E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHazine arazileri tarıma açılıyor---

Hazine arazileri tarıma açılıyor

Hazine arazileri tarıma açılıyor
05 Nisan 2020 - 09:14 borsaningundemi.com

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, koronavirüs salgını dolayısıyla üretimde bir aksama yaşanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, corana virüsü nedeniyle yaşanan sıkıntı nedeniyle üretimde bir aksama yaşanmaması için önlemler alınmasının devam ettiğini söyledi.

Pakdemirli, “Bazı ürünlerde stok yapacağız” dedi. Bakan, yazlık arpa, buğday ve kuru fasulye üretimini artırabilmek için bazı illerde hazine arazilerinin de tarıma açılacağı müjdesini verdi.

İllere bürokratlarıyla birlikte yaptığı ziyaretleri bu kez video konferans yöntemiyle yürüttüklerini belirten Pakdemirli, “O ilimizde problem neyse onu konuşuyoruz. Sektöre ve paydaşlarımıza enerji vermemiz gerekiyor. Bu bilinçle, öncekinden daha fazla etkileşim içindeyiz” dedi.

ÖNCE ŞAŞIRDILAR

Çin'de ortaya çıkan ve diğer ülkelere yayılan virüs nedeniyle Türkiye'de gıda konusunda Mart ayı başında önlem almaya başladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, Sözcü'den Saygı Öztürk'e şunları söyledi:

*Market yöneticilerini Mart ayı başında toplantıya davet ettim. Onlara stoklarını artırıp artırmadıklarını, ne gibi önlemler aldıklarını sorduğumuzda, bazıları ‘Hayrola bir şey mi olacak? Niçin böyle bir şeye gerek duydunuz?' dediler.

*Çin deneyimi nedeniyle uluslararası bazı zincirlerin yaklaşan virüs tehlikesine karşı hazırlıklı olduklarını gördük. Gıda başta olmak üzere bir sıkıntının yaşanmaması için daha hastalık ülkemizde görülmeden hazırlıklı olmaya çağırdık.

*Onlar da kendilerine göre önlemlerini aldılar. Bugün, hiçbir ürünün sıkıntısı çekilmiyor.

TARIM VE SAVUNMA SANAYİ

Dünyanın, tarımın, gıdanın önemini bu olayla daha iyi anlamaya başladığını kaydeden Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

*Tarım, Savunma sanayinden  daha fazla önemlidir. İşte, yaşanan olaylar  nedeniyle önemi de anlaşıldı. Ülkeler kendi içine kapanacak. Dünyada gıda arzında bir sıkıntı yok.

*İçe dönüleceği için bazı ürünlerde eksiklikler olabiliyor. Örneğin, yaygın kullanılacağı için limon ihracatını durdurduk. Bu yüzden, Rusya'da limonun kilosu 4 dolara çıktı.

*Rusya'da hububatı kontrollü olarak ihraç edecek. Türk Cumhuriyetleri de ihraç tarım ürünleriyle ilgili bazı kararlar alıyor. Dünya, tarımın önemini bir kez daha anladı.

İSTİKLAL SAVAŞINDA BİLE

*Tarımda, bizim çiftçimiz her türlü zor şartlar da olsa ekimine, dikimine önem verir. İstiklal savaşımız sırasında bile bir gram gıda ithalatı olmadı. On binlerce yıllık tarımsal geleneğimiz var.

*Biz de sonuna kadar çiftçimizin yanındayız. Son dönemlerde sıkça ‘Tarımda tehlike çanları çalıyor' açıklamaları oluyor. Bakanlığımızda normal günlerde de her gün tehlike çanı çalar.

*Çünkü., biz yaşama dokunan bakanlığız. 24 saat  teyakkuz halindeyiz. Benim telefonum 24 saat açıktır. Gece yarısı da olsa beni ararlar. Konuşuruz ve hızlı şekilde sonuç alırız.

MEVSİMLİK İŞÇİLER

*Mevsim gereği başta Çukurova'ya olmak üzere mevsimlik tarım işçileri gider. Sokağa çıkmama, il değiştirmeme tedbirleri kapsamında mevsimlik işçilerin de yerinden kıpırdamaması görüşü gündeme geldi.

*Ancak, sokağa çıkmama tedbirlerinin yanı sıra tarımsal faaliyetlerin de sürmesi gerekiyor. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu imzasıyla genelge yayımlanacak.

*Tarım işçilerinin 7 Nisan'dan itibaren kontrollü olarak ve gönderilmeleri ve hijyen seviyesinin de artırılmasını öngördük. Hijyene büyük önem verilmesi için çaba göstereceğiz. Yani, her şeyli planlayıp, programlıyoruz.

