E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Alım gücündeki erime sebebiyle ayakkabıda talep uygun fiyatlı, sentetik ürünlere kayarken; hazır giyimde bazı firmalar satışlarının yüzde 60'ını turistlere yapıyor.
Sonbaharda yeni sezonun başlamasıyla ayakkabıda vatandaşa yansıyacak zammın en az yüzde 30 oranında olacağı bekleniyor. Hazır giyim ürünlerine gelmesi beklenen zam oranı ise bazı sektör temsilcilerine göre yüzde 100’leri de geçecek.
CİDDİ ZAMLARLA KARŞILAŞILACAK
Sözcü'de yer alan habere göre, enflasyon yüzde 70’lerin üzerinde iken ayakkabıdaki fiyat artışlarının yüzde 25-30’larda kaldığını söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Tüketici bizim maliyet ve fiyatlandırmasını şu an yaptığımız ürünleri 6-7 ay sonra raflarda görebiliyor. Fiyatlandırma geriden geldiği için fiyat artışları sınırlı kalıyor” ifadelerini kullandı.
EYLÜL-EKİMDE FİYAT ARTIŞI GELİYOR
“Maalesef tüketicinin fiyatlarda ciddi bir artış yaşamak durumunda kalmasını bekliyoruz” diyen İçten, “Kışlık ürünlerin çıkmasıyla birlikte, eylül-ekim aylarında fiyatlarda bir artış hissedilecektir” açıklamasını yaptı.
İçten, yapılacak zam oranlarının ise ayakkabıdan ayakkabıya değişeceğini ama sonbaharda yapılacak en az yüzde 30’luk zamla yıllık zam oranının yüzde 70’leri aşacağına dikkat çekti.
DAHA UCUZ DİYE SENTETİK ÜRÜN TERCİH EDİLİYOR
İçten ayrıca, 2022’nin hareketli başladığını, özellikle ihracatta artış yakaladıklarını fakat yurt içinde vatandaşın alım gücündeki azalma yüzünden talebin daha ekonomik ürünlere kaydığını aktardı. “Satış adetlerimizde azalma yok ama satın alınan ürünün niteliği değişti” ifadesini kullanan İçten, şunları kaydetti:
Bu yıl daha pahalı olan yüksek segmentli deri ayakkabılardan ziyade, daha ekonomik olan tekstil ve sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılarda talep artışı var. Deri ayakkabıların toplam satışlar içindeki payı geçen yıl yüzde 18’ler civarındayken bu yıl yüzde 15’lere indi. Dünyada da bu eğilim var ama bizde daha fazla.
KIŞ MEVSİMİ İÇİN YÜZDE 130 ZAM BEKLENİYOR
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, halihazırda fiyatlardaki yıllık zam oranlarının yüzde 80’i bulduğunu; kış aylarında yapılacak zamların yıllık bazda yüzde 100’leri aşarak yüzde 130’ları ulaşmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.
Öncel, “Çünkü zor bir dönem. Kur artışına bağlı bir fiyat artışı söz konusu. Emtia ve ham maddede düşüş beklesek de uluslararası enerji maliyetlerindeki artışlar yurt içindeki maliyetlerimizi artırmaya devam edecek. Bu kış da ciddi girdi maliyetleriyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu da nihai ürün fiyatlarına yansıyacaktır” dedi.
SATIŞLAR YILLIK BAZDA YÜZDE 30 DÜŞTÜ
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, hazır giyimde fiyatların son bir yılda ikiye katlandığını, bunun etkisiyle satışlarda yıllık bazda yüzde 10 ila 20 aralığında düşüş yaşadıklarını belirtirken, Öncel ise satış adetlerindeki düşüşün haziranda yıllık bazda yüzde 30’ları bulduğunu ifade etti.
Satışlardaki bu daralmanın senenin ikinci 6 ayında da sürmesini beklediklerini anlatan Kaya, “Dünyada olduğu gibi Türkiye de enflasyon çıkmazı içinde. Enflasyon nedeniyle hane halkının ekonomik sıkıntıda olduğunu görüyoruz. Tüketici, cebindeki parayı daha ekonomik olarak kullanacaktır” dedi.
VATANDAŞ ALAMADIKÇA TURİSTE SATIŞ ARTIYOR
Vatandaşın alım gücü sürekli erirken turistlere yapılan satış artıyor. “Türk müşterilerin alım gücü düştükçe toplam satışlar içinde yabancıların payı arttı” diyen BMD Başkanı, “Bazı AVM’lerde turistlere yapılan satışlarda yüzde 40, bazılarında ise yüzde 60 artış var” diye konuştu.
MARKALAR TEDİRGİN
Öncel’in aktardığına göre bu durum, markaları tedirgin ediyor. "Bazı markalar yabancılara bu kadar fazla satış yapmaktan endişeli” ifadesini kullanan Öncel, “‘İlerleyen dönemde turist gelmezse bu satışları kime yapacağız’ endişesi hakim” dedi.
