E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Herkesin safı belli" değilmiş---

"Herkesin safı belli" değilmiş

Herkesin safı belli değilmiş
27 Ocak 2014 - 02:56 borsaningundemi.com

​‘Hükümet-Gülen Cemaati’ kavgası, muhafazakar iş dünyasında taşları yerinden oynattı

11 yıllık AK Parti iktidarında muhafazakar iş dünyası da önemli gelişmeler kaydetti. Bu dönemde birbirleriyle dayanışma içinde görünen bu gruplar, 17 Aralık sonrası hükümet ile Gülen cemaati arasında başlayan kavgada nasıl pozisyon alıyor? Hürriyet Gazetesinde Sadi Özdemir, muhafazakar iş dünyasındaki yeni pozisyonu analiz etti. İşte o yazı:

Gülen Cemaati ile Ak Parti hükümeti arasında kavga, iş dünyası örgütlerinde safları yeniden belirliyor. Bu alandaki hareketlilik, “MİT Müsteşarı Krizi’yle başladı, Gezi olaylarıyla hızlandı. 17 Aralık operasyonlarıyla son halini aldı.  Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) hükümetten tamamen koparken, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), ‘Gezi sürecinden’ bu yana hükümeti destekliyor. Hükümet ise bir taraftan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (TÜMSİAD) güçlendirirken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (MÜSİAD) de en büyük iş adamı tabanına sahip örgüt olarak daha küresel bir yapıda görmek istiyor.  

Sular durulmazsa, Hükümet, 15 yıldır yol arkadaşı olan Gülen cemaatinin iş dünyası tabanı tarafından kurulan TUSKON’a bundan sonra  mesafeli olacak. 7 üye federasyona bağlı, 211 işadamı derneğinde, 55 bine yakın girişimciyi ve 140 bin şirketi temsil eden TUSKON’un faaliyetlerine hükümet adına katılım artık çok zor görünüyor. Bu süreçte TUSKON’un TÜSİAD ile yakınlaşması da kaçınılmaz görünüyor. Cemaate yakınlığı ile bilinen Boydak Ailesi’nden Memduh Boydak, halen TÜSİAD Başkan Yardımcısı. 
MÜSİAD, Ak Parti’nin doğal iş dünyası tabanı. Ancak, TUSKON’un atak olması ve küresel gücü, MÜSİAD’ı ‘etkinlik’ açısından baskılamıştı. Hükümet cemaat gerilimiyle birlikte MÜSİAD, Ak Parti ve Hükümet ile ilişkiler açısından adeta ‘İkinci bahar’ını yaşıyor. MÜSİAD içinde Başbakan Erdoğan sevgisi yüzde 100 egemen. MÜSİAD’ın 7 bini aşan üyeleri, 35 bin civarında işletmeyi temsil ediyor ve bu üyelerin 1.5 milyon kişilik istihdamı var.    

SESSİZ SEDASIZ ‘İKV’ GOLÜ

TUSKON, TÜSİAD’a yaklaştı ama MÜSİAD da TÜSİAD tabanına bir gol attı. Türk İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurduğu, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) başkanlığına MÜSİAD eski başkanı Ömer Cihad Vardan seçildi. Bu gelişme de, MÜSİAD’ın İTO ve İSO’daki etkinliğinin artmasının bir sonucu. Bir  bakıma MÜSİAD’lılar önce İTO ve İSO’da safları sıklaştırdı, şimdi de İKV’yi teslim aldı.

TÜMSİAD'IN YILDIZINI BAŞBAKAN PARLATTI

TUSKON gibi, cemaat geleneğinden çıkan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD)’ın üye sayısı, 15 bine ulaşmış durumda. TÜMSİAD, 2005’te kuruldu ancak Dr. Hasan Sert, 2009’da genel başkanlığa seçildikten sonra çok hızlı büyüme yakaladı. Başbakan Erdoğan da TÜMSİAD’ın etkinliklerine katılmaya özen gösteriyor. En son, Brüksel ziyaretin TÜMSİAD’ın İstişare Kurulu toplantısına katıldı. TÜMSİAD’ın ‘menzil cemaatinin’ iş dünyası tabanı olduğu ileri sürülüyor.

ASKON: ŞİDDET ARTARSA HERKES ZARAR GÖRÜR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), merhum eski başbakan Necmettin Erbakan ve onun siyasi örgütlerinin iş dünyası tabanı olarak yola çıkmıştı. Ancak, Gezi Süreci’nde ASKON Başkanı Mustafa Koca, “Ak Parti’ye ve Tayyip Bey’e destek olmak farz oldu” mealinde açıklama yaparak, Ak Parti’ye destek kararı aldı. ASKON 15 şubesi, 3 bin üyesi ile, 15 bin şirketi temsil ediyor ve şirketlerin 350 bin civarında istihdamı var. ASKON Başkanı Mustafa Koca, “Karşılıklı bir reaksiyon var.  Bu çatışmanın şiddeti artarsa herkes zarar görür. Yakalanan  ekonomik istikrara sahip çıkmalıyız” dedi.

TUSKON: İTİBARSIZLAŞTIRMA KAMPANYASINI KINIYORUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’a yönelik ‘ananas’ ve ‘petrol rafinerisi’ eleştirisini TUSKON, şöyle yanıtladı:“Uganda’nın İstanbul Fahri Konsolosu da olan Genel Sekreterimiz Mustafa Günay’ın, Türk işadamlarının Uganda’da ticaret ve yatırım yapmaları için yürüttüğü faaliyetler görevlerinin gereğidir. Uganda’da ihale edilecek petrol rafinerisi işini Türk şirketlerinin alması için yaptığı çalışmanın takdir edileceği yerde, başka mecralara çekilerek eleştirilmesinden esef duyuyoruz. Kişilerin itibarsızlaştırma kampanyasına maruz bırakılmasını kınıyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CVÖCVÖC07 Şubat 2014 13:28

    işte size yaratılan yeni paraleller , hiç ders almayacak ve hiç akıllanmayacaksınız değilmi ? Neden = PARA TATLI ÇÜNKÜ.

  • MEM27 Ocak 2014 09:34

    DÜN YOL ARKADAŞI DEDİKLERİNE BUGÜN HAHHAŞİ DİYORLAR (NE OLDUĞUNU BİLMİYORSAMDA HEP GEÇMİŞTE YAŞIYORLAR). ÇAĞDAŞ VE MODERN DÜNYAYA AYAK UYDURMAK LAZIM. GENÇLERİ HAYATTA ANLAYAMAYACAKLAR GALİBA !