E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL
“İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesine ortakla değil, tek başımıza gireceğiz…” Bu sözlerin sahibi TAV Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener. Şener’in, kredisi, finansmanı, yapımı ve işletmesi çok zor olan bir ihale için “Bunu yapabilecek güçtedir” dediği TAV’da son durum ne? Yürüyen projeler, yeni hedefler, ciro ve karlılık, Ercan Havalimanı ihalesindeki kriz ve Havaş’ta cevap bekleyen sorular. Tabi bir de Fransız ortak Aéroports’le olan ilişkiler. Hepsi de yatırımcıların kapsama alanı içinde olan bu soruları Borsagundem. com sordu, TAV Havalimanları İş Geliştirme ve Strateji Direktörü Serkan Kaptan cevaplandırdı. İşte TAV’da son durum...
"TAV İNŞAATIN İŞ HACMİ 12 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"
-Katar, Umman ve Tripoli havalimanı inşaatlarını yapıyorsunuz. Suudi Arabistan’da Medine ve Cidde’de yeni kazandığınız ihaleler var bunların ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nde de Abu Dabi havalimanı ihalesini kazandınız Bunların dışında hazırlandığınız yeni ihaleler var mı? Mevcut projeler hangi aşamada?
-TAV Havalimanları olarak şuanda 12 havalimanı işletiyoruz. Bunlar; Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Gazipaşa havalimanları; yurt dışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet ile Makedonya’nın Üsküp ve Ohrid havalimanları. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı’nın yapım ve işletmesini de üstlenmiş bulunuyoruz. Bunun yanında, sektörün saygın yayınlarından Engineering News Record’a (ENR) göre, havalimanı inşaatı alanında dünyanın üçüncü en büyük şirketi olan ve tasarım ile inşaat alanında faaliyet gösteren kardeş şirketimiz TAV İnşaat’ın iş hacmi 10 yıldan kısa bir sürede 12 milyar dolara ulaştı. Bu yıl içerisinde art arda Cidde Havalimanı’nda Suudi Havayolları’nın hangar yapım ihalesini, Medine Havalimanı ihalesini ve sektörde son dönemde tek kalemde verilen en büyük projelerden olan Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminali yapım ihalesini kazandık. Halen İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin inşaatını da sürdürüyoruz.
Bunların dışında şu anda radarımızdaki hedef İstanbul 3. havalimanı. Ama onun dışında dünyanın birçok yerinde karşımıza projeler çıkıyor. Çünkü bir dünya markası olarak yolumuza devam ediyoruz. TAV olarak biz, ‘ülkemizi temsil ediyoruz’ diyoruz.
"ERCAN HAVALİMANI İHALESİNE GİRMEDİK, ÇÜNKÜ…"
-KKTC Ulaştırma Bakanı Salih Usar, KTHY ile Havaş arasında ilk imzalanan iyi niyet anlaşmasında, Ercan’ın işletmeciliği konusunda bir ihale olursa, KTHY’nin, Havaş’ın veya bağlı kuruluşu TAV’ın katılmaması yönünde bir hüküm bulunduğundan TAV’ın Ercan Havalimanı ihalesine girmediğini belirtmişti. Ancak fiyatların TAV’a yüksek geldiği gerekçesiyle ihaleye girmediği iddia edildi. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Ercan Havalimanı ihale şartnamesi gereği gerekli kriterleri sağlayan tüm yatırımcıların bu projeye teklif vermesini engelleyen hiç bir madde yoktu. TAV Havalimanları bünyesinde proje detaylı bir şekilde ele alınmış ve yapılan değerlendirme sonucunda TAV Havalimanları Yönetim Kurulu ihaleye teklif vermeme kararı almıştır.
"HAVAŞ ÇOK ULUSLU BİR YER HİZMETİ ŞİRKETİ HALİNE GELDİ"
-Kısa bir süre önce Havaş’ın tüm hisselerini satın aldınız. Havaş’la ilgili yeni planlarınız var mı? Halka açılmayı planlıyor musunuz?
