E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Telefonda ne söylediğinize, internette ne yaptığınıza dikkat edin! Amerikan basını, dünyanın en gizemli ve karmaşık istihbarat servisi olarak nitelendirilen ve iletişim istihbaratı konusunda uzmanlaşan NSA tarafından Utah Çölü’ne inşa edilen dev tesis için bu yorumu yapıyor. 2009 yılında “data merkezi” olarak açıklanan çalışmanın ilk adımları 2003 yılında, 11 Eylül saldırısından 2 yıl sonra dönemin ABD Başkanı Bush tarafından atıldı. Ocak 2011’de temeli atıldığında ise “Ulusun en büyük siber güvenlik projesi” olarak tanıtıldı. Oysa ki bu durumda bir gariplik vardı. Ülkede siber güvenlikten sorumlu olan kurum İç Güvenlik Bakanlığı’ydı ama temel atma töreninde bu bakanlıktan tek bir görevli bile yoktu. İnşaat ilerledikçe çölde yükselen devasa tesis hakkında spekülasyonlar da yayılmaya başladı. Amerikan medyasına bilgi sızdıran istihbarat kaynakları tesisin asıl amacını anlattığında ise karşısındaki gazetecilere küçük çaplı bir şok yaşattı.
Şifreler de kırıldı
Bir istihbaratçıya göre Utah’taki tesis dünyanın görmüş olduğu en büyük dinleme ve izleme merkezi olacak. Uydulardan, yeraltı kablolarından, deniz altındaki kablolardan geçen her tür iletişim, yani kısacası dünyanın tüm iletişim trafiği bu merkez tarafından izlenerek kayıt altına alınabilecek. Bu da NSA’in tüm bu trafiğe attığı ‘çengeller’ sayesinde gerçekleşecek. Daha önce ‘Echelon’ adlı gizli proje ile dünya iletişim trafiğini izleme deneyinde bulunan ABD temel hedefine Utah projesiyle ulaşacak. İzlenen verilerin büyük bir kısmının şifrelenmiş olması da hiçbir olumsuzluk yaratmayacak. Çünkü ikinci bir istihbarat kaynağına göre NSA birkaç yıl önce şifre çözümlemesi konusunda çok büyük bir başarıya imza attı. Geliştirilen programlar sayesinde sadece kişisel şifreler değil, diplomatik ve askeri şifrelemeler de kolayca kırılabiliyor. Yani, ABD’nin yakaladığı bir diplomatik mesajın şifresini kırması sadece saniyeler alacak.
Net trafiği depolanacak
Tesiste bu işlemleri gerçekleştirebilmek için 93 bin metrekarelik bir depolama alanı ve dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı işlem gerçekleştirebilen süperbilgisayarı kullanılacak. Bu bilgisayar saniyede 1 katrilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip olacak. Peki her şeyi nasıl kaydedecek? diye soracak olursanız cevap matematikte gizli... Küresel internet trafiğinin boyutu 966 exabyte olarak tahmin ediliyor. Bir şey ifade etmedi değil mi? Karşılaştırma yapmak gerekirse Utah merkezinin veri depolama alanı her yıl 2 milyarı aşkın kişinin internette yaptığı her tür işlemin toplamından 1 milyon kat daha fazla... Yani internette ne olup bitiyosa Utah’taki merkeze depolamak çocuk oyuncağı olacak.. Ardından bu trafiğin içinden anahtar kelimeler kullanılarak kuşku çeken ya da ABD güvenliğini tehdit eden her şey ayırt edilebilecek. Çünkü merkezin server kapasitesi 500.000.000.000.000.000.000 sayfa veri kaydedecek kadar büyük.
Özel hayatınız veritabanında
İstihbaratçıların verdiği bilgiye göre merkezin kayıt altına alacağı iletişim trafiği şöyle:
- Kişisel telefon görüşmeleri (cep ve sabit hatlardan yapılan tüm görüşmeler)
- E-posta trafiği
- Kişisel Google aramaları
- Elektronik ticaret verileri
- Seyahat verileri (Havayolu ve seyahat şirketlerinin veritabanından)
- Finansal bilgiler
- Yabancı ülkelerin ordularına ait her tür gizli bilgiler
- Tüm diplomatik yazışma trafiği
‘Narus’a isim gir, ekranda tüm kayıtları gör
Utah projesi aslında NSA’in 11 Eylül’den sonra başlattığı Stellar Wind kod adlı gizli izleme ve dinleme programının bir uzantısı. Daha önce NSA’de görev yapıp kurumun yasadışılığa bulaştığını belirteren işinden ayrılan William Binney’in verdiği bilgilere göre NSA daha şimdiden günde 320 milyon telefon görüşmesini kaydediyor. NSA’in süperbilgisayarlarında bulunan Narus isimli bir programa bir kişinin ismi girildiğinde o kişinin yaptığı tüm aramalar ve o kişiye gelen tüm telefonlar görülebiliyor, tek tıklamayla dinlenebiliyor. 11 Eylül’den beri Narus’a kaydedilen telefon konuşmalarının sayısı 15 ile 20 trilyon arasında. Dinleme programının 11 Eylül saldırılarında istihbarat zaafiyeti yaşayan güvenlik yetkililerinin tavsiyesi ve dönemin ABD Başkanı George Bush’un talimatıyla başlatıldığı belirtiiyor. ABD Kongresi 2003’te programın yasal ayağını özel hayata müdahale gerekçesiyle durdurmuştu.
DipNOT: İngiliz edebiyatının önde gelen isimlerinden George Orwell, 1949 tarihli romanı "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört"te adeta bugünleri yazmıştı. Orwell büyük yankı uyandıran eserinde, her şeyin tümüyle devletin denetiminde olduğu, muhalefetsiz bir toplum kurguluyordu. İnsanların çeşitli kontrol mekanizmalarıyla izlendiği bir modele doğru gidildiğinin altını çizen roman, daha sonra sinemaya da aktarılmıştı. Zamanla kitabın sloganı haline gelen "Büyük birader seni izliyor" (Big brother is watching you) ezberlerdeki yerini koruyor...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
saniyeler içinde şifre çözme olayı saçma. çok fazla genelleme yapılmış. sonuç olarak nasıl şifre kırma programları gelişiyor ise şifreleme programları da gelişiyor. üzerine belirli bir uğraş verildiğinde belki her şifre kırılabilir ama ben bir program yaptım artık tüm şifreleri bununla kırabilirim denilemez. tele kulak olayı bizde de var zaten. açığı yakalanmak istenen tüm kişiler rahatlıkla dinleniyor. abd bunu sistematik hale getirmiş. kısaca her alanda günü kurtarma eğiliminde olduğumuz gibi istihbarat alanında da böyleyiz. yoksa aynı sistemi bizim mühendislerimiz de kurabilir. fakaz bizde genelde dinlemeler ülke menfaati için değil siyasal ilişkiler, cep doldurmak, vb. için kullanıldığından bize pek bir faydası dokunmaz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:14)