'KARSIZLIIKLA MÜCADELE'
Ramazan Kaya, vatandaş tarafında durum bu iken firmalar tarafındaki büyük sıkıntılardan birinin de ‘kârsızlıkla mücadele’ olduğunu belirtti ve finansmana erişim konusundaki talepleri karşılanmadıkça iflaslar yaşanabileceğine dikkat çekti. “Önceden kârlılığı konuşurken şimdi kârsızlığı konuşuyoruz” diyen Kaya, şöyle konuştu:
Firmalar neredeyse genel gideri karşılayacak etiket fiyatlarıyla hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Son BDDK kararlarıyla finansmana erişim de artık kolay değil. Ancak orta ve uzun vadede finansmana ihtiyacımız var. Maliyetlerin yanında önümüzdeki dönemdeki en büyük sıkıntı, finansmana erişim. Bu konudaki sıkıntılar sürerse, o zaman kapanmalarla karşı karşıya kalabiliriz.
Yemek ve yol parasına yüzde 50 zam
Motorine indirimden sonra zam geliyor
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 70
Mobilyada yeni zamlar kaçınılmaz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yaptıgınız zamlar ne olacak80 tl pantolon 300 tl oldu unutmayın tekstıl işi özeldır çok pişmanolursunuz yazın basında tısort 200 tl sezen sonu 40 tl bu milletide aptal yerıne koymayın calişanları düşünün
Sonu güzel bitmez bu işin sadece hazır giyim içinde değil diğer kalemler de öyle zamda zam ama halk bir yere kadar bunu yutar sonra hapı yutarsınız dükkanların önne defile mankenleri gibi mankenleri koyup müşteri çekmeye uğraştığınız günleri ne çabuk unuttunuz
Devir tasarruf deviri. Eski halaylar geride kaldı. Şimdi çayda çıra zamanı.
Yauu zaten ne geldiyse başımıza asgari ücrete zamdan sonra geldi. İsveren asgari ücrete gelen zammı fazla fazla ürünlerine yansıtıyor zaten. Yani bu günler iyi günlerimiz. Yıllardır ekmek aldığım fırıncı yıllardır ilk defa cebimiz para gördü diyor. Yani zamlar artık freni patlamış kamyon gibi. Onu durduracak birşey de yok. Zihniyet bozuk. İhtiyacı olan da olmayan da zam yapıyor.
Zamlar bizleri etkilemiyor.Biz hep 50 liralık giyiniyoruz.Bizi tehet geçti.Yeni zamlar gelirse kçımız açıkta kalacak gibi.
Bu yorumu yazan zübük iban gönder sana para atacam bayram harçlığı dona zam gelmeden alırsın ortada öyle gezme duble kabak
çocukluğumda yamalıklı elbiseler giyer idi o günlere yine geri dönüyoruz galiba.
Zam demek kendi ayaklarına değil kafalarına sıkmaktır. Yapsınlar da görsünler hanyayı konyayı. Salgından beri zaten hesapsız, temelsiz kat be kat zamlar yaptılar.
Nasıl giyim ayakkabı fiyatları artmadı diye bi de röportaj vermiş ... Belgeli sunarım geçen x firmasının 100 birime sattığı pantolon 220 birim olmuş 70-80 birime satılan ayakkabı 220 olmuş ... Arkadaş kar yapın eyvallah işin aslını inkar ederek vatandasa yapacağınız zam işini suslemeyi bırakın Bilinçli tüketici var karşınızda
ahmaklar, ihracatın artması ne demek? yurtiçinde malın kıtlaşması, fiyatların artması demek. hükümet ihracatı teşvik ediyor, 100 TLye yurtiçine satacağına 90 TLye ihraç et, ben sana 20 TL vereyim üstüne diyor. sonuç ortada, yüksek enflsyon
Zamlar beni ilgilendirmiyor.Ben hep aynı pantolon giyiyorum.!!!! He he he he.!!!
Bundan sonraki zamyapmanız sizi batırır
40 senedir ayni takım elbiseyi giyiyorum,,isterse %1000 zam olsun.Gerekirse yamalı pantolon giyeriz,,zaten moda.
İstersen %500 zam yap,,satılmadıktan sonra,,gerekirse terlik giyeriz.
Hoca ve tanga iyi fantezi he.
sen tanga giy
Enflasyon, enflasyonu besliyor. Ona bir kere bulaşan çok zor kurtulur. Para üretim ilişkisi doğru kurulana kurtulana kadar çok hükümetler gelir gider. Halk çıkarına önce tas da ne var ona bakar.
Desenize bu sarmal devam edecek hiç durmayacak.allah dar gelirli yardım etsin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:23)