E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir değer yatırımcısının bakış açısından, havayolu şirketlerinin 2020 yılında yaşadığı güçlükler, sektör hisselerinin oldukça ucuz olduğu anlamına gelebilir. Ticari havayolu şirketlerinin önünde zorlu bir dönem olsa da, en kötüsü geride kaldı. Bu nedenle yatırımcılar 2021’de havayolu şirketlerine yatırım yaparak getiri sağlayabilir. İşte 2021’de havayolu şirketlerine yatırım yapmak için 5 neden.
1. Vaka sayıları düşüyor
Tüm dünyada günlük korona virüs vaka sayıları düşüş gösteriyor. Ocak ayında görülen zirvenin ardından 7 günlük oran, kasım ayının ilk günlerinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ancak her ülkede, vaka sayıları düşüş göstermiyor. Özellikle Portekiz, İspanya, İtalya ve Güney Amerika’da vaka sayıları yüksek seviyelerini koruyor. Korona virüsün yeni mutasyonları da endişe verici ve havayolu şirketlerinin toparlanmasını geciktirebilir. Yine de, şimdiye kadar dağıtımı yapılan aşıların, mutasyonlara karşı etkili olduğu düşünülüyor.
2. Aşı dağıtımı hızlanıyor
Henüz aşılanmayan insan sayısı hali hazırda yüksek olsa da, bu durum önümüzdeki haftalarda ve aylarda değişecek. ABD’de Biden yönetimi son dönemde ABD genelinde, haftalık 10,5 milyon doz sağlayacağını açıkladı. Gelecek hafta başlayacak uygulamada, bu dozların birçoğu doğrudan CVS ve Walgreens gibi eczanelere gidecek.
Yaz aylarının sonunda 300 milyon ABD’linin korona virüse karşı aşılanmış olması bekleniyor. Bunun sonucunda yaz aylarında seyahate yönelik talep artabilir. Şimdilerde darbe almış olan havayolu şirketleri, aşı uygulamalarının tamamlanmasının ardından getiri sağlamaya başlayabilir.
3. Havayollarının ikincil gelirleri 2020’de müşteri başına artış gösterdi
Havayollarının ikincil gelirleri oldukça yüksek önem teşkil ediyor. Bunlar yolcuların ödediği ek bagaj hakkı, koltuk seçme gibi ek ücretlerden sağlanıyor. 2010 ve 2019 yılları arasında, bu hizmetlerden sağlanan gelirler istikrarlı bir büyüme gösterdi. Pandeminin bu gelir kaynağını baskılamış olması ise kimseyi şaşırtmamalı. Tüm dünyada ikincil gelirler, 2020 yılında %47 düşüş göstererek 58,2 milyar dolara düştü.
Ancak burada şaşırtıcı olan, ikincil gelirlerin, IdeaWorks ve CarTrawler’ın verilerine göre müşteri başına yükseliş göstermiş olması. CarTrawler’ın üst düzey yöneticilerinden Aileen McCormack, bu yükselişin “iyi müşteri deneyiminin yalnızca resesyona karşı değil, pandemiye karşı da dirençli olduğunu” söyledi.
4. Seyahat sektörü Çin ve Avusturalya gibi virüsü kontrol altına almış ülkelerde toparlanıyor
Çin 2020’de ekonomik büyüme açıklayan tek büyük ekonomi oldu ve ülkenin ulusal ticari havayolu sektörü, 2020’nin başındaki sert karantinaların ardından hızla toparlanma gösterdi.
Önümüzdeki altı aya yönelik tahminlerini açıklayan danışmanlık şirketi Bain & Company Çin’in havayolu sektörünün diğer G-20 ülkelerinden daha hızlı toparlanacağını söyledi. Temmuz ayı sonunda, ülkenin havayolu yolcu sayısının pandemi öncesi seviyelerin %90’ına ulaşması bekleniyor.
Yurtiçi uçuşlar, virüsü kontrol altına alma konusunda başarı gösteren bir başka ülke olan Avusturalya’da da iyi gidiyor. Hindistan’ın düşük bütçeli havayolu şirketi IndiGo’nun CEO’su Ronoloy Dutta da, seyahate yönelik talebin, yıl sonunda pandemi öncesi seviyeleri göreceğini söyledi.
Dutta CNBC’ye yaptığı açıklamada, “bence en geç Nisan ayında yurtiçi kapasite %100’e ulaşır” dedi. Açıklamasının devamında, “uluslararası uçuşlar daha yavaş açılacak ancak 2021 sonunda, uluslararası uçuşlarda da pandemi öncesi seviyeleri görebiliriz” ifadelerini kullandı.
5. Havayolu şirketleri yeni rotalar ekliyor ve sermaye yatırımları yapıyor
Havayolu şirketlerinin geleceğe yönelik beklentilerinin yüksek olduğunun en belirgin sinyallerinden biri de, yeni rotalar eklemeleri ve sermaye yatırımlarını sürdürmeleri. Tüm havayolu şirketleri bu dönemde genişleme sürecinde olmasa da, bazı şirketler yatırımcılara iyimserlik aşılayan kurumsal kararlar alıyor.
Havayolu şirketleri, pandemi nedeniyle rakip şirketlerin çekildiği rotalara yeni uçuşlar ekleyerek bu fırsattan yararlanıyor. PSA Airlines ve düşük bütçeli Frontier Airlines gibi şirketler ise yeni pilot alımları gerçekleştiriyor. Diğer havayolu şirketleri ise yeni uçak alımı gibi sermaye yatırımlarına yöneliyor. Seyahat sektörüne yönelik veriler sağlayan Cirium’a göre, zor geçen 2020 yılının ardından Boeing 737 Max en iyi yıllarını görmeye hazırlanıyor.
Büyük yatırımcılar teknoloji hisselerine yöneldi
Altında toparlanma eğilimi kısa sürdü
Spekülatif patlamaların kaybedeni bireysel yatırımcı olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu sınırlı olumlu haberler zaten fazlasıyla fiyatlandı. Dahası için yeni olumlu haberlere ihtiyaç var.
O dediğin 2023 te olur belki kar yapmadan kimse havayolu almaz ne olacağı da daha belirsizliğini koruyor uçuş sayısından haber ver hayallerden değil gerçeklerden söyle uçak motorunu satıp tekrar kiralayıp nakit yaratmaya çalışan kredi bulamayıp faizle tahvil ihraç edip nakit yaratmaya çalışan bitik bir sektörden bahsediyorsun ne olacağı belli olmayan bişey için yatırımcının kafasını karıştırmayın bence
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:43)