E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHazine 2 bin ton altın için düğmeye basıyor---

Hazine 2 bin ton altın için düğmeye basıyor

Hazine 2 bin ton altın için düğmeye basıyor
17 Eylül 2017 - 12:14 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Yastık altında atıl bekleyen ve 2 bin 200 tonu bulduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracı 2-6 Ekim`de yapılacak

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altında atıl bekleyen ve 2 bin 200 tonu bulduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracının 2-6 Ekim'de yapılacağını açıkladı.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunun ve bunun değerinin 300 milyar lirayı bulduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen ve artık ihraç aşamasına gelinen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası projesi ile Türkiye'de bugüne kadar atıl bekleyen bu potansiyelin ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, bu kapsamda ilk ihracın 2-6 Ekim'de yapılacağını bildirdi.

İhraçların Türkiye genelinde etap etap yapılacağını belirten Şimşek, "İstanbul'dan başlayarak, sırayla tüm illerimizde ihraçlar gerçekleştirerek, bu tahvilleri ve kira sertifikalarını vatandaşlarımıza ulaştıracağız." dedi.

Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların bir haftalık süre içinde evlerinde ya da kasalarında sakladıklarını, Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, teslim sırasında isterlerse verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi.

Faiz hassasiyeti olan vatandaşların ise altına dayalı kira sertifikasını seçebileceğine işaret eden Şimşek, "Talep toplanmasını takip eden hafta ise Hazine Müsteşarlığı vatandaşımızın Ziraat Bankasındaki hesabına altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını yatıracaktır." ifadelerini kullandı.

ATIL DURAN ALTINA EK GETİRİ, KOLAYCA SATMA İMKANI

Şimşek, ihraç edilecek bu tahvillerle yastık altında ya da kasalarda atıl duran altınından hiçbir getiri alamayan, çalınma riski, kasa masrafı gibi maliyetleri göze alan vatandaşlara devlet güvencesinde saklama imkanı sunulduğunu söyledi.

Ara dönemde de altın fiyatına endeksli Türk lirası cinsinden ek getiri elde etme imkanı sağlandığını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: "Ek getiriler Ziraat Bankasında vatandaşımız adına açılacak hesaplara otomatik olarak aktarılacaktır. Vatandaşımız arzu ederse vade sonunu beklemeden, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını istediği zaman Ziraat Bankasına geri satarak karşılığında parasını Türk lirası olarak alabilecektir. Yani vatandaşımız evinde sakladığı altınları ihtiyacı olduğunda nasıl ki satarak nakde çevirebiliyorsa, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını da istediği zaman Ziraat Bankasına satarak parasını Türk lirası olarak alabilecek. Hatta sattığı tarihe kadarki işlemiş altın getirisini de Türk lirası olarak temin edebilecek."

Şimşek, vade sonunda vatandaşların talep etmesi durumunda, hesabındaki altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altınını, hiçbir ekstra maliyete katlanmaksızın, bir kilogramlık külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilme hakkının bulunduğunu bildirdi.

EKONOMİYE BİRÇOK KOLDAN OLUMLU KATKI

Söz konusu iki yeni enstrümanın ekonomiye de uzun vadeli olumlu etkileri olacağını dile getiren Şimşek, bununla ekonominin büyümesi için ihtiyaç duyduğu kaynak ihtiyacında dışa bağımlılığın azalacağını söyledi.

Diğer taraftan, altına dayalı kira sertifikası ile faiz hassasiyeti nedeniyle altına yatırım yapan ancak bugüne kadar finansal sisteme katılmayan vatandaşların da tasarruflarını devlet güvencesinde ve ek getiri ile değerlendirme imkanı sunulduğuna dikkati çeken Şimşek, "Şimdiye kadar atıl duran bu tasarrufların yatırıma dönüşmesi sağlanacak." diye konuştu.

Hazinenin yeni yatırımcılara ulaşması sayesinde, finansman kanallarındaki çeşitliliğin artacağını ve yurt içindeki kaynak dağılımının olumlu etkileneceğini anlatan Şimşek, bankacılık sistemi üzerinden yatırımlara daha fazla kaynak ayrılabilmesi ile ekonomik büyümenin ve kalkınmanın desteklenmesinin mümkün olacağını bildirdi. Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Buna ilaveten, yatırımcı tabanının genişletilmesi, yatırım yapılabilir araç çeşitliliğinin artırılması ve yatırımcıların ihtiyaç duydukları yeni yatırım araçları ile sermaye piyasalarına erişimlerinin artması gibi kazanımlar da sermaye piyasalarının gelişimine olumlu etki yaratacaktır.

