E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine, dün gerçekleştirdiği eurobond ihracı ile uluslararası piyasalardan 1 milyar euro borçlandı. Böylelikle yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan sağlanan finansman 7,4 milyar dolara çıkarak, 2017 için belirlenen 6 milyar dolarlık hedefi geride bıraktı.
Ekonomistlere göre Hazine'nin yılın ilk aylarında borçlanmada hızlanmasının altında borçlanma maliyetlerinde görülen artış eğilimi yatıyor.
Ekonomistlerin yaptığı değerlendirmede, Hazine'nin borçlanmada yılın ilk 5 ayında, tüm yıl için belirlenen limiti aşmasının temel nedeninin Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artışına yönelik beklentiler olduğunu belirtti. Önümüzdeki 18 aylık dönemde Fed'in en az 6 faiz artışına gitmesi beklentisinin söz konusu olduğunu söyleyen Kargın bu durumun Libor maliyetlerinde 1,5 puanlık bir artışa karşılık geldiğini ifade etti.Hazine'nin maliyetler yükselmeden önce borçlanma programını öne çektiğini düşünüyorlar.
'Likidite detoksu' kavramıyla likiditenin çekileceğine dikkat çeken ekonomistler , Fed'in bu süreci yavaş yavaş gerçekleştireceğine vurgu yaptı.
Hazine'nin bu şekilde limitleri aşan bir hızla borçlanmasının özellikle yabancı yatırımcıların algısında nasıl karşılık bulduğu da önemli bir soru işareti. Fakat ekonomistlere göre son gelinen aşama algı açısından sorun oluşturma riski taşımıyor.Borçlanmadaki hızlanma herhangi olumsuz bir duruma işaret etmediğini,daha önce de Hazine'nin belirlenen yıllık limitleri aştığını ifade eden ekonomistler, Türkiye'nin toplam borç stoku içerisinde söz konusu borçlanmaların oldukça düşük olduğunu, dolayısıyla herhangi bir risk oluşturmadığını belirttiyorlar
Hazine'nin son eurobond ihracında talep ihracın 2,5 katı gerçekleşmişti. Dünkü ihraçla Hazine, 2025 vadeli euro cinsi eurobond ihracında 1 milyar euro borçlandı. Tahvilin yüzde 27’si Birleşik Krallık’taki, yüzde 16’sı Fransa’daki, yüzde 10’u Benelüks ülkeleri ve İsviçre’deki, yüzde 9’u Almanya’daki, yüzde 21’i diğer Avrupa ülkelerindeki, yüzde 8’i Türkiye’deki, yüzde 4’ü ABD’deki ve yüzde 5’i diğer bölgelerdeki yatırımcılara satıldı. Hazine bu ihraçla birlikte 2017’de uluslararası sermaye piyasalarından yaklaşık 7,4 milyar dolar finansman sağlandığını açıkladı. Eurobond ihracında nihai getiri mid-swap+285 baz puan gerçekleşmişti. .
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
iyi-bişi-galiba
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:32)