E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHazine getirileri yükseliyor, borsalar acı çekiyor---

Hazine getirileri yükseliyor, borsalar acı çekiyor

Hazine getirileri yükseliyor, borsalar acı çekiyor
18 Ağustos 2023 - 11:21 borsaningundemi.com

Hazine getirileri artıyor ve borsa yatırımcıları zor zamanlar yaşıyor. Peki bunun altında yatan nedenler neler?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tahvil piyasasında getiriler hızla artarken hisse senedi piyasalarında satışlar kuvvetleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 10 yıllık Hazine getirisi, 7 Kasım 2007'den bu yana en yüksek kapanışını yapmış durumda. Bu durum yatırımcıların güvenini baltalarken borsaya belirsizlik enjekte edip ABD konut piyasasını tehdit ediyor.

Temel neden daha yüksek reel getiriler

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, 10 yıllık referans getiri yüzde 4,307 ile 7 Kasım 2007'den bu yana en yüksek kapanışını yaparken 30 yıllık getiri oranı yüzde 4,411’e yükseldi. Bu, 28 Nisan 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyeye karşılık geliyor. 30 yıllık getiri oranı Nisan ayından bu yana 87,3 baz puan yükselirken, 10 yıllık muadili o zamandan bu yana yüzde 1 puanının üzerinde yükseldi.

Geleneksel bakış, yükselen uzun vadeli getirilerin ABD'nin ekonomik gücü, gelecekteki enflasyon beklentileri ve yatırımcıların gelecekteki fiyat artışlarının riskleri için tazmin edilme taleplerinin bir kombinasyonunu yansıtma eğiliminde olduğu yönünde. Bu kez ise enflasyon beklentileri hala yüksek olsa da gevşiyor.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas, ABD tahvil piyasasındaki hareketlerin arkasındaki ‘temel nedenin’ daha yüksek reel getiriler olduğunu ve 10 yıllık Hazine getirisinin yüzde 4,5 - 5'e ‘kolayca ulaşabileceğini’ söylüyor. Reel getiriler, beklenen enflasyon seviyeleri ile nominal Hazine oranları arasındaki farkı yansıtıyor.

Yüksek enflasyon beklentisi nedenler arasında değil

Colas, “10 yıllık getirilerin patlamasının nedeni daha yüksek enflasyon beklentileri değil. Sorun reel oranlar” diyor ve ekliyor: “Reel oranlardaki kırılma, nominal faiz oranlarının bu bileşeni için tarihi zirvelerle tutarlı seviyelerden uzakta olduğumuzu iyi bir şekilde hatırlatıyor.”

Sonuç olarak Colas, enflasyon beklentileri yüzde 2'ye düşse bile, nominal oranların önümüzdeki altı ila 12 ay boyunca yüzde 4 ila yüzde 4,7 arasında olabileceğini söylüyor.

Özetle, 10 ve 30 yıllık Hazine getirileri, tahvil piyasasının ABD ekonomisinin uzun vadede nereye gittiğinin bir yansıması niteliği taşıyor. Stratejistler, artık yakın bir durgunluk riskini ortadan kaldırırken, daha uzun süre daha yüksek bir federal fon faiz oranı ve daha yüksek reel getiri olasılığını yakaladıklarını söylüyor.

Bu arada, Hazine enflasyon korumalı menkul kıymetler veya TIPS oranlarıyla ölçülen 10 ve 30 yıllık reel getiriler, enflasyonu çıkardıktan sonra temel ekonominin nasıl performans gösterdiğine dair de bir bakış sağlıyor. Daha yüksek reel getiriler, enflasyona göre düzeltilmiş borçlanma maliyetinin de yükseldiğini gösteriyor. Tradeweb'e göre dün 10 yıllık TIPS getirisi yüzde 1,979 ve 30 yıllık TIPS getirisi yüzde 2,102 seviyelerinde seyretti. Bunlar sırasıyla Mart 2009 ortasından ve 2011 Şubat ortasından bu yana en yüksek seviyelere karşılık geliyor.

Hisse senedi piyasalarında belirsizlik artıyor

Colas'a göre, politika yapıcıların uzun vadeli reel faiz oranlarına ilişkin görüşleri hakkında sağlanan sinyal nedeniyle hisse senedi ve tahvil piyasaları, Çarşamba günü Fed'in 25-26 Temmuz tarihli toplantı tutanaklarına güçlü tepki gösterdi.

Colas, “Tutanaklar, politika belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin ‘büyümeyi yavaşlatmak ve enflasyonu kontrol altına almak için tüm vadelerde daha yüksek reel getiriler görmek istediğini’ gösteriyor. Bütün bunlar, yatırımcı güvenini ve değerlemelerini azaltarak kısa vadeli hisse senedi piyasası belirsizliğine olumsuz katkıda bulunacak” diyor.

Hazine piyasası, uzun süredir kolay borçlanmaya alışmış yatırımcılar için sarsıcı olabilecek ABD faiz oranlarında ‘daha uzun süre daha yüksek' bir ortamın ilk aşamalarında görünüyor. Hem 10 yıllık Hazine hem de 10 yıllık TIPS getirileri şu anda ABD ekonomisi için tarihsel olarak normal kabul edilen bölgelerde seyrediyor.

Hazine getirileri dengede, konut piyasası sallanıyor

Bir finansal analiz ve endeks sağlayıcısı olan Qontigo'nun Birleşik Krallık merkezli uygulamalı araştırma kıdemli müdürü Christoph Schon, “Hazine getirilerinin basitçe doğal dengelerine geri döndüğü söylenebilir. Mevcut enflasyon beklentileri ve Hazine oranlarının tarihsel olarak işlem gördüğü yerler dikkate alındığında, yüzde 4,3'lük nominal 10 yıllık getiri uygun görünüyor” diyor.

Öte yandan, ABD ekonomisinin önemli bir alanı ise darbe almak üzere olabilir: Konut piyasası. Ekonomistler, ekonominin dirençli kalmaya devam etmesi ve Fed'in gösterge faiz oranı hedefini yeniden yükseltmesi durumunda ipotek oranlarının yüzde 8'e çıkabileceğini söylüyor. Geçen ay, politika yapıcılar borçlanma maliyetlerini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltti.

Artan tahvil getirileri borsaları ürkütüyor

 

Wall Street’te tahvil krizi

 

ABD Hazine Bakanlığı'ndan 103 milyar dolarlık tahvil ihracı

 

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor

 

Tahvil yatırımcıları Fed’i nasıl okuyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)