düşer. Geleceğe yönelik beklentiler iyiyse yükselir, kötüyse düşer. Vergi cezası alırsa düşer, vergi rekortmenleri arasına girerse yükselir. Çok etken vardır.

Ama sana anlatacağım bir olay var ki İhsan Amca, yatırımcı satın aldıktan sonra hisse senetleri büyük bir düşüş göstermiş, yatırımcının büyük zararı meydana gelmiştir. Yatırımcı da şirket yöneticilerine karşı tazminat davası açmış, ama davaya kaybetmiştir. Bana kalırsa, haksız yere kaybetmiştir.

Yükselecek sandı

Kırşehir’de bir yatırımcı, sürekli borsada işlem yapmaktadır. Borsaya çok ilgilidir, şirketlerin bilançolarını, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamaları dikkatle izler, alım satıma öyle karar verir. Bu arada, hisse senetleri Borsa İstanbul’a kote olmuş halka açık bir şirket sermayesini artırmak ister. Bunun için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurur ve finansal tablolarını kamuya ilan eder.

Kırşehirli yatırımcı da bu şirketin sermaye artırım kararıyla hissenin değer kazanacağını düşünür ve 7500 lot alır.

Ancak şirketin mali tablolarının gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle SPK tarafından sermaye artırımına izin verilmez. Bu durumun Sermaye Piyasası Bülteni’nde ilan edilmesinden sonra davalı şirketin hisse senedi bedelinin hızla düşmeye başlar. Kırşehirli yatırımcı da büyük zarara uğrar.

Mahkemeye gitti

Kırşehirli yatırımcı, şirketin yönetim kurulu başkanının hatalı mali tablo açıklaması sonucu zarar ettiğini, oluşan zarardan şirketin de sorumlu olduğunu ileri sürerek, şimdilik 50.000,00 TL’nin avans faiziyle birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava eder. Çünkü, ona göre hatalı mali tablo hazırlanmasaydı, o da 7.500 lot hisse senedi satın almayacak ve zarara uğramayacaktı. Hisse senetlerini hatalı mali tabloların doğru olduğu inancıyla satın almıştır.

Ticaret mahkemesi sıfatıyla Kırşehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, şirket ve yönetim kurulu üyeleri savunmalarını ise şöyle yaparlar; hisse senedi fiyatları piyasa şartlarına göre belirlenmektedir. Sermaye artırım kararı üzerine açıklanan mali tablolar da hatalı değildir. Ancak eksiklikler nedeniyle SPK tarafından sermaye artırımına izin verilmemiştir. Yatırımcının oluşan zarardan davalı şirket ve yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olmaları mümkün değildir.

Yargıtay onadı

Mahkeme ne karar vermiştir? Kırşehirli yatırımcıyı haklı bulup, satın aldığı hisse senetlerinin değerinin düşmesinden yönetim kurulunu mu sorumlu tutmuştur?

Hayır İhsan Amca, Kırşehir Asliye Hukuk Mahkemesi, Kırşehirli yatırımcıyı üzmüştür. Mahkemeye göre, şirketin mali tablosunun hatalı hazırlanması iddia edildiği gibi yatırımcının kararını etkileyecek boyutta değildir, zira hatalı olan mali tablonun düzeltilmesinden sonra şirketin 23.250.000 TL olan sermayesinin 75.000.000 TL’ye çıkarılmasına karar verilmesi SPK tarafından 2011/43 sayılı haftalık bültende uygun bulunmuş ve bu durum 02/11/2011 tarihinde ayrıca açıklanmıştır. Dolayısıyla, hatalı mali tablo olmadan dahi şirketin %300’den fazla büyüyeceği SPK tarafından uygun görüldüğü bir ortamda şirkete ait hisse senetlerinin düşüş göstermesinin sadece mali tablonun hatalı hazırlanmasına bağlanması mahkemece doğru görülmemiştir. Şirketin mali tablosunun hatalı hazırlandığının yayımlandığı tarih olan 05/05/2011 tarihine kadar da şirkete ait hisselerin düşüş gösterdiği anlaşılmıştır.

Böylece şirkete ait hisselerin düşüşünün sadece mali tablonun hatalı hazırlanmasından kaynaklanmadığı ortaya çıkmıştır.

Mahkeme bir de ne demiştir, biliyor musun İhsan Amca? Şirket hisseleri İMKB’de işlem görmektedir ve SPK’ya tabidir. Yatırımcının SPK denetimini beklemeden hisse senedi alması halinde, ortada kendi üzerine aldığı risk vardır ve riskin gerçekleşmesinden dolayı oluşacak olumsuz sonuçlara da kendisi katlanmalıdır. Yargıtay bu kararı yasaya uygun bulmuş ve onamıştır İhsan Amca.

