E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 41. başkanı seçilen Yıldırım Demirören, 8 yıldır yürüttüğü Beşiktaş başkanlığından ayrılırken, kulübe verdiği 103 milyon lirayı da ‘şartlı’ olarak hibe etti. Demirören’in hibesi şirketi kısmen rahatlatsa da içinde bulunulan mali darboğazdan çıkılması şimdilik güç. Beşiktaş’ın halka açık şirketi olan ve futbol takımını bünyesinde bulunduran Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ, Demirören’in hibe edeceğini bildirdiği alacakların şirketle ilgili olmadığını açıklarken, şirketin Demirören’in göreve geldiği 31 Mayıs 2004’te 70.3 milyon TL olan borcu, 30 Kasım 2011 itibariyle 452 milyon liraya çıktı.
Bankalara borcu 150 milyon lirayı aşan, gelecek dönem gelirleri temlik altına alınmış bulunan Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ’nin aynı zamanda yüzde 22,5’lik hissesi de, 8 yıllık başkanlığı döneminde 84 futbolcu transfer eden Demirören döneminde satıldı. Bu 8 yılda Beşiktaş sadece bir kez lig şampiyonu oldu. Hibe edilen tutarın şirkete tek olumlu yansıması, özkaynakların güçlendirilmesi olacak. Beşiktaş’ın özsermayesi altı aylık bilançosunda -270 milyon lira seviyesinde. Hibe borcun düşülmesi halinde özsermaye -170 milyon liraya inecek.
4 yıllık gelir kırdırıldı
Finansal ve ticari borçlar dışında diğer nokta ise, gelecek dönemlere ait gelirlerin de bankalara temlik edilmesi. Beşiktaş’ın yaklaşık 64 milyon liralık gelecek dönem gelirleri ipotekli. Nitekim pazar günkü genel kurulda eski başkan adayı Murat Aksu, Fulya’nın gelirlerinin kırdırılarak 4 yıllık geleceğin tüketildiğini ileri sürdü.
2014-2015 sezonunda yürürlüğe girecek finansal fairplay’a göre kulüplerin yöneticilere olan borçlarını iade etmesi gerektiğini belirten futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, özsermayesi -270 milyon TL olan Beşiktaş’a fiili anlamda sermaye enjekte edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hibe edilen borcun özsermayeye ekleneceğini söyleyen Akşar, “Özkaynak açığının kapatılması gerekiyor. Ya borçları azaltıp özkaynağı arttırırsın ya da bonservisleri yükseltirsin. Beşiktaş’ın özsermayesi başka şirkette olsa, borsada tahtası çoktan kapanmıştı. Finansal fairplay futbol dışı gelirleri ortadan kaldırıp haksız rekabete son vermek ve sağlıklı mali yapı oluşturmak için getirildi” dedi. Akşar ayrıca Beşiktaş’ta başkan olacakların koyacağı parayı geri alma şansı olmadığını söyledi.
Önce uçurdu sonra düşürdü
Yıldırım Demirören’in Beşiktaş’tan olan alacağını hibe edeceğini açıklaması, derbi mağlubiyetine rağmen Beşiktaş hisselerinde açılışta yükselişe neden oldu. Beşiktaş hisseleri güne yüzde 10,8’lik yükselişle 7.76 TL’den başladı. Fakat, daha sonra gelen satışlarla hisse günü yüzde 0,04’lük düşüşle tamamladı. Beşiktaş’ı yenerek en yakın takipçisi ile aradaki puan farkını dokuza çıkaran Galatasaray’ın hisseleri yüzde 1,50 yükselirken, Eskişehir’e yenilen Fenerbahçe’nin hisseleri ise yüzde 2,80 oranında değer kaybetti.
Demirören’in Beşiktaş’tan alacaklarını hibe etmesi gözleri Türkiye’de kulüp yöneticilerinin daha önce de alacaklarını ne yaptığına çevirdi. Demirören denli yüksek alacak ilk defa hibe edildi. Şike soruşturması kapsamında tutuklu olan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım da savunmasında, kulübe cebinden 30 milyon dolar verdiğini açıklamıştı.
Şirketin %22,5’i kaybedildi
Beşiktaş 2002’de sermayesinin yüzde 15’ini halka arz ederek 14 milyon dolar gelir sağlamıştı. Demirören döneminde şirketin yüzde 22,5’i de borsada satılarak 17 milyon Dolar gelir elde edildi. Bu gelir de transferlere harcandı. Beşiktaş’ın borsadan sağladığı gelir halka arzla birlikte 31 milyon dolara ulaştı. OKTAY ÖZDABAKOĞLU / Radikal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:45)