E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Haziran ayında Marmaris'te yangın ve Batı Karadeniz'de sel afetinin yaşandığını belirten İsmail Çataklı, bu yıl önceden yapılan uyarılar ve vatandaşların hassasiyeti nedeniyle can ve mal kayıplarının 2021'e göre daha az olduğunu söyledi.
Çataklı, afetlerde bazı kişiler tarafından yine dezenformasyon yapıldığına işaret ederek, hem yaraları sarmak hem de yanlış bilgileri düzeltmek için mücadele ettiklerini anlattı.
Orman yangınlarıyla mücadele
Marmaris'te 21 Haziran'da başlayan, 5 bin 889 personel ve 1522 araçla müdahale ettikleri orman yangınlarıyla ilgili çalışmaları 2 Temmuz'da tamamladıklarını açıklayan Çataklı, "Batı Karadeniz'deki yağışlardan kırmızı uyarı verilen 6 il, turuncu uyarı verilen 9 il ve sarı uyarı verilen 6 il olmak üzere toplam 21 il etkilenmiştir. 7 ilimizde halihazırda 8 bin 193 personel, 2 bin 220 araç ve ekipman, 6 hava aracı ve 2 bin 385 sağlık personeli görevine devam etmektedir" dedi.
Çataklı, Batı Karadeniz'deki riskli bölgelerde bulunan 2 bin 786 kişinin güvenli alanlara taşındığını bildirerek, kaybolan 2 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Organize suçlar
Haziranda 24 ilde "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgütün faaliyetleri kapsamında yağma, tefecilik, tehdit" suçlarını işleyen 9 organize suç örgütünün belirlendiğini belirten İsmail Çataklı, "Ayrıca söz konusu örgütlere silah temin ederek 6136 sayılı Kanun'a muhalefet suçunu işleyen, aynı zamanda kamu güvenliği ve barışına tehdit oluşturan 26 suç grubunu belirledik. Bu kapsamda 1 Temmuz'da Tümor adlı eş zamanlı planlı operasyonlar gerçekleştirdik ve toplam 284 şüpheli hakkında il cumhuriyet başsavcılıkları tarafından gözaltı kararları verildi. Operasyonlar neticesinde 220 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmış, firari 64 şüpheliyi yakalama çalışmalarına devam edilmektedir" açıklamasını yaptı.
Çataklı, Ankara merkezli 29 ilde 28 Haziran'da 3 farklı suç örgütüne yönelik eş zamanlı Demir Yumruk Operasyonu'nu gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Terör operasyonları kesintisiz devam ediyor
Terörle mücadeleye yönelik operasyonların kesintisiz sürdüğünü ifade eden Çataklı, şöyle konuştu:
Haziranda içeriğinde ilkbahar/yaz ve Eren Abluka'nın da bulunduğu terör örgütü PKK'ya yönelik faaliyetlerimiz kapsamında kırsal alanda 8'i büyük, 61'i orta çaplı olmak üzere toplam 12 bin 654 kırsal operasyon ve tüm terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve iş birlikçilerine yönelik olarak 1421 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda aralarında biri liste dışı, biri gri, 2'si turuncu, 2'si mavi kategoride aranan teröristlerin de bulunduğu toplam 142 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca haziran içerisinde terör örgütlerine yardım, yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 2 bin 791 şüpheli gözaltına alınmış ve bunlardan 405'i tutuklanmıştır. Tüm terör operasyonları neticesinde haziranda 93 sığınak, barınak, mağara kullanılamaz hale getirilmiştir, 59 silah, 21 mayın/EYP, 122 el bombası, 580 kilogram patlayıcı madde, 7 bin 893 muhtelif mühimmat ele geçirilmiştir. Bunun yanı sıra haziranda toplam 16 terör eylemi engellenmiştir.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 18 bin 473 operasyon yapıldı
Çataklı, uyuşturucuyla mücadele kapsamında haziranda düzenlenen 18 bin 473 operasyonda 23 bin 511 kişinin gözaltına alındığını, 1900 kişinin de adli makamlar tarafından tutuklandığını açıklayarak, şunları kaydetti:
Bu operasyonlarda, geçen aya göre yüzde 145 artışla 3 ton 981 kilogram esrar, geçen aya göre yüzde 23 artışla 174 kilogram skunk, 671 kilogram eroin, yine geçen aya göre yüzde 92 artışla 48 kilogram kokain, 40 kilogram sentetik kannabinoid, 494 kilogram metamfetamin, geçen aya göre yüzde 10 artışla 240 bin 680 ectasy, 44 bin 999 captagon, geçen aya göre yüzde 2 bin 197 artışla 941 bin 501 sentetik ecza, geçen aya göre yüzde 1278 artışla 11 milyon 113 bin 656 kök kenevir ele geçirilmiştir.
Çataklı, UYUMA uygulamasının indirilme sayısının 511 bin 531'e ulaştığını dile getirerek, uygulama üzerinden gelen ihbar sayısının da 43 bin 981 olduğunu aktardı.
Kaçakçılık suçları
Kaçakçılığın her türüyle mücadelenin başarıyla sürdürüldüğünü söyleyen Çataklı, bu kapsamda geçen ay düzenlenen 2 bin 214 operasyonda 3 bin 465 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 52'sinin adli makamlar tarafından tutuklandığını duyurdu.
Çataklı, bu operasyonlarda 680 bin 942 paket kaçak sigara, 421 bin 323 litre kaçak akaryakıt ve geçen aya göre yüzde 390 artışla 558 bin 570 litre kaçak alkollü içki ele geçirildiğini söyledi.
