E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsviçreli yatırım bankası UBS, çevre hassasiyeti olan kredilerdeki sıkışmanın mevcut sürdürülemez tüketim seviyelerine meydan okuyacağını belirtiyor. UBS’in Salı günü paylaştığı rapora göre şirketlerde iklim değişikliğiyle ilgili sorunların çözülmesi konusundaki baskının artması yatırımcılar için yeni fırsatlar sağlayacak.
MarketWatch’un haberine göre, UBS raporunda, “Büyüyen iklim kriziyle mücadele için acil eylem gerekiyor” ifadelerine yer verildi. İsviçre bankası iklim değişikliği ile mücadelenin ekonomik maliyetinin altını çizdi. Banka yatırımcıların portföylerinde iklim risklerinden kaynaklanan artan belirsizlikle karşı karşıya olduğunu ancak sürdürülebilir yatırımlarda güçlü ve uzun vadeli yatırım fırsatları olduğunu söyledi.
22 Nisan Dünya Günü’nden bir gün önce yayınlanan UBS raporu, petrol ve kereste gibi kaynaklarından yararlanmanın son 30 yılda dünya çapındaki aşırı yoksulluğu yarıya indirmek de dahil olmak üzere modern çağdaki inanılmaz ekonomik büyümeyi hızlandırdığını belirttiği. Ancak İsviçre bankası bu ekonomik büyümenin kaynakların tüketilmesi pahasına gerçekleştiğinin altını çizdi.
Dünya çapındaki yatırım odakları sürdürülebilir ekonomik büyümeye ulaşmak amacıyla çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyeti olan yatırımlara (ESG) daha fazla odaklanmış durumda. UBS Küresel Varlık Yönetimi Amarika Kıtası Yatırımları Baş Sorumlusu Solita Marcelli medyaya yaptığı çağrıda, “Tarihsel gelişmelerin doğru tarafında yer alan şirketler, iklim değişikliği ve karbon ayak izlerinin azaltılması söz konusu olduğunda, iklim risklerini önlemek, daha sıkı iklim düzenlemeleriyle başa çıkmak ve itibarlarının sarsılmasından kaçınmak konusunda daha iyi konumlandırılacaklardır” ifadelerine yer verdi.
Marcelli açıklamasında, “Çevresel zorluklarla başa çıkmak için çözümler geliştirmede lider olarak ortaya çıkan şirketler gerçekten cazip uzun vadeli büyüme beklentileri sunabilir. Yatırımcıların portföylerini oluştururken aldıkları kararların temel bir parçası olarak sürdürülebilirlik odaklı şirketlerin yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz” sözlerini kaydetti. Borsagundem.com'un derlemelerine göre UBS söz konusu yatırım fırsatlarını dört alanda topluyor:
Sağlık ve kamu hizmetleri
Hava kirliliğinin insanlar için çevreye bağlı en büyük tehdit olduğunu belirten UBS, bu sorunun dünyanın en önde gelen dördüncü ölüm nedeni olduğunu söyledi. Banka raporunda, giderek daha fazla can alan şehir merkezlerindeki aşırı sıcakların, iklim değişikliğinin insanlar üzerinde derin etkileri olduğunu belirtti.
UBS, hem ilaç hem de tıbbi cihazları sektörlerini içerecek bir biçimde iklim değişikliğiyle bağlantılı hastalıkların tedavilerine yatırım yapmayı öneriyor. İsviçre bankası, teknolojiyi daha verimli çalışmak için kullanan veri odaklı "akıllı şehirler" için teknolojiler de dahil olmak üzere kentsel planlama çözümlerinin de gelecekte kritik öneme sahip olacağını belirtti.