-Havaş, Türkiye’de 23 havalimanında hizmet veren, uluslararası bir kuruluş kimliğine kavuşan Türkiye’nin ilk ve önde gelen yer hizmetleri şirketlerinden biri. Üç yıl önce, Havaş’ın büyüme stratejisi çerçevesinde son derece saygın iki ortakla, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve HSBC Investment Bank Holdings ile, TAV Havalimanları yönetimi altında bir ortaklık anlaşması imzaladık. Bu ortaklığın gerçekleştirilmesi ile birlikte TAV Havalimanları Holding’e 102 milyon avro nakit girişi sağladık. Bu üç yıl içerisinde, finansal ortaklarımızla birlikte Havaş’ı ülkesinde kabul görmüş çok uluslu bir yer hizmetleri şirketine dönüştürmeyi başardık. Havaş, TGS Yer Hizmetleri A.Ş.’yi iştirakleri arasına katmasıyla, Türkiye pazarında hizmet sunduğu uçak sayısını ikiye katladı. Diğer yandan, Havaş Europe’a ortak olarak altı ülkede hizmet sağlayan çokuluslu bir yer hizmetleri şirketi haline geldi. Havaş’ın yer hizmetleri sektöründeki liderliği kuvvetlendikçe ve firma çok yönlü bir değer haline dönüştükçe, gelecekteki performansından beklentilerimiz de çok daha artmış durumda. HSBC Investment Bank Holdings ve İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile gerçekleştirdiğimiz verimli ortaklık sonrasında TAV Havalimanları olarak Havaş’taki hisselerimizin kalan yüzde 35’ini HSBC ve İş Girişim’den satın alarak Havaş’ın tamamını aldık. Rekabet Kurulu’nun da onayının alınmasıyla süreç tamamlanmış oldu. Havaş’ın halka arz süreci de piyasa şartlarına bağlı olmak kaydıyla gündemimize gelebilir.
-TAV olarak yabancı bir şirketi satın alma ya da ortaklık düşünüyor musunuz?
-Yakın vadede böyle bir planımız bulunmuyor. İleride stratejimiz doğrultusunda böyle bir fırsat ortaya çıkarsa, gerekli şartlar doğrultusunda değerlendiririz.
"200 MİLYON YOLCUYA HİTAP EDİYORUZ"
-Şirketin yüzde 38 hissesinin, 874 milyon dolar karşılığında Fransız şirketi Aéroports de Paris Grubu'na sattınız. Bu ortaklık nasıl gidiyor, TAV’a katkısını anlatabilir misiniz?
-Aéroports de Paris Grubu’nun, TAV Havalimanları’nın %38 hissesini alması sonucu oluşan ortaklık her iki taraf için de büyük önem taşıyor. Öncelikle, Aéroports de Paris gibi tüm dünyada yüksek saygınlığa sahip bir marka, TAV’ın uluslararası arenada yakalamış olduğu prestijini daha da artırmasına vesile olacaktır. Aéroports de Paris Grubu ise bu satın almayla çok daha güçlü bir büyüme yakalama fırsatı elde edecek. Aeroport De Paris Grubu’nun 130 milyon civarında yolcusu, TAV Havalimanları’nın da son 12 ay itibarıyla 67 milyon civarında yolcusu bulunuyor. Aéroports de Paris Grubu 25 havalimanında, TAV ise 12 havalimanında hizmet veriyor. Bu ortaklık sonucunda dünyanın dört bir tarafında yaklaşık 200 milyon yolcuya hitap edebilen dev bir platform yaratmış olduk. Toplamda tüm dünyaya yayılmış 37 havalimanınında biriken bu muazzam tecrübe artık her iki tarafın da kullanımına ve ortak amaçlarına sunulmuş oldu. Ayrıca, ülkemiz açısından bakıldığında da Türkiye'ye 874 milyon dolarlık bir döviz girdisi sağlandı ve bu girdinin cari açığın azaltılmasında payı oldu.
"BÜYÜME BİLANÇOLARA OLUMLU YANSIYACAKTIR"
-2011/6 aylık bilançolarınızda 10 milyon lira zarar açıklamıştınız bu yıl aynı dönemde 112 milyon lira kar açıkladınız . 9 ay ve 12 aylık bilançolarda aynı performans devam eder mi? Ciro ve karlılık hedefiniz nedir?
-TAV Havalimanları olarak fonksiyonel para birimimiz Avro. Altı aylık finansal sonuçlarımızda geçen seneye göre toplam gelirlerde Avro cinsinden % 20 büyüme yakaladık. Altı aylıkta açıkladığımız kar da şu ana kadar senenin ilk yarısında açıkladığımız en yüksek kar oldu. Yolcu büyümesi ikinci yarıda da tüm hızıyla devam ediyor. Bu büyümenin gerek 9 aylık gerek 12 aylık bilançolarımıza çok olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz.
-Daha önce ‘Arap Baharı’ndan olumsuz etkilendiğinizi belirtmiştiniz. Bu olumsuz etki devam ediyor mu?
-TAV Havalimanları olarak, Tunus'ta ilk halk hareketlerinin başladığı yerde Enfidha-Hammamet ve Monastir olmak üzere iki havalimanı işletiyoruz. Bu bölgede, 2011 yılında bir daralma yaşadık ama bu sene kaybettiğimiz yolcunun çok büyük bir bölümünün geri döndüğünü görüyoruz. Eylül ayı itibarıyla 2010 yolcu sayısının sadece %13 altındayız.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:53)