E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazin'Havaray' projesi geliyor---

'Havaray' projesi geliyor

'Havaray' projesi geliyor
14 Mayıs 2011 - 10:24 borsaningundemi.com

Kadir Topbaş 'Havaray' projesini anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a iki yeni şehir projesini açıkladığını anımsatarak, "İnşallah özellikle yüzde 50’si, dar gelirli insanlarımızı da dikkate alan ve şehrin problemli, deprem riski bulunan alanlarına bir nefes aldıracak yeni şehirler kuruluyor" dedi.
Bağcılar’da, Merkez Mahallesi bölge parkı, spor tesisleri, kültür kompleksleri ile Yıldıztepe Gençlik Merkezi inşaatları temel atma törenine katılan Topbaş, burada yaptığı konuşmada, İstanbul’un, dünyanın yakından takip ettiği ve hayran kaldığı bir şehir olduğunu kaydetti.
İstanbul’un her yerinde hizmetleri bulunduğunu, şehrin çok değiştiğini belirten Topbaş, "İstanbul farklı bir şehir oldu. Çünkü bu şehir, 2 bin 700 yıl yönetti, Osmanlı dünyayı buradan yönetti. Medeniyetler şehri, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı şehir. Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük. Biz İstanbul’un her noktasına hizmet götürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’a iki yeni şehir projesini açıkladığını anımsatan Topbaş, "İnşallah özellikle yüzde 50’si, dar gelirli insanlarımızı da dikkate alan ve şehrin problemli deprem riski bulunan alanlarına bir nefes aldıracak yeni şehirler kuruluyor" diye konuştu.
Daha sonra Topbaş ve davetliler, inşaatların temelini attı.
HAVARAY PROJESİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Havaray projesiyle ilgili sorusu üzerine Topbaş, İstanbul’da 635 kilometrelik bir raylı sisteme ihtiyaç duyulduğunu, bunu adım adım yapmaya başladıklarını kaydetti.
Projeleri arasında, 40 kilometreye yakın Havaray hattının yer aldığını ifade eden Topbaş, şunları söyledi: "Havaray’ın olduğu bazı bölgelerde, minibüs hatları var. Bu hatların olduğu yerdeki minibüs esnafının mağdur olmaması için, minibüs esnafını bir şirketin altında toplamak istiyoruz. Nasıl Otobüs A.Ş’yi kurduk, bunun gibi... Bu esnafımız, gelsin, Havaray’ı işletsin. Bir taraftan çözüm ararken, esnafımız mağdur olmasın. Bunlardan bir tanesi de Şişhane Kasımpaşa üzerinden olacak.
Sefaköy Halkalı üzerinde yaptığımız var, aynı şekilde. Havaray projesinde, minibüs esnafını sistemin içine alarak, onları mağdur etmeyeceğiz. Projelendirme aşamasında." "İlk hat ne zaman hizmet vermeye başlayacak?" sorusuna Topbaş, "Bu hatları tanımlarken, yolcunun taleplerine, saatte kaç bin yolcu taşınacağına bakıyoruz. Buna göre sistem değişiyor. Yolcu sayısı arttıkça sistem pahalı hale geliyor. Bir de geçeceği güzergahlarda, çalışmalar yapılacak. Görüntü olarak rahatsız edici olmamalı, çevreyi rahatsız etmemeli" yanıtını verdi.
"8 değişik nokta mı düşünülüyor?" sorusuna Topbaş, Havaray’ın 8 noktada düşünüldüğünü, bu sayının daha da yukarı çıkarılabileceğini belirterek, "Anadolu yakasında, Kadıköy-Kartal metro hattımız var. Günde 1 milyon yolcu taşıyacak. Bu ana omurgaya içerlerden gelecek ulaşım sistemleri var. O ulaşım sistemlerini de Havaray’a çevirebiliriz. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Yine aynı sistemlerle çözebiliriz" cevabını verdi.
TELEFERİK PROJESİ
"Minibüsçülerin bir direnişi olabilir mi?" sorusuna Topbaş, böyle bir şeyin olmayacağını, minibüsçülerin kendilerine güvendiğini, esnafı mağdur etmeyeceklerini vurguladı.
"Maliyetle ilgili bir çalışma var mı?" şeklindeki soru üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şunları söyledi: "Kesin bir şey yok. Bir teleferik projemiz var. Onunla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bazı firmalardan teklif alınıyor. Bana bir çalışma getirdiler. Büyük bir vagon ve 6 binin üzerinde yolcu taşıma kapasiteli. Öyle büyük bir sistem konduğu zaman, onların ayakları bayağı ciddi ölçekte çıkıyor, kablolar çok kalın çıkıyor. Boğaz’da rahatsız edici olur. Boğaz’da, teleferiğin turistlik amaçlı ve daha az kapasiteli olması gerektiğini söyledim. Onun üzerinde çalışıyorlar. Onu da yap-işlet olarak düşünüyoruz. Güzergah çalışmasında, Altunizade ile onun karşısına gelen noktalar üzerinde duruluyor. Buralar çevreyi tahrip etmeyecek bir şey olmalı. Bu projeyi yap-işlet olarak almak isteyenler var. Turistik amaçlı, iki kıta arasında gezmek, turistler için çok anlamlı olacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)