E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
10 Nisan Cuma akşamı Türkiye'de korona virüs tedbirler kapsamında cuma gece yarısından başlayarak pazar gece yarısı bitmek üzere 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın başlamasına kısa bir süre kala ilan edilmesinden kaynaklı oluşan panik havası kısa sürede dağılsa ve dün de yasak bölgelerinde görüldüğü üzere kurallara riayet edilse de kafalarda bir soru işareti: Yasak her hafta sonu olur mu? Hürriyet'ten Meltem Özgenç haberinde Bilim Kurulu üyelerine bu soruyu soruyor.
İHTİMAL DAHİLİNDE
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik: İlerleyen dönemde başka hafta sonlarında da sokağa çıkma yasağı ihtimali olabilir tabii ki. Hastalığı önlemenin en iyi yolu insanların birbirleriyle temasını engellemek. Bunun için de alınabilecek önlemin en basiti sokağa çıkma yasağı. İnsanlar nefes alıyorlarsa ve teması kesmiyorlarsa başkasına bulaştırma riski her zaman var. Diğer illerde yasak olup olmayacağı incelenir. Gerekiyorsa diğer illerde de yapılabilir.
‘3 GÜN YASAK’ ÖNERİSİ
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel: Bu dinamik bir süreç, anlık takip ediyoruz. Eğer gerekirse yeniden hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanabilir. Tabii ki bu öneri Bilim Kurulu’na ait. Daha önce de konuşulmuş konulardı. Diğer illerin verileri de kontrol edilerek sokağa çıkma yasağı kararı verilip verilmeyeceği değerlendirilir. ‘4 gün serbest olsun 3 gün yasak’ önerisini de uzun zamandır konuşuyoruz. Gerekli olduğu durumlarda devreye girecek tedbirler bunlar. Sokağa çıkma yasağı vatandaşlarımızda heyecan yaratmamalı. Kararlar onların sağlığı için alınıyor.
KOMŞU İLETİŞİMİ KESİLMELİ
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli: Sokağa çıkma yasağı konusu Batı’da da hâlâ tartışılıyor ve etkisinin ne olacağı toplumdan topluma değişiyor. Önerdiğimiz konu yüzde yüz başarılı olacak diye bir şey yok ama teması en aza indirmek çok önemli. Ayrıca sağlık sistemini de rahatlatabilir. ‘Yasak diğer illerde de olmalı mı?’ Emin değilim, çünkü önümüzde Almanya örneği var. Almanya’da 16 eyalette yasak var, daha fazla karantinaya dönüştürmüyorlar. İnsanlar kurallara uyuyor. Bizdeki en önemli problem, akraba ziyaretleri ve apartman içi ziyaretler. Oysa karşımızdakini koruyacak bir yaklaşım sergilemeli ve teması en aza indirmeliyiz. Birlikte yaşadığın insanlar dışındaki kişilerin güvenli olmayacağını bilmek lazım. Bu benim görüşüm, Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar değil, ama efektif olması için yasak kesintili şekilde değil de biraz daha sıkı olabilir belki.
EVE EKMEK ALIRKEN VİRÜS GÖTÜRMEYİN
Sokağa çıkma yasağı kapsamında dün sadece fırınlar ve eczaneler gibi acil ihtiyaç sağlayan yerler açıktı. Kamyonlar ve arabalarla evlere ekmek satışı yapıldı. Ancak Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü uyardı: “Yurttaşlarımız paniğe kapılmasın, bu ülkede kimse aç açık kalmaz. Fırın, market önlerinde toplaşma çok riskli. Eve ekmek götüreyim derken, virüs ve hastalık da götürebilirsiniz. Zaruri durum ve ihtiyaçlar için yardım istesinler. Bu dönemde evde kalmak, hayatta kalmaktır.”
63 MİLYON EVDE
Sokağa çıkma yasağının ardından dün tüm yurtta sokaklar ve caddeler bomboştu. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “31 ilde toplam 63 milyon 640 bin vatandaşımızın neredeyse tamamı sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerinde kalarak alınan karara yüksek bir oranda uyum sağlamıştır” denildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hala.isin ciddiyetini kavramaya insanlar var .Komşu gezmesi.site içinde beraber top oynama.toplanip mevlüt okutma.akraba ziyareti bitmedi.bunu tatil diye yorumluyorlar
Haftasonu sokağa cikma yasağı her açıdan ideal bir çözüm. Hükûmet bunu bugün açıklamalı en azından nisan sonuna kadar.
EVET HER HAFTA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İSTİYORUZ,,HAZİRAN 15 DE BU İŞ BİTMELİ Kİ,YAZLIKLARIMIZA GİDELİM.
keşke tüm mart ayı boyunca haftasonları yasak olsaydı
Çok buyuttunuz bu işi yok yeni hastane yapmalar falan
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:44)