E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakHazine işgalcilerine yeni ecrimisil ---

Hazine işgalcilerine yeni ecrimisil

Hazine işgalcilerine yeni ecrimisil
20 Ağustos 2011 - 13:11 borsagundem.com

İşgalen kullanılan Hazine taşınmazları için mahallinde yapılan tespitin ardından geriye dönük 5 yıl için ecrimisil belirlenecek.

Maliye Bakanlığı, Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin işgalen kullanıldığının tespiti halinde yürütülecek, ecrimisil tespit, takdir ve tahsil işlemlerine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliğine göre, Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı tesis edilen ya da kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiili durumları, İdarece hazırlanan program dahilinde mahallinde tespit edilecek. Hazırlanan Taşınmaz Tespit Tutanağına dayanılarak, işgalen kullanıldığı belirlenenler, geriye doğru 5 yılı geçmemek üzere bedel tespit komisyonunca tespit ve takdir edilecek.
Tespit tutanağında, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı gibi bilgilere de yer verilecek.
Taşınmazlar için yılda en az 1 defa tespit yapılması hükme bağlanırken, zorunlu durumlarda bu sürenin 1 yılı geçebilmesine imkan tanındı.
-ECRİMİSİLDE VADE VE TAHSİLAT-
Tebliğ uyarınca, takdir edilen ecrimisiller, 15 gün içinde ihbarname düzenlenerek, işgalcilere elden öncelikle elden ya da iadeli taahhütlü mektupla tebliğ edilecek.
Bu işleme karşı 30 gün içinde dilekçeyle müracaat edilerek, düzeltme talebinde bulunulabilecek.
Ecrimisil, ihbarnamenin ilgiliye tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenecek. Borçlunun ödeme güçlüğü içinde olması halinde, kişilere yazılı olarak başvurması ve en az yüzde 25'lik bölümü peşin ödenmesi kaydıyla, 3 yıl içinde taksitler halinde ödeme imkanı tanınacak.
-KIYI KANUNU KAPSAMINDA KALAN YERLER-
Milli Emlak Genel Tebliğine göre, kıyı ve sahil şeritleri ile dolgu alanlarında izinsiz kullanımların tespiti halinde, bu taşınmazlar için en yakın emsal taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde 3'ünden az olmamak kaydıyla ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılacak.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına tapuya tescil veya tahsis edilecek taşınmazlar hakkında, tahakkuk ettirilen en az ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olanlar, hangi aşamada olursa olsun terkin edilecek. Tahsil edilmiş bedeller ise iade edilemeyecek.
Orman kadastro komisyonlarınca Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde de, çıkarma işleminin kesinleştiği tarih esas alınarak ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatında bulunulacak.
Özelleştirme programına alınan ve yüzde 50'den fazla kamu payı bulunan kuruluşlar tarafından kullanılan Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile özel mevzuatı gereğince tescili mümkün olmayanlar hariç, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların bu kuruluşlara devredildiği ya da bu kuruluşlara kullanma izni verildiği tarihe kadar hükmen kesinleşenler hariç, tahakkuk eden ecrimisil bedelleri tahsil edilmeyecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)