E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinHer 44 saniyede bir kişi kandırılıyor---

Her 44 saniyede bir kişi kandırılıyor

Her 44 saniyede bir kişi kandırılıyor
18 Haziran 2011 - 12:37 borsaningundemi.com

Türkiye, Anonim adlı hacker grubun kamu kurumlarının internet altyapısını çökertme tehditleri ile mücadele ediyor

İnternet üzerinde her 44 saniyede bir kişinin dolandırıldığı belirtilirken, dünyada her gün 200 bin zararlı yazılımın tespit edildiği ifade edildi.
Zararlı yazılımlar konusunda kullanıcıları uyaran Bilişim Suçları Mücadele Derneği Başkanı Yavuz Koçoğlu, virüslerin, kendilerini başka bilgisayarlara yayma özelliğinde olup, girdikleri bilgisayarların çalışmalarını çeşitli şekillerde bozduklarını söyledi.
İnternet kullanımının virüslerin yayılmasını hızlandırdığını kaydeden Koçoğlu “Virüs ailesine her gün yenileri eklenmektedir, bilgisayarınızı lisanslı anti-virüs programları ile korumanız gerekmektedir. İnternet kullanımı yaygın hale gelince, kendisini tatmin etmek için virüs yazanlara, korsanlar ve profesyoneller eklendi. Bunlar, çeşitli yöntemler geliştirerek güvenliği olmayan bilgisayarlardaki maddi değerleri ele geçirmeye çalışmaktadırlar. Yazdıkları bu programları (spy, trojan, keylogger v.s) korumasız bilgisayarlara yerleştirerek bilgileri ele geçirmekte veya internete bağlı kurumdaki korumasız bilgisayarlara direk girebilmektedirler. Bu yöntemlere karşı bilgisayarınızı anti-spyware ve firewall programları ile korumanız gerekmektedir. Kullanıcılar örnek verecek olursak, 1000 liraya bilgisayar alırken 50 liralık lisanslı antivirüs programlarından kaçınıyor. Bu sebeple çöken bilgisayarların birkaç defa bakımı ve yeniden kurulum masrafı lisanslı ürünlerin fiyatını geçiyor” diye konuştu.
Dünyada her gün 200 bin zararlı yazılımın tespit edildiğini, bu yazılımların çoğunluğunun bilgi ve para hırsızlığı peşinde olunduğu vurgulayarak zararlı programların, genellikle Rusya, Çin ve Hindistan gibi Uzakdoğu ülkelerinden yayınlandığını ifade etti. Bilgisayar korsanlarının özellikle Türkiye’de en belirgin hedef kitlesinin gençler olduğunu kaydeden Koçoğlu, sosyal medya sitelerinde bulunan uygulamalar, anlık ileti ve online oyunlarla virüslerin yayıldığını belirtti. Türkiye’de internet kullanıcılarının korunma yöntemleri ve bilgi güvenliği konusunda bilinçsiz olduğunu da ifade eden Koçoğlu, “Türkiye’de virüslerin yaygınlaşma oranı Avrupa’dan daha fazla” dedi.
-İNTERNET BANKACILIĞI MAĞDURLARI-
Son dönemde özellikle internet bankacılığı mağdurlarının sayısındaki artışa dikkat çeken Koçoğlu, “Son 2 hafta içerisinde çeşitli bankaların müşterilerinden derneğimize 10’a yakın insan başvuruda bulunulmuş olup, derneğimize başvurmayanları da düşünürsek bu sayı çok daha fazladır. Bankalar kendi mevduatlarını sigortaladıkları gibi müşterilerine ait mevduatları da sigortalamalıdırlar. Bankalar her ne kadar müşterileri için güvenlik önlemleri alsalar da bilgisayar korsanları her alınan bu önlemleri bir şekilde aşmaktadır” dedi. Müşterilerin online işlem yapmaları için GSM operatörleri aracılığı ile SMS olarak gelen tek kullanımlık şifreleme sisteminin, korsanlar tarafından sahte belgelerle hatların kendi üstlerine geçirilerek hesapların boşaltılması sağlandığını belirten Koçoğlu bankaların da müşterilerinin güvenli bir ortamda elektronik işlem yapabilmelerini sağlamak için müşterilerini doğrudan bilgilendirecek yöntemler geliştirmesi gerektiğini söyledi.
-KARA ŞAPKALI ARAMA MOTORLARI-
Son dönemde İngiliz kraliyet düğünü, Japonya’daki Tsunami, Libya’nın bombalanması ya da Bin Ladin’in öldürülmesi gibi güncel konuların, internette virüslerin yayılması için kullanılırken, bu konularda sahte siteler oluşturuluyor ve ‘Kara şapkalı (black hat) arama motoru optimizasyonu' olarak nitelendirilen yöntemle merak edilen konuların yer aldığı sahte web siteleri, aramalarda üst sıralarda çıkıyor. Tıklandığında kullanıcının, farkında olmadan virüslü sayfalara yönlendirildiği bu sitelerde, aynı şekilde çeşitli uluslararası yardım kuruluşları ya da yabancı devlet fonlarını konu alan epostalar da kullanıcıyı yanlış yönlendiriyor.
-USB HAFIZALAR VE SOSYAL MEDYA TUZAĞI-
Araştırmalara göre dünyada her 44 saniyede bir kişi, bu tür dolandırıcılıkların kurbanı oluyor. Türkiye'de hackerlerın kullandığı yöntemlerin başında USB hafızalar, sosyal mecralar, mesajlaşma yazılımları ve online oyunlar yoluyla virüs bulaştırmak geliyor. Özellikle sosyal platformlarda şahsi ve önemli iş bilgilerinin, şifre ve parolaların paylaşılmaması, dijital banka ve sigorta işlemlerinde farklı ve alfanümerik olarak tanımlanan harfli rakamlı şifrelerin kullanılması, ayrıca mutlaka güncel bir antivirüs programı kullanılması uzmanların tavsiyeleri arasında yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)