Hatalı finansal tabloya dikkat

Bana soracak olursan sevgili İhsan Amca, bir hisse senedi satın almaya veya satmaya karar vermen eğer gerçekten hatalı finansal tablolara dayanarak olmuşsa, bu hatalı finansal tabloları hazırlayanlar, yatırımcının zararından sorumlu olmalıdır, İhsan Amca. Eğer bir şirket finansal tablolarını olduğundan daha olumlu göstermekte ise ve gerçekten de bu hatalı finansal tablolara dayanarak hisse senedi satın almışsak, finansal tabloların hatalı olduğu ortaya çıktıktan sonra Hisse senedinde meydana gelen değer düşüşü yatırımcının zararıdır. Bu zarardan, hatalı finansal tabloları hazırlayan sorumlu olmasın da, yatırımcı zararını sineye mi çeksin? Bu durum sence de hakkaniyete sığar mı İhsan Amca.

Hatta bu zarardan bağımsız denetim şirketi dahi müteselsilen sorumlu olmalıdır. Neden mi? Çünkü hisse senetleri borsaya kote olmuş şirketlerin finansal tabloları bağımsız denetimden geçmek zorundadır. Eee, devletin belge ve ruhsat verdiği bir bağımsız denetçiye güvenmeyelim de kime güvenelim?

Bağımsız denetçinin doğru diye tasdik ettiği finansal tablolar, aslında doğru değilse, gerçeğe aykırı ise, bunları doğru diye tasdikleyen bağımsız denetçi yatırımcıya karşı sorumlu olmasın mı?

Denetim neden var!

Yatırımcının zararı, hisse senetlerini hem satarken hem alırken olabilir. Şirketin tabloları olduğundan daha kötü gösterilirse, yatırımcı paniğe kapılır, hisseleri ucuza satıp zarar eder. Olduğundan çok daha iyi gösterilen tablolarda ise yatırımı ümide kapılır ve hisseyi gerçek değerinden daha yüksek bir fiyattan satın alarak zarar eder. Her iki durumda da yatırımcının zararından hem şirket yönetim kurulu üyeleri, hem de bu mali tabloları tasdikleyen bağımsız denetçiler sorumlu olmalıdır.

Kanıtlayamamış

O zaman Kırşehirli yatırımcı davayı neden kaybetti? Çünkü, o hisse satın aldığı 7.500 lot hissenin değerinin düşüş sebebinin sadece hatalı mali tablolar olduğunu kanıtlayamamış. Mahkeme, hisse senedinin değerinin düşüşünü başka etkenlere dayandırmış. Ancak mahkemenin, mali tablolar hakkında SPK’nın denetim raporunu beklemeden satın alma riskinin yatırımcıya ait olduğu gerekçesini ben doğru bulmuyorum. O zaman, sormazlar mı, neden bağımsız denetim var? Yatırımcı için hiçbir anlamı yok mu?

Prof. Dr. Erol Ulusoy / Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (45)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Üstad yapı 15 Ekim 2024 09:22

    Şirket çok büyük kazandığı görülüyor yatırımlar yapıyor kar ettiği gösteriliyor nedense hisse senedi %50 zarar ediyor bu nasıl oluyor bu kimin yararına yani şirket yani kendi çıkarları için hisse satıp kar mı ediyor işlerden yararlanıyor mu anlamış değilim

  • Mete uyar27 Mayıs 2020 00:49

    Bende gıda yahut ilaç piyasasından bi iki firmadan hisse almak istiyorum ufak çapta...Yalnız bu hisse senedi alımında ve zarar edersek ortaya çıkacak zarar aldığım senedin tutarından fazla olursa borçlumu çıkıyorum?Yani kapıma icraa mahkemesinden icraa takibi kağıdı icra emri mi gelir örneğin? Almış olduğum hisse senedini kaybettiğim gibi üzerinede borçlumu çıkıyorum?

  • AHmet İHtiyaç26 Ocak 2021 13:13

    Daha önce duydum icra gelebilir abi.

  • Harun özmen 06 Mayıs 2020 03:24

    Farzelim ki 5 tl den 500 adet hisse aldim sonra zamanla hisse senedi 1 tl oldu benim bu durumda 500 adet hisse yok mu olur yoksa sabredip yukselmesini mi beklemem gerekiyir rica ediyorum bunu bilen yazsin

  • Zabit doğruöz 22 Ocak 2020 20:16

    Merhabalar 1 tl den 1000 adet hisse aldım sonra 70 krş düştü zarardayım lâkin hisseyi satmadım uzun bir süre bekleyip belki 1 yıl sonra hisse yükseldi ginde satabilrmiyim bilgi alabilirmiyim

  • Levent13 Mart 2020 10:34

    Tabi satabilirsin niye satmayasın. Dükkan sahibisin gibi düşün mal almışsın ama satmıyorsun, satışa çıkardığında illa bir müşteri gelip alacaktır.