SAĞLIK VE TARIM 

*Sağlık ve gıda önemli. Corona virüsü belası da atlatılacaktır. Virüsün yayılmaması için halkımıza da büyük görev düşüyor. Bakanlığımızda da sağlıklı ilgili uyarıları dikkate alarak çalışma yürütüyoruz. Tüm tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.

*Kabinede iki tane sunum vardı. Birisi sağlık, diğeri gıda güvenliğiydi. Bazı ürünlerde sıkıntı yaşanmaması için stok yapacağız. Bire bir her şeyi, dünyadaki gelişmeleri  takip ediyoruz.

YAZLIK EKİMLER

*Birçok ürünün ekim zamanı bitti. Yazlık ürünlerin ekimine başladık. Bakanlıklarla görüşüp hazine arazilerinin nasıl kullanacağımız konusunda da çalışmaların sonuna geldik.

*Yazlık ekimlerin iklim gereği yapılabileceği Erzurum, Kars, Muş, Erzincan, Sivas ve Kayseri'de, hazine arazilerine ekim yaptırmayı da planlıyoruz.  Buralara yazlık buğday, arpa ve kuru fasulye ektireceğiz. Bunu yaygınlaştırmayı da planlıyoruz.

*Bu arada çiftçilerimize dönük tedbirler üzerinde de çalışıyoruz. Son şeklini verdikten sonra bunları da açıklayacağız.

*Son olarak altını kalın çizgilerle çizerek ifade ediyorum: Kısa, orta ve uzun vadede tarımla ilgili bir sorun yok. Sağlığımıza dikkat edelim, uyarılara uyalım.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • C sezr06 Nisan 2020 01:38

    Kendi tarlalarimizi zor ekiyoz elektrik pahali gubre bakan durmus hazine arazisi

  • Dik duran06 Nisan 2020 00:12

    Iki ay once yerli elektrikli otomobil uretiyorduk, kanal kaziyorduk, bugunde acliktan olmemenin hesabini yapiyoruz

  • H. Yılmaz06 Nisan 2020 00:08

    Sulanabilir hazine arazisi nerede boşmuş bu dürürst bir söylem değil tarıma elverişli hazine arazilerinin boş olduğu yeri göstersinlerde ekelim Umarım bunlar şaşkınlıkla ne dediğklerini bilmiyor değiller

  • ggff 05 Nisan 2020 19:47

    alen gerli isler . cifciler para kazanamiyoz diyorlar . ama devlet kar garantisi verirse ben kiralarim.

  • AAA05 Nisan 2020 17:08

    Vatandaş istemiyor bu bakanı. Sürekli vatandaşın aklıyla dalga geçer gibi hiç şey yokmuş gibi konusturuyorlar. 10 senedir oy veririm. Bir dahaki seçime görüşürüz.

  • Nedim05 Nisan 2020 19:03

    Kes ulan sesini deyyus!  Vatandaş adına konuşan ite bak sen!  Kuraklık olmaması için uğraşıyorlar!  Her zaman ki gibi köpek köpekliğini yapıyor.

  • Ali veli05 Nisan 2020 16:56

    DÜNE KADAR BELEDİYELER VERİMLİ ARAZİLERİ PARSEL PARSEL YAPIP YANDAŞ MÜTAİT...EMLAKÇI VE YAKIN ÇEVRESİNE SATDILAR...ŞİMDİ BU VERİMLİ ARAZİDE BETON YIĞINLARI MEVCUT...ARTIK TOPRAĞA KUM... ÇAKIL..ÇİMENTO... DEMİR. ATIP BİNA DİKEN LER...NE EKTİNİZ....NE NİÇİP YERSİNİZ...BUNU ZAMAN GÖSTERİR...ARTIK...

  • Trolsavar 05 Nisan 2020 22:08

    Sen trollük ettiğin kendini cennetlik sanan ağa babalarına Bakara 94. ile Cuma 6. ayetlerini oku mal mülk hastaları

  • Bir yorum05 Nisan 2020 19:04

    Deveye  diken sen gibi öküzlere  ...ken yaranır!

  • b.kemancı05 Nisan 2020 16:51

    duyduğum en güzel haberlerden birisi tebrik ederim sunan yapan ALlah razı olsun .

  • Cifci 05 Nisan 2020 15:15

    Istiklal savaşından bahseden bakana soruyorum biz tarımın ne demek oldunu iyi bilirik ninem savaşda evdeki unu askere verdik biz çavdar ununa kül katik derdi sizin iktidarınız döneminde sulama faturası aylık oldu çiftçi yüksek maliyetler karsisinda buğday eklemez duruma geldi 7 yıldır buğday fiyatı 1 lira buğdayı sat elektirik ode git kıredi kartıyla un al 😭😭😭😭😡

  • Keşanlı05 Nisan 2020 14:33

    Trakyalı arazisini satıp daire araba olıyor gençleri alkolik Allah akıl versin

  • Trakya 05 Nisan 2020 13:59

    Bulgaristan dan ithalat olmasa istanbulda kızartmalık yağ bulamazsınız.

