E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Amerikan doları güvenli liman talebi kapsamındaki fiyatlamasını sürdürmeye devam ederken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıkları da baskılanma durumunu koruyor. Tahvil piyasasına giriş geride kalan gün içerisinde sınırlı düzeyde devam ederken, gösterge niteliğindeki ABD 10 yıllık tahvil faizinin %0.60 bölgesinin aşağısında konsolide olmaya çalıştığı görüldü. Emtia cephesindeki hareketlilik ABD Başkanı Trump’ın Rusya ve Suudi Arabistan cephelerinden 10-15 milyon varil/gün kesintiye gidebileceği şeklindeki sosyal medya mesajının ardından yukarı yönde hızlanırken, üretici ve ithalatçı ülke para birimleri arasında ayrışma yaşandı. Türk lirası ise günü Rus rublesinin ardından %1.5 primlenme ile GOÜ grubu içerisinde en iyi ikinci performansa sahip üye olarak tamamlarken, söz konusu primlenmede Londra swap piyasasında yaşanan faiz yükselişinin kimi uzun yönlü kur pozisyonlarının çözülmesine zorunlu alan sağladığını düşündüğümüzü belirtmek isteriz. Paritede 6.60 teknik destek seviyesini izliyoruz.
Enerji grubu hisse senetlerinin spekülatif haber akışından pozitif yönde etkilenerek global endeksleri yukarı yönde desteklemeye çalıştığı günde yerel varlıklar hisse senedi fiyatlamalarında global eğilime paralel seyretme çabasında olurken, tahvil faizi ve CDS yukarı yönde gelişim gösterdi. 5 yıl vadeli ülke risk primi (CDS) gün içerisinde 630bp düzeyini aşarken, 10 yıllık gösterge tahvilde ise faiz %14 sınırına dayandı. Lira, Londra swap piyasasında faizlerin aylıkta %30’lu seviyeleri aşması sonrasında pozisyonların taşınmasında güçlük çeken yatırımcı kesiminden gelen talep ile değerlenirken, emsallerinden özellikle de emtia ithalatçısı olan Güney Afrika ve Hindistan’dan pozitif yönde ayrışma sergiledi.
BIST endeksi veri gündemini takip ediyor
COVID-19 salgını kapsamında global çapta etkilenen kişi sayısı 1 milyon sınırını aşarken, stres özellikle ABD’de yüksek seyretmeye devam ediyor. Başkan Trump’ın hafta içerisinde daha önce yaptığı uyarı kapsamında gelecek 2 haftalık sürecin zorlu geçmesi beklenirken, yeni vakalardaki artış da devam etmekte. Öte yandan başkanlık kararnamesi ile ülkedeki önemli şirketlerden vantilatör
üretilmesi talebinde/emrinde bulunulacağı belirtildi. Küresel rakamlar incelendiğinde pandemide yeni merkez ABD olarak öne çıkarken, hayatını kaybeden kişi sayısı verilerinde ise toplamın yarısını İtalya ve İspanya oluşturmakta.
Makro veriler açısından henüz en kötünün geride kalmadığını ve bunun da fiyatlamalara yansımadığını düşünmeye ve belirtmeye devam ediyoruz. Nitekim dün açıklanan ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları da bu eksende gerçekleşme gösterdi. Bir önceki haftaya kıyasla x2 şeklinde takip edilen veri 6 milyonu aşkın kişinin başvuruda bulunduğunu ve toplamda 2 haftalık süre içerisinde 10 milyon kişinin işini kaybettiğini göstermekte. Bugün açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 12 Mart haftasına ait datayı kapsadığından verilerin korkulan ölçekte kötü gelme olasılığını sınırlayabilir. Piyasa beklentisi 100-150 bin kişi civarında azalış olabileceğine işaret etse de gerek mevsimsellik gerekse kamu tarafından alımların ne ölçekte gerçekleşmiş olabileceğine dair belirsizlik veri üzerine fikir yürütmeyi güçleştiriyor. Öte yandan hafta içerisinde takip edilen ADP ve ISM imalat PMI verilerinin alt kalemlerindeki istihdam performansı kötüleşmeleri fikir sahibi olmamıza imkan tanıyor.
TL varlıklarda satıcılı seyir olabilir
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.50 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.48 primlenme ile 89510 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilde faizin son düzeyi
%13.94, 5 yıllık CDS kapanışı ise 616bp ile takip edildi.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları İspanya varlıklarındaki sınırlı değer kaybı dışında primlenme ile gerçekleşti.
Euro Stoxx 50 %0.31, FTSE 100 %0.47 ve DAX %0.27 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %4.69 yükselişle tamamladı.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansında görülen iyimserliğin genişleyerek korunduğu fiyatlamalar takip edildi. Volatil ABD seansının ardından kapanışlar %2 civarı yükselişe işaret ederken, benzer performans gelişmekte olan ülke varlıkları için de geçerli oldu. Şili ve Kolombiya'da primlenme %4'ü aşarken, Merval %2.68, Bovespa ise %1.81 ile takip edildi.
Asya seansında haftanın son işlemleri bir kez daha oynaklık teması etrafında değer kayıplarına işaret ediyor. TSİ 08.40/ NKY 225 %-0.78, Hang Seng %-0.89 ve KOSPI %0.26 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 115 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması global eğilime paralel 7.1104 ile yuanda değer kaybına işaret ediyor.
TL varlıklara ilişkin risk algısı yükseldi
BİST 100 işlemlerinde 83500 bölgesi destek, 93200 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir. Özellikle
destek tarafındaki seviyelerin aşağı yönde kırılması durumunda haftalık bazda 73000-77000 aralığına
dek geri çekilmenin olabileceği ihtimalini belirtmek isteriz. Bu nedenle 83500 bölgesini olası geri
çekilmelerde önemsiyoruz. Henüz aşağı yönde eğilimin gerçekleşmemiş olması taban noktalara yakın
olduğumuz izlenimini artırıyor.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.61-6.40 bölgesi haftalık bazda destek, 6.84 ise direnç olarak
izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine
baskılanmanın ciddi derecede devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS yükselişi lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:56)