Vatandaşlarımızın bu tahvillere gösterecekleri ilgi sonucunda ekonomiye kazandırılacak olan kaynak, ülkemizin tasarruf havuzunun önemli ölçüde büyümesine yardımcı olacaktır. Artan tasarruf miktarı hem faiz oranlarının gerilemesine destek olacak, hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını arttıracak. Sisteme bu yatırım aracı ile dahil olan vatandaşımızın vade sonunda sistemde kalmaya devam etmesi ile mevduat büyüklüğü de artacaktır. Bu da kredi, mevduat oranları üzerindeki baskıyı hafifletecektir. Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar ilk etapta Hazinenin Merkez Bankasındaki hesabına yatırılacaktır. Böylece Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin güçlenmesine katkıda bulunularak ekonominin daha sağlam temellere oturmasına da yardımcı olunacaktır."

Şimşek, bu iki yeni enstrümanın doğru tanıtılmasına önem verdiklerini dile getirerek, Hazine tarafından yatırımcı kılavuzunun hazırlandığını, en kısa zamanda Hazinenin internet sitesine konulacağını, tanıtım broşürleri, reklam ve tanıtım filminin de yakın zamanda devreye gireceğini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nedim18 Eylül 2017 07:16

    Bankada tonlarca altın birikince size de çatır çatır çatlarsınız artık.

  • Bika18 Eylül 2017 04:03

    Daha önce vatandaşa altın alın diyenler şimdi de altınlarını elinden almaya çalışıyorlar. Faizin adını kira sertifikası yapmak, zamma da fiyat güncellemesi demek gibi.

  • Serkan cicek17 Eylül 2017 22:54

    Kira sertifikasi diyorlar faiz diyorlar niyeki kira sertifikasi faizmi oluyor anlamadim.

  • madur17 Eylül 2017 21:59

    atil duran altinlarmis. biz bu laflari cok duyduk. evlenince altinlar hanimin kolunda atil duruyordu yimpasa yani dursun uyar ne kaptirdik. daha sonra biriktirdik. bunlara inanip turk hava yollarina kaptirdik. yok artik yemezler bunlara inanipta bir gr bile bunlara teslim etmem

  • Nusret17 Eylül 2017 21:03

    Ne huzur ne güven kaldı

  • ?17 Eylül 2017 17:58

    Yemezlerrrrrrrrrrrrrrr...........Altını ver kağıt parçasını alllllllllllllll.......OLDU......

  • Ali17 Eylül 2017 16:34

    Milletin altınını sattıramazsınız.

  • Kaçan Grup17 Eylül 2017 16:25

    Çalınma sorunu olmayanlar altınını fiziksel tutsun.

  • Kaçan Grup17 Eylül 2017 16:24

    Önce sertifika vs.. denir fiziksel altınlar alınır, sonra sertifikalar başka ürünlere konu olur vatandaşa parasının katlanacağı vaad edilir ve sonunda paralar tokatlanır.

  • Nuri Alço17 Eylül 2017 14:44

    Hazine altına garanti verecekmiş. Peki hazineye kim garanti verecekmiş.

  • BATURAYERSİN17 Eylül 2017 13:55

    SİZLER İKTİDARIN YAPTI HERŞEYE KARŞISINIZ CHP FANATİKLERİ -EKONOMİYİ CANLANDIRMAK İSTİYOLAR

  • gamış17 Eylül 2017 13:18

    SİZ ÖYLE ALĞI YARATIYORSUNUZ

  • ASKER-POLİS 17 Eylül 2017 13:06

    ADAM SANA GETİRİ SUNUYOR İSTER KATIL İSTEMİYOSAN KATILMA

  • baturayersin17 Eylül 2017 12:34

    vatandaşın her şeyine göz dikin topagına işine çocuguna cebindeki parasını yastık altındaki altınına kimsenin birşeyi olmasın