Enerji
UBS verilerine göre, enerji sektörü kaynaklı karbon emisyonu küresel sera gazı emisyonlarının üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. İsviçre bankası, insanlığın ihtiyacı olan enerji göz önünde bulundurulduğunda enerji sektörünün iklim değişikliğini ele almadaki en büyük sorun olduğunu belirtiyor. Banka, yeni teknolojiler ve altyapı sistemlerine doğru ilerlerken uzun vadeli sürdürülebilirliğin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve hükümetlerin rolünün kilit önem taşıyacağını belirtti.
UBS'e göre, yatırımcılar enerji verimliliği çözümleri olan şirketlerin yanı sıra rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji üretmeye odaklanan şirketlere de bakmalı. Banka, hidrojen, biyoyakıt, doğal gaz ve sentetik yakıtlar şeklinde alternatif yakıtların da daha popüler hale gelme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
UBS ayrıca elektrikli araçların yükselen rolünü de ele aldı. Banka yakıt hücresi ve batarya üreten şirketlerin daha temiz araçların yükselişinin kolaylaşmasında oynayacağı rolü vurguladı. İsviçre bankası Volkswagen’in ardından, NIO, XPeng ve General Motors gibi şirketlerin de pazara girmesiyle 2040’da elektrikli araçların otomobil piyasasının %100’üne nüfuz edeceğini öngörüyor.
Arazi yönetimi
UBS, kereste endüstrisi gibi arazi temizleme faaliyetlerinin yanı sıra yoğun tarım faaliyetleri sebebiyle arazi kullanım faaliyetlerini enerji sektörünün ardından karbon emisyonunun en büyük ikinci küresel nedeni olduğunu belirtiyor. Ancak arazi kaynaklı karbon emisyonu, arazi kaynaklarını kullanmanın çevresel maliyetinin tek bir boyutu değil. Arazilerin insan eliyle değiştirilmesinin habitat ve ekosistem tahribatından kaynaklanan büyük çevresel maliyetler söz konusu. Bu da insanların hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları su, yiyecek ve hava üzerinde etkilidir. UBS'e göre, arazi yönetim sistemleri gelecekteki sürdürülebilirlik açısından kilit öneme sahip olacak.
Bankanın yatırım yaptığını söylediği önemli alanlardan biri arazi kullanımı izleme ve tedarik zinciri doğrulama sistemleri. Bu sistemler, Bitcoin, Ethereum ve hatta Dogecoin'in yanı sıra insansız hava araçlarını da destekleyen kripto ağı Blockchain'i kullanan projeleri içerir.
Banka, biyoteknoloji, genetik mühendisliği girişimleri ve dikey tarım gibi akıllı tarım girişimlerine yatırımın da bu alanda sürdürülebilir yatırım yapmanın bir diğer yolu olduğunu belirtti. UBS, büyük ölçüde laboratuvarda yetiştirilen ve Beyond Meat tarafından yapılan bitki bazlı et gibi sürdürülebilir üretim ve tüketim eğilimlerinin de daha popüler yatırımlar haline geldiğini belirtti.
Su yönetimi
UBS, dünyanın en kıt kaynaklarından biri olan tatlı su kaynaklarının artan nüfus, devam eden kentleşme ve gelişmekte olan pazarlarda sanayileşmenin gibi sorunların neden olduğu baskısıyla giderek daha fazla karşı karşıya kalacağını söyledi. Rapora göre erişilebilir tatlı suyun yaklaşık %70'ini halihazırda tüketen tarım su sorununun başat nedenlerden birisi.
UBS, akıllı su şebekeleri, su otomasyon sistemleri, su sayaçları, su test ekipmanları ve tuzdan arındırma ekipmanları gibi su teknolojilerine yatırım fırsatlarının su temininden kaynaklanan sorunların çözümünde kritik öneme sahip olacağını belirtti.
UBS, küresel su pazarının büyüklüğünün 2020'de 655 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ve bunun önümüzdeki birkaç yıl boyunca yıllık bazda %5’in üzerinde büyümesini beklendiğini söyledi.
Teknoloji hisselerinde beklenmedik boğa piyasası çağrısı
Borsalarda endişe verici 1999 sinyalleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:53)