E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi---

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi
28 Nisan 2023 - 11:49 borsaningundemi.com

Hisse senetleri piyasalarında pasif yatırımların gücü genellikle hafife alınır. Ancak ünlü borsa analisti Jeffrey Ptak’ın ortaya attığı bir portföy stratejisi borsa yatırımlarında adeta sabrın gücünü gösterir nitelikte

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımlarında kazandıran portföyü bulmanın zahmetli bir süreç olduğu söylenir. Ancak SmartAsset’in haberine göre geçmiş borsa performansları üzerinden oluşturulan varsayımsal bir portföy borsa stratejilerine yeni bir bakış açısı getiriyor.

Dünyaca ünlü finans devi Morningstar’ın Yeminli Finans Analisti Jeffrey Ptak yakın zamanda ABD borsalarında S&P 500 Endeksi hisse senetleri kompozisyonuna dayanan bir pasif yatırım portföyü tasarladı. Ancak Ptak hisse senetlerini endeksten çıkarılan yeni şirketlerle değiştirmek yerine alternatif bir yaklaşımı benimsiyor: Hiçbir şey yapmıyor.

Yatırıma yönelik bu laissez-faire yaklaşımı, oldukça iddialı getiriler üretti: Portföy Mart 1993’ten Mart 2023’e kadar olan 30 yıllık dönemde S&P 500 Endeksi’nin genel performansını %5,6 oranında geride bıraktı. SmartAsset’in haberine göre söz konusu güçlü performanstan yatırımcıların alması gereken dersler bulunuyor.

Ptak bu süper pasif yatırım stratejisini “hiçbir şey yapmama portföyü” (Do Nothing Portfolio) olarak adlandırıyor. Strateji basit bir hipoteze dayanıyor. Morningstar.com’daki yazısında Ptak, “10 yıl önce bir sepet hisse senedi satın aldığınızı ve sonra onları yeniden dengelemek için bile takas etmediğinizi hayal edin. Sadece bu hisselerin kalmasına izin veriyorsunuz. Nasıl bir sonuç elde ederdiniz?” sorusunu araştırdığını belirtiyor.

Borsa uzmanı bu sorunun cevabını almak için, 31 Mart 2013 itibariyle S&P 500 Endeksi’ndeki varlıkları derledi ve ardından her bir hisse senedinin 10 yıl öncesine dayanan aylık getirilerini hesapladı. Ptak'a göre, bu varlıkların 100'den fazlası 10 yıl sonra artık endekste değildi ve hisselerin temsil ettiği şirketlerin çoğu diğer şirketler tarafından satın alındı. 10 yılın sonunda geriye kalan şeyse, şirket satın alımlarını takip eden yıllar içinde biriken hayatta kalan hisse senetleri ve nakit portföyüydü.

Hiçbir şey yapmama portföyü, bu 10 yıl boyunca yıllık süreçte %12,2'lik bir getiri elde edecekti. Söz konusu oran pratik olarak S&P 500'ün bu süre zarfındaki getirisiyle de aynı. Ptak’ın dikkatini çekense söz konusu portföyün varlıklarının içerisinde %5,5’lik nakit pozisyonu kalmasıydı. Zira S&P 500 Endeksi’ne dayalı fonlar aynı dönemde tamamen endekse yatırım yapıyordu. Borsa uzmanı hiçbir şey yapmama portföyünün bu süreçte daha az volatilite sağladığını ve endeksten daha başarılı bir şekilde riskten korunarak getiri ürettiğini belirtti.

Ptak deneyini birkaç adım daha ileri götürdü ve hiçbir şey yapmama portföyüyle örtüşmeyen diğer iki 10 yıllık dönemi test etti. 31 Mart 1993 ile 31 Mart 2003 arası ve 31 Mart 2003 ile 31 Mart 2013 arası. Portföy, ilk 10 yıllık aralık sırasında endeksi yaklaşık yüzde bir puan geride bıraktı ve ikincisinde ise neredeyse eş getiri seviyesi sağladı. İki portföy de risklere göre daha iyi ayarlanmış getiriler sağladı.

Toplamda ise hiçbir şey yapamam portföyü 30 yıllık dönem boyunca S&P 500’den daha iyi performans gösterdi ve daha az oynaklık gösteren bir portföy oluşturdu. Örneğin, Ptak, Mart 1993'ün sonunda hiçbir şey yapmama portföyüne yatırılan 10.000 doların 30 yıl içinde 172.278 dolara yükseleceğini buldu. S&P 500'e yapılan aynı yatırım getirisi ise 163.186 dolar seviyesindeydi.

Peki bu uygulamalı yaklaşım, S&P 500'e kıyasla nasıl bu kadar etkileyici bir getiri sağlayabildi?

Ptack, hiçbir şey yapamam portföyünün nakit pozisyonunun yıllar içinde büyüyeceğini ve yatırımcının 2000 ve 2008'deki gibi hisse senedi satış dalgalarını atlatmasına yardımcı olacağını tahmin ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Ptak’ın varsayıma dayalı portföyündeki hisse senetleri, bu 30 yıllık süre zarfında S&P 500 listesinden çıkarılan hisse senetleri yerine yenilerini eklemiyor. Bu sayede hiçbir şey yapmama portföyü de Apple gibi kazanan Hisse senetlerine daha sıkı bir şekilde yoğunlaşabiliyor.

Ptak, "Fark yaratıyor gibi görünen şey, portföyün kazanan hisselerin koşmasına izin vermesi ve yeni pozisyonlara girmekten kaçınmasıdır" diye yazdı.