Aile içi ve kadına yönelik şiddet: 18 kadın öldürüldü
Çataklı, aile içi ve kadına yönelik şiddet sonucu haziranda 18 kadının yaşamını yitirdiğini bildirdi. Kadın Destek Uygulamasının (KADES) 3 milyon 773 bin 954 indirilme sayısına ulaştığını ifade eden Çataklı, "Bu uygulama ile bugüne kadar 249 bin 216 asıllı ihbar alınmıştır. Bütün bunların yanı sıra elektronik izleme merkezi tarafından bugüne kadar 1997 vakanın takibi yapılmış ve halen 682 vakanın takibi devam ediyor. Bugüne kadar elektronik kelepçe tedbir kararı verilerek takibi yapılan vakalarda kadın cinayeti meydana gelmemiştir" diye konuştu.
Haziranda yankesicilik yüzde 11 azaldı
Haziranda yankesicilik olaylarının bir önceki aya göre yüzde 11 azaldığını belirten Çataklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Motosiklet hırsızlığı olaylarında bir önceki aya göre yüzde 8 azalış, oto hırsızlığı olaylarında bir önceki aya göre yüzde 7 azalış, evden hırsızlık olaylarında bir önceki aya göre yüzde 6 azalış, iş yerinden hırsızlık olaylarında bir önceki aya göre yüzde 4 azalış olmuştur. Ayrıca haziran ayında günlük ortalama evden hırsızlık sayıları İstanbul'da 24'e, Ankara'da 2'ye, İzmir'de 8'e, ülke genelinde ise 150 olarak düşük seviyelere inmiştir.
Siber suçlar
Çataklı, haziranda siber terör suçlarıyla mücadele kapsamında 16 bin 220 sosyal medya hesabıyla ilgili çalışma yapıldığını, 6 bin 141 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını ve 87 şüphelinin yakalandığını bildirdi.
Sosyal medya platformu Twitter üzerinden Türkiye'de haziranda 11 milyon 613 bin hesaptan 129 milyon 715 bin tweet atıldığını söyleyen Çataklı, "Bu tweetleri atan hesapların yüzde 21'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğunu tespit ettik. Yine haziran ayında ülke gündemini yoğun olarak meşgul eden 10 etiket incelendi. Bu etiketler üzerinde etkileşimde bulunan hesapların yüzde 60'ının bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu anlaşıldı" ifadelerini kullandı.
Geçen ay 16 bin 710 düzensiz göçmen sınır dışı edildi
Düzensiz göçle mücadeleye ilişkin verileri de paylaşan Çataklı, şöyle konuştu:
Haziran ayında 4 bin 659'u denizlerde olmak üzere toplam 33 bin 465 düzensiz göçmen ve 612 organizatör yakalandı. Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı 509 bin 791 ve güncel olarak kayıt altında olan Suriyeli sayısı 3 milyon 648 bin 983'tür. Yılbaşından bu yana sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı 48 bin 233, haziran ayında sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı ise 16 bin 710.
Çataklı, haziranda ölümlü trafik kazaları ve kaza yerinde hayatını kaybeden kişi sayısında geçen aya göre yüzde 2'lik azalış olduğunu dile getirerek, "Haziran ayında 164 ölümlü trafik kazasında 192 kişi kaza yerinde hayatını kaybetmiştir. Yaralanmalı trafik kazalarında ve yaralanan kişi sayılarında geçen aya göre yüzde 8'lik azalış yakaladık. Haziranda 16 bin 983 yaralanmalı trafik kazasında 25 bin 293 kişi yaralanmıştır, maalesef 23 yaya da olay yerinde hayatını kaybetmiştir" açıklamasını yaptı.
Bayramda alınacak trafik tedbirleri
Kurban Bayramı'na yönelik alınacak ilave tedbirleri kapsayan genelgenin il valiliklerine gönderildiğini belirten Çataklı, vatandaşlardan bayramda trafik kurallarına uyma konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.
Çataklı, HDP kongresinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterini açmak isteyenlere yönelik gözaltı sayısına ilişkin soruya, "Kolluk birimlerimiz, Ankara Emniyet Müdürlüğümüz bu konudaki çalışmaları halen sürdürüyor. Şu ana kadar 6 yakalama ve gözaltı var, 15 şahsın da yakalanmasına dönük çalışmalar devam ediyor. İlave tespit ve diğer çalışmalar da devam ettiği için bu sayı değişkenlik gösterebilir" cevabını verdi.
Kaçak sığınmacı sorunu
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın "sığınmacılar nedeniyle Türkiye'de iç savaş çıkacağı" iddialarının hatırlatılması üzerine Çataklı, "Bunun çok açık bir iç savaş kışkırtıcılığı olduğunu değerlendiriyoruz ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
Çataklı, Suriyelilerin Kurban Bayramı izni kapsamında ülkelerini ziyarete gidip gidemeyeceklerine ilişkin soruyu, "Suriyeliler, bayram izni kapsamında ülkelerine gidip geri gelemezler. Yoksa gönüllü geri dönüş açık, isteyen geçici koruma altındaki Suriyeliler, ülkelerine geri dönebilirler ancak bayram izninde gidip geri dönüş söz konusu değil" diye yanıtladı.
İçişleri Bakanlığı'ndan Ümit Özdağ hakkında suç duyurusu
İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile trafik genelgesi
İçişleri ve Emniyet’ten Suriyelilerle ilgili paylaşımlara dair açıklama: Gözaltılar var
İçişleri duyurdu! Operasyon başladı
İçişleri Bakanlığı'ndan "silah ruhsatı" açıklaması
Teröristlerin üniversite yapılanmasına operasyon: 11 gözaltı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:14)