  • Cezmi05 Nisan 2020 14:31

    Sallama lan yalancı üretim fazlası var

  • Vatandaş 05 Nisan 2020 13:42

    GAP projesinde israile satılmayan toprak kaldıysa bir zahmet üretimi baslatın kanal ist. ten daha stratejik. Geçmiş büyüklerimiz her şeyi planlamış siz sattıktan sonra idrak ediyorsunuz.

  • KAYIKÇI05 Nisan 2020 13:20

    DAHA ÖNCE NİYE AÇMADINIZ?**KİM GİDECEK ORAYADA ÇALIŞACAK.HAZIRLANMIŞTIR BİRİLERİ O ARAZİLEREDE ŞİMDİ BELLİDİR.YOKSA ÇİFTÇİ EVDE JANDARMA SÜRÜYOR TARLASINI.

  • Yeter.05 Nisan 2020 12:19

    Güzel söyleyenlere alkış kalbide icide disida kötü fesat olanlara 2 teker arasında taş var. Demek düşer bizede.

  • KOTÇU05 Nisan 2020 13:21

    git çalış o zaman büyük arazidede göreyim seni klavye kahramanı.SICACIK EVİNDEN YAZMAK KOLAY ...

  • Hamo05 Nisan 2020 11:11

    Sen önce ciftcinin tarım kredi nin avukatlara verdiği icra dosyalarını geri çek ve borçları ötele risk merkezindeki riskini kaldır tekrar kredi paketleri o faiz ac çiftçi üzerine düşeni yapar sayın bakan.

  • *** ? ***05 Nisan 2020 11:57

    krediyi alınca iyi ödemeye gelince kötü değilmi .bugün çiftcilere devlet destek veriyor onlar gidip amacı dışında paraları çarcur edip üretim yapmıyorlar altlarına sıfır yabancı araba çekip şehre geliyor üretmiyorlar akşama kadar kahvehanelerde okeyin piştinin gözüne basıyorlar.akşama yakında ekmek yumurta temel gıda maddelerini alıp köylerine gidiyorlar.devlet daha ne yapsın kardeşim.gözümüzlü görüyoruz.

  • Köylü05 Nisan 2020 10:49

    İlk önce organik gıda tohum halk arasında yaygınlaştırılmalı ve bilinçlendirilmeli köylerde düzenli olarak belirli bölgeler nadasa bırakılmalıkı hayvancılıkta sekteye ugramasın . Marketle üretici arasındaki fahiş fiyat düzenlensin üreticiden çok aradakiler kazanmasın . Depolardaki gıdalar düzenli tüketilsin .

  • Mucise Reis ;)05 Nisan 2020 11:11

    olmaz o iş. Bu mantıkla hiç olmaz. Çünkü, çiftçi ektiği ürün planlı ve programlı olursa, değerinde alınır ve satılabilir. şuan  1m2 den organıg buğday ek. attım 5 kg buğday çıksın... suni tek kullanım tohum et 15 kg buğday çıkıyor. bunu senden tüccar alıyor, ben anlamaz diyor. 1 kg 5 tl. organıkmış, inorganıkmış, yerlimiş, millimiş, anlamam ben diyor. böyle oluncada, tardan çok mahsul almak masrafları çıkartmak için herşeyin kolayına kaçıyor insanlar. köylü kardeş, o ayrım ve fark olması için, her ürünün güzelliğine göre, güzel para verilmeli. alan kişi aldıüı malı farklı farklı ekmek vb yapıp satabilmeli farklı fiyata. alanda ağız tadi ile isteidğini yiyebilmeli. 17 yılda olmadı, olmazda  ))

  • 1 ay çalışma, büyükbaş düşünsün05 Nisan 2020 10:36

    Büyükbaş biri araziye konacak, mevsimlik işçi 2000 lira için can verecek.

  • 12305 Nisan 2020 10:07

    Tamam işte akrabalara dağıtılır

  • Aktrol05 Nisan 2020 10:04

    Katarlılara satalım. onlar eksin biz yeriz :d geleneksek sistemimize devam.

  • 3405 Nisan 2020 09:56

    Arazi devlette kalsin vatandas isletsin

  • Zafer ceylan 05 Nisan 2020 22:19

    Corumun ovasara koyu var sayin bakanim 600 donum 1 sinif tarim ciflini parsel parsel bolup hobi bahcesi yapip sattilar burasi colus diye gecer resmiyette adami diksen adam yetisir burda derler eskiler bu hobi bahcelerine goz yumulmasa tarim erazileri kay bolmaz hazine erazileri yerine bu isin ustune gidilirse daha iyi olur umarim