E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Hindenburg kehaneti’ borsalarda çöküşe işaret ediyor---

‘Hindenburg kehaneti’ borsalarda çöküşe işaret ediyor

‘Hindenburg kehaneti’ borsalarda çöküşe işaret ediyor
31 Mayıs 2024 - 13:33 borsagundem.com

ABD borsalarında geçen hafta tespit edilen güçlü çöküş sinyalinin yatırımcıları erkenden panikletmemesi gerektiği ifade ediliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Adını 1937 yılında gerçekleşen meşhur zeplin kazasından alan bir teknik analiz göstergesi olan ‘Hindenburg kehaneti’ (Hindenburg Omen) borsada derin bir çöküşün işareti olarak kabul ediliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ‘Hindenburg kehaneti’ Wall Street’te korkutucu bir çöküş sinyali olarak değerlendirilse de, uzmanlar, yatırımcıların panikle tepe nokta arayışına çıkmaması gerektiğini söylüyor.

Borsaların laneti

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Humble Students of the Markets yatırım bloğunun yazarı teknik analist Cam Hui, ‘çöküş' sinyalinin kümeler halinde görünmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yatırımcıların kabul etmesi gerekiyor ki ‘Hindenburg kehaneti’ borsalara oldukça uğursuz geliyor. Ancak teknik analist Cam Hui, geçen hafta tespit edilen çöküş sinyalinin, yatırımcıları otomatik olarak tepelere doğru koşmaya sevk etmemesi gerektiğini belirtiyor.

Adını 1937'de New Jersey'de Alman Hindenburg zeplininin yaşadığı meşhur, ateşli kazadan alan göstergenin birkaç parçası bulunuyor. Temel fikir, eğer çok sayıda hisse senedi hem 52 haftanın en yüksek seviyesini hem de 52 haftanın en düşük seviyesini görüyorsa ve aynı zamanda yükseliş trendi de düşmeye başlıyorsa, piyasa daha büyük bir düşüşe doğru gidebilir.

Kısa vadede büyük bir çöküşün işareti

Hui, “Hindenburg kehaneti, çatallanan bir piyasa söz konusuyla ne olacağına dair fikir veriyor. Kısaca söylemek gerekirse, bu kehanet, kısa vadede büyük bir düşüşe yol açabilecek piyasa istikrarsızlığının bir yansıması” diyor.

Ancak Hui, ’Hindenburg kehaneti’nin tek bir kez tetiklenmesinin net bir bilgi verici olmadığını vurguluyor. Aslında analistler, 1987 borsa çöküşünün ve 2007-2009 finans krizinin habercisi olduğu öne sürülen göstergenin aynı zamanda birçok yanlış sinyal de verdiğini belirtiyor.

Kümeler halinde

Hui, geçen hafta sosyal medya platformu X'te yayınlanan bir gönderide göstergenin 'yalnızca kümeler halinde gerçekleştiğinde etkili olma eğiliminde olduğunu’ ifade ediyor. Hui’ye göre, S&P 500 Endeks grafiği, piyasanın 2022'deki gerilemesi, Kovid-19 salgınının başlangıcına eşlik eden 2000 sonbaharı ve diğer örneklerin öncesinde bu tür kümelenmeleri gösteriyor.

Hui, trader’ların ve yatırımcıların göstergenin abartılı ismi nedeniyle yanlış yola düşebileceklerinin altını çiziyor ve ekliyor: “Göstergenin ismi epey cazibeli ve bu sizi etkiliyor; sanırım bu yüzden birçok insan buna bakıp 'Aman Tanrım' diyor. Ancak bu göstergeyi yorumlarken fazlasıyla dikkatli olmak gerekiyor.”

Fundstrat: Borsalar yükseliş için Haziran ayını bekliyor

 

Borsalarda büyük değişim hazırlığı

 

David Rosenberg: Hisse senedi rallisinin benzini bitmek üzere

 

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?

 

JPMorgan'dan hisse senedi analizi: Cazip görmüyoruz

 

Wall Street ‘kritik cuma’dan ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)