  • Murat kala24 Ocak 2020 18:33

    Ayn bende bunu cevabını cok mrk ediyorm lutfen bilen biri yazsın

  • Alperen16 Ocak 2020 10:05

    Çok doğru bir nokta. Hata yapan hatasının bedelini ödemeli. Bu iş mahkemeye de bırakılmamalı. Yasal düzenleme ile bu tarz hatalı mali tabloların yatırımcıyı yanıltmak olarak adlandırılması ve sorumluluğunun tabloyu hazırlayan kişiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının üzerinde olduğu belirlenmeli.

  • fatih istanbul26 Ağustos 2019 11:45

    MAHKEME  YARGI  ZENGİNDEN YANA  TAVIR KOYMUŞ  ZENGİNİN YANINDA  DURMUŞ  HÜSEYİN  AMCAYA  YATIRIM YAPTIĞI  İÇİN CEZA  VERMİŞ  .NERDE   ADALET  ADALET  

  • Gökhan Aydın25 Ağustos 2019 23:02

    En iyisi fondur takip edin yatırımınızı yapın. Damlaya damlaya göl olur.

  • Yahya Lüle25 Ağustos 2019 21:32

    Ne yazık ki şu anda ki borsaya girilmez çok alıcı ve satıcı var sanki anlaşmışlar gibi birisi aldığının hemen akabinde diğeri satıyor çıkışa neredeyse izin verilmiyor.Örnek Tkfen.5 gün üstüste satış 1 gün alış

  • Hakan Akman25 Ağustos 2019 17:42

    işfin deki vurguna ne demeli 10 TL den 1 ay içinde 2.10 a geriledi.binlerce mağdur var.Bu vurguna karşılık SPK ya yazdım siz de yazın.Aynı zamanda iş bankasındaki bütün hesaplarımı kapattım.BES ı de taşıdım. iflah olmasınlar sürüm sürüm sürünsün vijdansızlar.

  • Zortul25 Ağustos 2019 17:13

    Lütfen karsan İda inceleyin bedelli kararı aldı zararda olan hisse kar açıkladı batırdı bizi

  • Pisagor25 Ağustos 2019 13:06

    Sağlam şirket hissesi al ve unut... Bu kadar basit.

  • ...25 Ağustos 2019 09:22

    şirket bedelliyue giriyor ...şirketde herkes biliyor..aracı kurumlar bilgiyi alabiliyor... kucuk yatırımcı bişeden haberi yok.... takas. derınlık vb sistemler ücretsiz olmalı... hem gelişim olsun kucuk yatırımcı denıyor, ama hala 15 dk geciklemlı ekrandan izlemek zorunda olan yatırımcılar var. herşey paralı ... bu halde kımse eğitim gelişim yapamaz

  • Hileli iflas goldas 25 Ağustos 2019 06:33

    Goldaş kuyumculuğun iflası onaylanmış şimdi süreç nasıl işleyerek

  • Hayri25 Ağustos 2019 05:35

    1) Borsada açığa satış yasaklanmalıdır. 2) Bedelli sermaye arttırımı yapılacağı zaman hisse daha düşmeden 3 gün boyunca tek fiyat üzerinden milletin hisseden çıkışına müsade edilmelidir. 3) Borsayı anlık izleme ve tüm kademedeki lotları görebilme hakkı herkese verilmelidir. 4) Medyada yapılan spekülatif haberlere büyük cezalar kesilmelidir. ( voswagen haberi gibi).

  • Okie Dokie25 Ağustos 2019 00:50

    Hisse bu ağaçtaki elma mı düşsün. Hisse dediğin Aselsan gibi olacak. 47 TL'den yavaş yavaş sindire sindire yedire yedire 17 TL'ye kadar düşecek. Ilık ılık yumuşak yumuşak acıtmadan incitmeden.

