E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip İstanbul Avrupa Yakası’nda 4.8 milyon aboneye hizmet veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (BEDAŞ) Genel Müdürü Murat Yiğit, önümüzdeki yıllarda elektrik dağıtım sektörünü bir dönüşüm beklediğini ifade ediyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), küçük üreticilerin de çatılarına panel kurarak kendi elektriğini üretebilmesi ve ihtiyaç fazlasını şebekeye vererek para kazanmasının önünü açan düzenlemeyi çıkarmaya hazırlandığını söyleyen Yiğit, “Evlerin, apartmanların çatılarına kurulacak güneş panelleri ile herkesin elektrik üreticisi olmasının yolu açılıyor. Bir beş yıl sonra başka şeyler konuşuyor olacağız. Belki o günlerde artık birer tüketici olmaktan çıkıp, dağıtım sisteminin gerçekten bir parçası olacaksınız. Kendi binanızda bir üretim santrali olacak; binanızın üstünde belki sadece sizin binanızı besleyecek bir güneş paneli olacak, belki bir rüzgar türbini olacak, belki başka bir yenilenebilir kaynağı kullanacaksınız, hatta bir depolamanız olacak. Gündüz ürettiğiniz elektriği depolayacaksınız. Dağıtım sistemine yine bağlı olabilirsiniz veya hiç bağlı olmayabilirsiniz, bir yedek gibi olacak belki dağıtım sistemi. Bugünlerde bunların altyapıları konuşuluyor” şeklinde konuşuyor.
BELKİ MÜŞTERİMİZ DAHA AZ OLACAK
İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelerek BEDAŞ’ın son dönemde gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Yiğit, ayrıca yakın gelecekte sektör olarak öngördükleri dönüşümü anlattı. Yakında her evin, bir elektrik santrali olabileceğini dile getiren Yiğit, “Yenilenebilir enerjiyle ilgili 1 megavat (MW) altında çatı üstlerine kuran işletmeler var. Mevzuatın daha bireysel, küçük tüketiciye yönelik olarak kolaylaştırılması gibi süreçler yaşayacağız. Bu mevzuat hemen hemen hazır, 10 kilovat (kW) altına da bildiğim kadarıyla müsaadeler çıkacak. Her bir abonenin belki tek başına başvurabileceği bir yapı geliyor. Her bir tüketici birer üretici olacak. İleride birçok kişi hiç şebekeye bağımlı kalmadan elektrik kullanacak. Beş yıl sonra artık sistemde bunlar konuşulacak” diyor.
Dağıtım şirketlerinin bundan nasıl etkileneceğini sorduğumuzda ise Yiğit, “Tabii bizim daha az müşterimiz olacak belki ama sistem hiçbir zaman küçülmez. Benim bugün dağıtım şirketi olarak yaşadığım sorunları, belki bir ev sahibi olarak siz yaşayacaksınız. Elektrikle ilgili kendi altyapınızı ayakta tutma gibi yükümlülükleriniz olacak. Ama bir destek, bir yedek, bir yardımcı olarak her zaman biz kapıda duruyor olacağız gibi düşünüyoruz şimdilik. Güneş panelleri ilk geldiğinde oldukça pahalıydı, şimdi artık Türkiye olarak bizim de üretimimiz söz konusu. Bundan sonra o fiyatlar düşecek. Şu anda depolamada da fiyatlar yüksek ama düşecektir” yorumunu yapıyor.
ARIZA SÜRELERİNDE YARI YARIYA DÜŞÜŞ
Yiğit, 2013-2020 yılları arasında İstanbul Avrupa Yakası’na kaliteli ve kesintisiz enerji sağlanması için yapılacak yatırımların 2.1 milyar liraya ulaşacağını belirtti. Yiğit, ayrıca BEDAŞ’ın yatırımlarıyla, 2012 ile karşılaştırıldığında 2016 sonunda toplam arıza sayısının yüzde 21.3 oranında gerilediğini, arıza sürelerinin ise aynı dönemde yüzde 47.8’lik düşüşle neredeyse yarı yarıya azaldığını kaydetti.
KESİNTİ 'GÖZ KIRPMA' KADAR
Elektrik kesintileriyle ilgili olarak da konuşan Yiğit, İstanbul Şahintepe’de BEDAŞ tarafından pilot olarak devreye alınan ve kesintilerin anında giderilebildiği yeni uygulamaya dikkat çekiyor. Kapalı devre sistemi ile trafolarda tek taraflı değil çift taraflı besleme yapıldığını, bu ring sistemi ile elektrik kesintisi yaşanmadığını öne süren Yiğit, “Pilot bölgede 3 bin kişi elektrik kesintisi yaşamıyor. Kesinti sırasında göz kırpması kadar kısa bir sürede sistem devreye giriyor” diyor. (Merve Erdil / Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Güneş panelini inşa edenden, kuran şirketten, satan şirketten, alan kişiden, üreten kişiden, tüketen kişiden vergi alacak olan yine en çok kazanan olacaktır. Yani bunu biz değil devletin yapması gerekir.
Güneş panelini inşa edenden, kuran şirketten, satan şirketten, alan kişiden, üreten kişiden, tüketen kişiden vergi alacak olan yine en çok kazanan olacaktır. Yani bunu biz değil devletin yapması gerekir.
maalesef taksşcler jeep le donatıldı oysa elektrikli araba teşviki yapılmalıydı. hiçolmssa hibrit araba ya teşvik verilmeliydi
Hep laf Bee icraat yok...
Avrupa ülkelerinde çatılar güneş enerji sistemleriyle , rüzgarlı bölgeler rüzgar trübinleri ile donatılmaya başladı esas önemlisi yollarda elektrikli araba sayısı her geçen gün artıyor.Ya Türkiye elektrikli bisiklet yeni kullanmaya başladık araplar petrol petrol kanımızı emiyorlar 50-60 bin araba fosil yakıt kullanan arabalar yerine devlet teşviklerle elektrikli arabalara destek verilmeli acilennnnnnnnnnnnn yani.
o kadar kömür santrali boşa mı yapılıyor
coook gec kalmis.....en az 50 sene geride
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:33)