E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mali polisin 10 aylık teknik takibi sonucunda geçen nisanda operasyon için düğmeye basan Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı aralarında gümrükçüler, maliye memurları ve mali müşavirlerin de bulunduğu bir çetenin Ocak 2009 ile Aralık 2010 arasında yüzlerce paravan firmaya ait naylon faturalar kullanarak 5 şirket üzerinden 900 milyon TL’lik hayali ihracat yaptıklarını tespit etti. Türkiye’nin bir yıllık ihracatının binde 5’ine denk gelen bu hayali ihracat karşılığında 51 milyon TL KDV iadesi alındığı belirlendi.Radikal Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, ‘Naylon fatura operasyonu’ olarak kamuoyuna yansıyan soruşturmayı Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül yürüttü. Soruşturmanın savcılık ayağı tamamlandı ve Savcı Gül’ün hazırladığı fezleke kapsamında Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dosyada 31’i tutuklu 65 kişi yer alıyor. Savcılık iddianamesine göre, suç örgütünün tepesinde üç isim bulunuyor: Ergül Kanbur, Emel Toka ve oğlu Erdem Toka. Her üç isim de tutuklu yargılanıyor.
Vurgun iki yıl sürmüş
Hayali ihracatta ne kadarlık vurgun yapıldığını ise yüzlerce şirketin faturasını inceleyen Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Risk Analiz Merkezi (RAM) belirledi. RAM, işlemlerin naylon faturalar üzerinde yapıldığı, şirketlerin büyük bir bölümünün paravan olduğu, yapılan ihracatın ise hayali olduğunu kesinleştirdi. RAM’ın tespitlerine göre çetenin 2009 Ocak ayından itibaren 24 ayda 900 milyon TL’lik hayali ihracat yaptıkları ve bunun karşılığında da devletten 51 milyon liralık KDV iadesi aldıkları belirlendi.
İddianameye göre vurgunda iki temel şirket grubu yer alıyor. İhracat işlemleri, vergi iadesinin rahat alınabildiği sektörel dış ticaret şirketleri üzerinde yapılırken, söz konusu firmalar için fatura giriş çıkışları ise yüzlerce alt şirket üzerinden gerçekleştirildi. Hangi ihracatçı şirketin hangi alt şirket ile çalışacağı tek tek belirlendi. Söz konusu şirketlerin bir bölümünün de İzmir, Düzce, Çorum gibi illerde olduğu anlaşıldı. Yine bazı şirketlerin sahte kimlikler kullanılarak kurulduğu da tespit edildi.
Çetenin ‘hayalet’ şirketleri
İSTANBUL DIŞ TİCARET
Çetenin vurgunuyla ilgili olarak hazırlanan raporda bir diğer firma olan İstanbul Dış Ticaret Hizmetleri AŞ’nin de anılan dönemde 468 milyon 772 bin TL’lik ihracat yaptığını beyan ettiği ifade edildi. 448 firmadan fatura alan İstanbul Dış Ticaret AŞ bu işlem için devletten 45 milyon 900 bin TL’lik vergi iadesi talep etmiş. Firmaya 29 milyon 833 bin TL’lik ödeme yapılırken, kalan kısmın iade işlemlerinin sürdüğü tespit edildi.
SEKTÖR DIŞ TİCARET
Sektör Dış Ticaret AŞ isimli şirket 351 milyon 636 bin TL’lik ihracat yapmış gözüküyor. Söz konusu ihracat tutarı için 1 milyon 796 bin TL’lik vergi iadesi için talepte bulunmuş. Firmaya 284 bin TL’lik ödeme yapılırken, kalan kısmının iade işlemleri ise devam ediyor. Firmanın faturaları, 228 farklı firmadan aldığı, 2 bin 846 adet de Gümrük Çıkış Belgesi düzenlendiği tespit edildi.
MARSAD DIŞ TİCARET
53 milyon 469 bin TL ihracat yapmış gözüken Marsad Dış Ticaret AŞ, 1 milyon 178 bin TL’lik vergi iadesi talep etti. RAM’ın hazırladığı raporda söz konusu paranın büyük ölçüde ödendiği bilgisi yer alıyor. Yine RAM raporunda Marsad adlı şirketin 117 farklı firmadan naylon fatura aldığı, 273 adet Gümrük Çıkış Belgesi düzenlediğine de dikkat çekiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ADI SEREFSIZLER UCKAGITCILAR 50 YIL ATIN DAVASINA BAKAN AVUKATLARIN A..... K......M DOLLANDIRICILAR
Halktan Çaldıkları paraları misli ile bu şerefsiz vatan hainlerinden alın ve içerde unutun gitsin bu asalakları.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:20)