  • Rtlabssss24 Ağustos 2019 23:41

    Dikkattt

  • kerim24 Ağustos 2019 21:50

    Borsa oyun yerimi devletin borsaya sahip cikmasi dogru duzgun denetleyip yonetmesi gerekludir.tum yatirimcilari manpulator uckagitci dolandiricilara karsi korumasi lazim dofru duzgun idare edilse abd deki gibi..o zaman sirketler bankalarda kredi kuyruguna girmez faizler uzerindeku baskida azalur..sabanci koc dogus zarar mi ediyor karindan ortaklarnada versin boylece faizsiz para bulmys olurlar.ulkemizdeki isletmelerin buyuk bolumunun sermaye acigi var o da bu sekilde karsilanmis olur

  • Şeyhmus kaya24 Ağustos 2019 21:20

    Mesela yeni halka arz olan DERAS şirketi 2.66 fiyatla oldu ve 10 gün içinde 1.86 ya kadar düştü bunun fiyatını SPK belirlerken düşüren kim ve kim zararına satıyor küçük yatırımcı yıl korumadıkça SPK borsa kumarhanedir ve SPK buna sebep olmaktadır küçük yatırımcı siz korumadıkça borsa ve ekonomi düzelmez

  • Hasan huseyın24 Ağustos 2019 21:01

    Hlgyo aynı incelenmesi lazım insanları hiçe sayıp garibanın üç kuruşuna göz dikmek zavallısın danıskası

  • Gs mağduru 24 Ağustos 2019 20:26

    Ona bakarsan 2011 de televizyonlarda bangır bangır sermaye artırımı yapacağız diyen gs başkanları vardı 150 bin dolar param battı hayatım MAf oldu benim hakkım ne olacak

  • mesut kaya26 Ağustos 2019 08:29

    Hiçbirşey üretmeyen spor klubü hisseleri alınmaz. üreten hisse alınır

  • Emrah25 Ağustos 2019 05:48

    Spor kulüpleri genelde her çeyrek zarar açıklar kusura bakma sen hatalısın kimsede hata arama.

  • glbmd zede24 Ağustos 2019 23:25

    çok üzüldüm çok madur olanlar oldu 4 bedelli yapmıştı.yakın arkadasımda cok zara etmıstı.son bedellide hepsini satıp kurtulmustu

  • Osman TURAN24 Ağustos 2019 20:22

    Sayın  Hocam  eline,diline,yüreğine sağlık

  • glbmd zede24 Ağustos 2019 18:28

    şimdi glbmd piyasa yapıcısı atamıyor diye ben dava açabilirmiyim.zarara üğradığımız için .şirketler bborsaya kota oluyorsa piyasa yapıcısı atamak zorun neden değil.birisi anlatsın

  • Halil24 Ağustos 2019 17:53

    Borsada küçük yatırımcı hisseyi alayım aynı dakkada yüzde ikiyuz kazanayim diyor.Boyle bir dünya yok. Tecrübe psikoloji çok önemli.

  • glbmd zede24 Ağustos 2019 23:20

    sayın dejavu hisse 2011yılılnda halka arz fiyattı 1,720  ve dollar kuru 1,700 tl 9 yıl geçmis .dollar 5,830 hisse fiyTı 0,82 şimdi,hisse 1,720 den  0,350 ye düştüğünde spk nede ky korumadı.hissenin düşüşünden dolayı glbmd arayıp düşüş sebebini  nedir sormadı.SPK kuçuk yatırımcının kazanmasını istemiyor .3 maymunun oynamanın gereği yok.daha söylenecek çok şeyler varda ....Allah ky yardımcısı olsun

  • Dejavu24 Ağustos 2019 18:51

    glbmd zede:İşte o bahsettiğin yükselişte olağan dışı bir durum var,birileri olaya dahil olmuş ve SPK o küçük yatırımcıya aman dikkat et bunlar bişeyler yapıyor diyor,bu hisselerde zaten normal şirketler olamaz maddi açıdan hep zor durumdakiler seçiliyor ,adamlar biliyor şirketin durumunu istedikleri gibi at koşturuyorlar hadi o hareketi garantibank thy aselsan kardemir işc ereğli yapıkredibank da da yapsınlarda görelim,yapamazlar anında cevaplarını alırlar çünkü

  • glbmd zede24 Ağustos 2019 18:31

    küçük yatırımcı zengin olma derdinde değil.yatırımcı eşit bir hak istiyor.hisse çıkmış yada düşmüş zaten borsayı anlayan bunu biliyor.ama hissenin yukselmemesini isten spk neden bu hareketleri yapıyor.10 yıl hisse düşer spk ses yok .az yukselince herşeye yasak hissede

  • vatandaş24 Ağustos 2019 17:03

    parayı veren düdüğü çalıyor bu bist böyle bir yer galatasaray hissesinde yaşamıştım bu olayı dava halen devam ediyor sonucu söyliyeyim dava bir on yıl daha sürer dava açan ölür sonuda galatasaray kazanır ne güzel bist sizede bis krem versem 

  • ömer24 Ağustos 2019 15:01

    aynı durum garanti faktorinkte oldu. 12 aylık bilançoda göstermesi gereken şüpheli alacaklarını 9 aylıkta zarar olarak gösterdiler. zararı gören yatırımcı korkarak 1,90 fiyatlardan sattı kaçtı. sonrasında ne oldu manipülasyonu yapanlar malı topladı 12 aylıkta bilançoyu iyi gösterip fiyatı iki misli yükselttiler. çünkü artık hissede küçük yatırımcı kalmamıştı.

