E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hedge fonların dev teknoloji şirketlerine yönelik ilgili son bulmak üzere. Wall Street’in dev yatırım fonu şirketlerinden bazıları Big Tech olarak da bilinen teknoloji hisselerini terk etmeye başlıyor.
ABD merkezli bağımsız yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Jefferies verilerine göre, hedge fonlar, toplamda 16 ayrı teknoloji şirketine yaptıkları yatırım portföylerinin yüzdesinin yüzde 23,8’den yüzde 16,1’e düşürdü. Marketwatch’tan Jacob Sonenshine’ın haberine göre, bu, normalin üzerinde bir düşüş olarak kabul ediliyor. Jefferies verileri toplam birkaç trilyon dolar değerindeki varlıkları kapsıyor. Bu grup içinde yer alan hisselerden bazıları şu şirketlerden oluşuyor: Nvidia, Qualcomm, Advanced Micro Devices, Tesla, PayPal Holdings, Fiserv, Meta, Apple, Amazon, Netflix ve Google'ın ana şirketi Alphabet.
Kısa pozisyona dönüyorlar
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu hisse senetlerinin fon yöneticilerinin portföylerindeki toplam ağırlığı, aynı şirketlerin S&P 500’deki ağırlıklarının yüzde 10 altında seyrediyor. Hedge fonlar sadece bu hisse senetlerinden çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda birkaçında kısa pozisyonda bekliyor. Hedge fonların Apple hisselerindeki kısa pozisyonları yüzde 1,2 oranında seyrediyor. Bu oran, portföylerin daha yüksek bir oranda Apple’ın değer kaybetmesine yatırım yaptığını gösteriyor. Hedge fonların Apple dışında Nvidia ve Tesla hisselerinde de kısa pozisyona sahip olduğu belirtiliyor.
Teknoloji hisseleri olgunluk döneminde
Bu pozisyon değişikliklerinin bir mantığı bulunuyor. Buna göre, yüksek kazanç beklentisi içinde olan hedge fonlar, aradıklarını bu şirketlerde bulamayacaklarını düşünüyor. Bunda, bir zamanlar karlarını sürekli artıran dijital reklamcılık ve streaming platformlarının olgunlaştığı ön kabulünün etkili olduğu varsayılıyor.
Uzun vadeli büyüme hisseleri
Yatırım fonu yöneticileri bu hisse senetleri yerine yatırımlarını başka alanlara kaydırıyor. ‘Secular growth’ adı verilen ve uzun vadeli yatırımlar için uygun olan hisselere yönelen hedge fonlar, bu kategoriye giren hisse senetlerine yaptıkları yatırımların oranını yüzde 40’tan yaklaşık yüzde 50’ye çıkardı. Bu oran, bu hisselerin S&P 500’de kapladıkları yüzdeden daha yüksek. Birkaç ay önce bu Hisse senetleri, S&P 500’de kapladıkları yerden daha düşük bir oranda yatırım alıyordu.
Secular growth, yani ‘uzun soluklu büyüme’, tüketicilerin ve işletmelerin faaliyet gösterdiği geleneksel yöntemlerin yerini alabilecek ürün ve hizmetler sunan şirketleri ifade ediyor.
Ekonominin tökezleme ihtimali
Secular growth, yani ‘uzun soluklu büyüme’, tüketicilerin ve işletmelerin faaliyet gösterdiği geleneksel yöntemlerin yerini alabilecek ürün ve hizmetler sunan şirketleri ifade ediyor. Buradaki mantık, ekonominin tökezlemesi halinde, bu şirketlerin hala büyüme şansı olduğu düşüncesine dayanıyor çünkü bu hisseler, piyasanın diğer oyuncularının pazar payını ele geçirme potansiyeli taşıyor. Şu an için ekonominin resesyonda olduğu da göz önünde bulundurulursa, hedge fonların neden böyle bir karar verdikleri daha iyi anlaşılabiliyor.
Hedge fonlar hala büyüme potansiyeli taşıyan hisselere yatırım yapıyor. Ancak büyüme potansiyeli olan şirketler arasında en umut verici olanlar artık bilindik teknoloji şirketleri olmayabilir.
Facebook Yahoo ile aynı kaderi mi paylaşacak?
Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?
TikTok’un hedefinde şimdi de Spotify var
Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor
Hedge fonların kripto yatırımında patlama
Hedge fonlarının ayı piyasası yatırımları
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:45)