E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerli ve melez büyükbaş hayvan ırkları için et tipi popülasyon oluşturma çalışmaları için yıl içinde destek kampanyası başlatacak. İstanbul Sanayi Odası, Et, Balık ve Süt Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi toplantısında sektör, sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’de tarım sektörünün artık ileri teknolojiye geçmesi, Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğini vurguladı. Özelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 3 bin TL maaş almasına rağmen insanların çobanlık yapmak istmediklerini kaydeden Mirmahmutoğulları, “Burada sorun sosyal güvence. Burada İş-Kur ile birlikte eğitimler vereceğiz. Daha sonra maaşlarının belirli bir kısmını biz vereceğiz. Bir de sosyal güvencelerini yapacağız. İsimleri de çoban değil, sürü yöneticisi olacak. 500 başlık sürülere bölersek 5 bin, 250 başlık çiftlikler için 25 bin sürü yöneticisine ihtiyaç var” dedi.Türkiye’nin, Doğu Karadeniz Bölgesi dışında genel olarak kurak bir ülke olduğunu dikkat çeken müsteşar, tarım politikalarının bu gerçeği göz önüne alarak hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’de büyükbaş hayvan yetiştirmenin her zaman sıkıntılı olacağını ifade eden Mirmahmutoğulları, “Türkiye, maliyetleri itibariyle ucuz et ve süt üretecek bir coğrafya değil. Buna rağmen elbette büyükbaş hayvancılıktan vazgeçmiyoruz. Melez ve yerli büyükbaş hayvan ırklarını et tipi popülasyona dönüştürüyoruz. Bu yıl içinde bunun için ciddi bir destek kampanyası başlatacağız. Kampanyanın meyvelerini 3 yıl sonra toplamaya başlayacağız. Bakanlık olarak koyunculuğa da çok ciddi destek veriyoruz. Koyunculuğunun önünde en büyük engel, sürü yönetimi. Bu nedenle çobanları devlet memuru haline getirerek sektörü de güvence altına alıyoruz” diye konuştu.
Tarımsal araziler çok küçük
Türkiye’nin tarım alanındaki en büyük sorununun, arazilerin ölçek büyüklüğünü kaybetmesi olduğunu söyleyen Mirmahmutoğulları, bu nedenle pek çok alanın kullanılamaz olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bu durum üretimde de ciddi maliyet artışına yol açıyor. Günümüzde Türk çiftçisi, petrol ihraç eden ülkeler ve traktör üreten firmalar olmak üzere iki unsur için çalışıyor. Bölünen arazileri ölçek büyüklüğüne ulaştırırsak sanayinin önü açılır. Türkiye’nin gıda güvenliği sağlanmasının ve ihracatın kısa sürede artış göstermesinin önü açılır. Bakanlığımız bu konuda pilot çalışmalar yapıyor.”
‘Sanayicinin en önemli sorunu evlatlarına iş geleneklerini aktaramaması’
Toplantıda açılış konuşması yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, en önemli paydaşlarından biri olan Tarım Bakanlığı ile çalışmalarının bundan sonra da belli periyodlarda devam edeceğini belirterek, “Biz sanayicilerin olduğu kadar, Tarım Bakanlığı’nın da ev ödevleri olacak. Artık hesap veren bir Türkiye olacak. Karşılıklı mutabakat ile sanayimiz için değerlendirme yapma şansına sahip olacağız” dedi.Bahçıvan, “Mevcut ekonomik koşullar ve maliyetlerle zor şartlarda üretime devam etmek, cennetlik bir görev” diyerek, üretim aşkıyla yanıp tutuşan sanayicinin desteklenmesi ve karşılıklı diyalogların sürmesi gerektiğini söyledi. Amaçlarının Türkiye’nin sadece iç pazara değil, bölgesine ve dünyaya yetebilen bir Türkiye yaratmak olduğunu ifgade eden Bahçıvan, şunları kaydetti:“Ne yazık ki Türkiye ve dünyada, üretmekten daha çok tüketmekten statü kazanan bir gençlik var. Sanayici bir ailenin en önemli sorunu, işler çok iyi gitse de, evlatlarına bu iş geleneklerini aktaramamasıdır. Gençler, üretmeden daha kolay ve hızlı yollardan para kazanma peşinde koşuyor.”
Cari açığa en büyük desteği tarım sanayii verecek
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, süt üretiminde 2023 hedefini 23 milyon ton, ihracat hedefini ise 1 milyar dolar olarak açıkladıklarında, pek çok kişinin bıyık altından kendilerine güldüğünü hatırlatarak, “Şükürler olsun ki bugün 17 milyon ton sütümüz yerde kalmıyor. 2014’e geldiğimizde, 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğimizi söyleyebilirim. Doğru politikalarla sanayinin önündeki engelleri kaldıracağımız ortaya çıkıyor” dedi. Türk sanayicisi olarak kendi sınırları içinde kalan değil, bölgesini ve tüm dünyayı besleyen bir yapıya dönüşmek istediklerini ifade eden Bahçıvan, “Başkan olarak sanayi şemsiyesini temsil etsem de cari açık belasına kendi imkanları ile en güçlü desteği tarım sanayii verecek. Çünkü tarımsal üretimde tamamen yerli malı kullanılıyor” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ne verirsen ver bunların gözü doymaz etin fiyatı yine düşüremezsin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:52)