  • koray24 Ağustos 2019 13:53

    Açığa alış ve açığa satış olduğu müddetçe, hissenin değeri ve mali yapısı hava cıva, at üstünde istediği gibi cirit oynatırlar. bist tech sistemi başladığından beri, borsa dolandırıcıların mekanı haline gelmiştir. bist yönetimi buna söyle açıklık getiriyor '' likitide sağlayıcılık'' oysaki burda tek para kazanan, dolandırıcılar ve her işlemden komisyon alan bist

  • :)25 Ağustos 2019 01:03

    o zaman açığa satış ve kredili işleme tahta kapatışdığında neden düşüyor mesala senin dediğine göre ykgyo açık ve kredili işlem olmıyacak pazartesi tavan olması lazım açık ve kredili işlem olmasa çok beklersin tahtaların kalkmasını...

  • VS24 Ağustos 2019 12:18

    Kumar çok kötü bir alışkanlık olduğunu herkes biliyor.borsada kazanma küçük yatırımcı için kumarda ne kadar şansın varsa o kadardır.

  • Niyazi kacar24 Ağustos 2019 13:55

    Borsada herkeskazanamaz birileri ksybedecek yani akili zanneden kendilerini gunluk oynayan okuzler kaybedecek.ytd

  • Dejavu24 Ağustos 2019 11:49

    Şu borsayı yanlış yorumlayanlara çok üzülüyorum,birincisi bu kumar değil yatırım yani arsa almış gibi düşün sabah satabiliyormusun aldığın paraya tabiki çok zor,ikincisi ipler bizim değil yababcıların elinde çünkü borsada oynana paranın %70 i onların parası,onlar alınca çıkıyor satınca düşüyor, "sığ tahtalar için geçerli değil tabi" e hal böyle iken ne olsun istiyorsun ,senin aldığın 3 kuruşluk parayla tahta tavan mı yapsın ? bir hisse olagan dışı bir şekilde tavan yapıyro spk durumu fark edip hisseye tedbir koyuyor başlıyor ağlamaya eleman vay efendim yükselen hisseye neden müdehale ettin, oysa SPK burda küçük yatırımcıyı uyarıyor,dikkat et bu normal değil diyor,örnek "Beyaz" bu hisse 90TL leri gördü düşünsene o fiyattan aldığını ve satmadığını 2,5TL lerde şuan intihar edersin sen olsan. Biraz araştırmacı olun lütfen hissiyatla hisse alınmaz

  • Memiş kara25 Ağustos 2019 12:12

    Nasıl yatırım bu ekgyo 2010 halka arz fiyatına bak şimdiki fiyatına bak. Tahta sığ da değil. Masal anlatmayı bırak. Küçük yatırımcıyı öpüyorlar her türlü

  • zühtü24 Ağustos 2019 15:01

    bildiğin kumar.

  • salih can24 Ağustos 2019 10:33

    akıl işi değil borsa 5 yıl oynadım kar açıklıyor hisse  düşüyor olumlu haber geliyo yükseliyo kısacası ben naparsam tersi reaksiyon veriyo hisse

  • İrfan bahadır24 Ağustos 2019 10:26

    Patronların insafına kalmış bir borsa var,saglıklı bir borsaya sahip degiliz ,en güzeli parana göre arsa alacaksın,borsa hiksye

  • Borsa mi asla....24 Ağustos 2019 10:25

    Cogu hisse senedi kumar masasina donmus. Metro Turizm 3 otobusu yaniyor hisse yuzde 30 primleniyor, hisse degerleri sirketlerin gercek degerlerie alakasi yok...

  • İbrahim doğan 25 Ağustos 2019 10:36

    Kim nedense desin küçük yatırımcıyı kuramayan spk dır iyi niyetli Milli ekonomiye katkı sağlamak için borSaya yatirim yapıyorsun dolar ve fAize bulaşmamak için bi bakıyorsun şirket batmış spk soruyuru git mahkemeye ver diyor sen benim adıma haklaımı kurmanız gerkmezmi biz küçük ytırmcılar bir o kadar da mahkeme masrafı kazanp kazanmayağın meçhul