E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHedge fonu milyarderinden ABD’de ‘iç savaş’ uyarısı---

Hedge fonu milyarderinden ABD’de ‘iç savaş’ uyarısı

Hedge fonu milyarderinden ABD’de ‘iç savaş’ uyarısı
17 Mayıs 2024 - 11:48 borsagundem.com

Ünlü milyarder Ray Dalio ABD’deki tahvil yatırımcılarının yatırımlarını ülke dışında çeşitlendirmesi gerektiğini söyledi. ABD’nin kamu borçlarına dikkat çeken Dalio ayrıca bir ‘iç savaşın’ çok yakın olabileceğini de söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fonu devi Bridgewater Associates’in milyarder kurucusu Ray Dalio ABD’deki yatırımcılara varlıklarının bir kısmını ülke dışına çıkarmaları gerektiğini savundu. Dalio ülkedeki artan kamu borcunun ABD Hazinesi tahvillerini vurabileceği konusunda uyardı.

Financial Times’ın haberine göre Dalio, ABD’nin borç krizinden ‘iç savaş’ riskine ve ülkenin yeni bir uluslararası krize dahil olması ihtimaline kadar birçok endişeyi barındırdığını söyledi. Milyarder hedge fonu yöneticisine göre bu endişeler yabancı yatırımcıların ABD tahvillerini satın almaktan caydırabilir.

Dalio FT’deki açıklamasında, “Yüksek faiz oranlarının sebep olduğu yüksek borç seviyeleri nedeniyle ABD Hazinesi tahvilleri konusunda endişeliyim. Ayrıca, özellikle ABD'nin borç tablosu ve olası yaptırımlar konusunda tereddütlü olan uluslararası alıcılar nedeniyle arzı karşılanmamasından ve talebin yumuşamasından da endişe duyuyorum” uyarısında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD yönetimi Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya’ya sert mali yaptırımlar uygulamış ve dolar varlıklarını dondurmuştu. Doların adeta Rusya’ya karşı bir silah olarak kullanılması Batı yanlısı politikalar yürütmeyen diğer devletlerin de dolar varlıklarını çeşitlendirmesine yol açmıştı.

Dalio Rusya’ya uygulanan yaptırımların daha fazla ülkeye uygulanması halinde ABD Hazinesi tahvillerine olan uluslararası talebin azalabileceğini belirtiyor.

Milyarder hedge fonu yöneticisinin ABD’nin biriken borcu hakkında artan endişeleri takip ediyor. ABD Kongresi Bütçe Ofisi ülkenin kamu borcunun GSYİH’ya oranının on yılın sonunda II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviye olan %106’ya çıkacağını ve yükselişin devam edeceğini tahmin ediyor. Kurumdan yapılan açıklamada İngiltere’de Liz Truss’ın başbakan olduğu dönemde görülen tahvil krizinin bir benzerinin de ABD’de yaşanabileceği uyarısı geldi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell bu yılın başlarında katıldığı bir televizyon programında kamu borçlarını hedef alarak “ABD sürdürülemez bir mali patikada” uyarısında bulunmuştu.

Ancak, bazı yatırımcılar bu tür endişelerin abartıldığına inanıyor. Bu yıl sunulan yeni ABD Hazinesi tahvil ihraçları büyük ölçüde özel yatırımcılar tarafından güçlü bir talep aldı. İyimser yatırımcılar tahvil ihalelerindeki genişlemenin şimdilik getiriler üzerinde çok az bir etki yarattığını belirtiyor.

ABD tahvil yatırımcıları ülke dışına bakmalı

Dalio hem ABD’nin kamu borcu hem de ülkenin karşı karşıya kalması muhtemel olan krizler nedeniyle yatırımcıların paralarının bir kısmını ABD dışına çıkarması gerektiğini savunuyor.

Milyarder yatırımcı, “ABD’nin en iyi yatırım alanları hâlâ kapitalizm ve inovasyon konusunda dünyanın en iyisi” dedi. Ancak Dalio ülkenin karşı karşıya olduğu risklerin arttığını ve yatırımlarda coğrafi çeşitliliğin gerekli hale geldiğini sözlerine ekledi.

Dalio, “Harcadığından daha fazla kazanan, büyük bilançolara sahip, ülke içi düzeni olan ve jeopolitik krizlerde tarafsız ülkeler cazip görünüyor” dedi. ,

Hedge fonu milyarderine göre Hindistan, Singapur, Endonezya, Malezya, Vietnam ve bazı Körfez ülkeleri yatırım yapmak için cazip yerler olarak görülüyor. Dalio ayrıca altın yatırımlarının da iyi bir çeşitlenme aracı olduğuna dikkat çekti.

74 yaşındaki Dalio, 2021'de dünyanın en büyük hedge fonu olan ve 112,5 milyar dolarlık varlığı yöneten Bridgewater'ın başkanlığından istifa etti. Dalio firmanın üç eş baş yatırım görevlisinin danışmanı ve yönetim kurulu üyesi konumunu sürdürüyor.

ABD’de iç savaş ihtimali

Dalio’nun öngörüleri arasında ABD’de bir ‘iç savaş’ senaryosuna %35-40 gibi yüksek bir ihtimal vermesi de oldukça dikkat çekici.

Hedge fonu milyarderi, “Uçurumun kenarındayız. Çok daha çalkantılı zamanlardan geçip geçmeyeceğimizi henüz bilmiyoruz” uyarısında bulundu.

Dalio’nun hayal ettiği iç savaş insanların silahlarını alıp ateş etmeye başladığı bir senaryo değil. Ancak ünlü milyarder bu ihtimalin de mümkün olduğunu belirtiyor.

Hedge fonu milyarderini asıl endişelendirense ABD siyasetinde son yıllarda görülen siyasi kutuplaşmanın hızlanması. Dalio’nun sözünü ettiği iç savaş insanların kendi görüşlerine daha uyumlu farklı eyaletlere taşınmasını içeriyor. Söz konusu senaryoya göre federal hükümete muhalif düşüncelere sahip eyaletler federal hükümetin kararlarına uymayacak.

En önemli seçim

Dalio ayrıca bu yılki ABD başkanlık seçimlerinin hayatındaki en önemli seçim olduğuna inanıyor. Zira iklim değişikliği ve yapay zekanın yaygınlaşması sonucu muhtemel risklerin kontrol altına alınıp alınmayacağını seçimin sonuçları belirleyecek.

Dalio, “Cumhuriyetçi aday Donald Trump daha sağcı, milliyetçi, izolasyonist, korumacılık yanlısı, mevzuat yanlısı olmayan politikalar izleyecek ve siyasi rakipleri de dahil olmak üzere içerideki ve dışarıdaki rakipleriyle savaşmak için daha agresif politikalar izleyecek. Başkan Joe Biden ve hatta Biden’sız Demokrat Parti, bunun tam tersi olacak. Ancak onlar da siyasi açıdan sert oynayacaklar” açıklamasında bulundu.

Milyarder yatırımcı herhangi bir adayı desteklemeyi reddettiğini ancak hem şaka yollu hem de ciddi olarak aday olsa tüm gücüyle ünlü şarkıcı Taylor Swift’in başkanlığını destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Altının kilogram fiyatı yükselişte

 

Nvidia’nın en büyük rakibi müşterileri

 

Enflasyon verilerinin ardından Wall Street’te boğa piyasası sesleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)