Borsa uzmanı, “Hiçbir şey yapma portföyü, Tesla ve Meta Platforms gibi yeni endeks eklemelerine hemen yer açmak zorunda olmadığından veya portföyden ayrılan isimleri değiştirmek zorunda olmadığından Apple gibi hisse senetlerine aksi takdirde yapabileceklerinden daha fazla getiri oluşturma yeteneği verir. Bu sayede portföy yatırım fonları gibi daha büyük kurumlara göre daha fazla konsantre bir getiri yeteneğine sahip olur ve rekabet avantajı sağlayabilir” açıklamasında bulundu.

Hiçbir şey yapmama portföyünden öğrenilecek dersler

Ptak söz konusu planı yeni yatırım stratejiniz haline getirmeyi veya mevcut portföyünüzü tamamen dağıtmanızı önermiyor. Bunun yerine söz konusu portföy performansından öğrenilecek birkaç derse dikkat çekiyor.

Kazanan hisselerinizin yükselmesine izin verin. Ptak, bu yaklaşımın tüm yatırımcılara, özellikle de konsantre portföylerden rahatsız olan yatırımcılara uymayacağını kabul ediyor. Ancak hiçbir şey yapmama portföyünün başarısının büyük bir kısmı başta Apple olmak üzere portföydeki ilk 10 pozisyonun başarılı performansına bağlanabilir.

Her zaman tam yatırım yapmak zorunda değilsiniz. Hiçbir şey yapmama portföyü endeksten çıkarılan hisse senetleri yerine yeni pozisyonlar geliştirmek için acele etmez. Aksine nakit paranın yıllar içerisinde yavaş yavaş büyümesini sağlar. Ptak portföye ilişkin yorumunda “Ne kadar az karar vermek zorunda kalırsak o kadar iyi performans sağlarız” diyor. Nakit varlıklarsa S&P 500’deki en zirvedeki hisse senetlerine konsantre olan portföyde istikrar sağlama görevi görüyor.

Portföyün büyümesi için gidilmesi gereken yolu sezmeye çalışmayın. Ptak, “Kafamızın içindeki sorumluluk sahibi ses bize hiçbir şey yapmama stratejisinin işe yaramayacağını söylüyor. Yine de piyasalar her seferinde beklentilerimizi tekrar tekrar şaşırtıyor ve bugünkü gelişmelerin gelecekteki etkilerini çözmeye çalışarak oluşturduğumuz beklentilerimizi karşılıksız bırakıyor” dedi. Borsa uzmanı “iyi niyetle harekete geçmek” yerine “sabır ve alçakgönüllülüğün” tercih edilmesini tavsiye ediyor.

Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor

 

Intel, tarihinin en yüksek 3 aylık zararını açıkladı

 

‘Dedolarizasyon’ amacına ulaşabilecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ssss29 Nisan 2023 22:34

    Halk bankası örneği var 50 yıl daha beklesem omdun yetmez dolar bazlı maliyetini çıkarmaya

  • Deniz29 Nisan 2023 21:03

    Vakıfbank almışsan hayatın kaymış. Sasa almışsan trilyoner olmuşsun.

  • kamil29 Nisan 2023 10:49

    Türkiye gibi enflasyonu yüksek ülkede reel kazanmak çok zor,,tek kazanç yeri iyi bir yerde arsa,g.menkul almak.

  • Ahmedi Kent 28 Nisan 2023 23:31

    Ben bu stratejiyi şöyle yapmaya çalışıyorum. İyi kâr ettiğim hisseden anaparayı çekip kârı hissede bırakıyorum. Herkes kendine ve kesesine göre geliştirebilir, stratejiyi.

  • fatih28 Nisan 2023 21:00

    12 senedir tceel ve enkai deyim 3 senedir de aselsanda yım ilave olarak  allah üçünün de belasını versin.....

  • ?30 Nisan 2023 12:08

    enkai çıktı?

  • Aslı28 Nisan 2023 20:40

    Saçmalık. 

  • k228 Nisan 2023 18:31

    3 - 5 hisse harici valla yalan bu türkiyede olmaz bak her gün eriyor.....

  • Mucise Reis : )28 Nisan 2023 12:10

    Bir öğretmen vardı 40 yaşında bor ile tnaışıyor. demir çelik hisse senedi alıyor. hep alıyor her eline geçen maaş, birikim, vb. alıp üzerine yatıyor. aradangeçen zamanlarla hissseler bölünüyor yavruluyor yani, temettü gelıyor yine alıyor, bedelsiz vb. derkenaradan 10 yıl derken bir 5 yıl vb. geçip gidiyor. şuan ilgili hissede trilyonları var. sosyal medyada bir ara gündeme gelmişti. Ama sorun şu, hiç satmıyor hala alıyor :D keşke bir dünya turuna çıksa dimi... Burada önerim şudur. iyi kötü temettü+bedelsiz vb veren kağıtlardan almanız.  Az olsada alıp tutmanız. bunu alışkanlık yapın. ileride iyi bir birikim yapacaktır. Ama zengin olucam diyorsanız o riskli ve % 5 dir kazanma şansın. x alırsın katlar bir kaç yılda köşeyi dönersin,a ma anaparada zarar edebilir riski mevcut. 2 alternatifide deneyecek para varmı ??? üni kredi, evlilik askerlık, eğitim, okul, borç borç vb çok zor :D

  • Baykuş Ağa28 Nisan 2023 14:09

    valla haklısın.evet trilyon var ama ne olacak o para. bir tane (örn)  torunu çıkar yer hepsini...