E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
American Airlines, havacılık endüstrisinin rekoru niteliğini taşıyan 10 milyar dolarlık borç anlaşmasının, ilk bölümünü imzaladı. Söz konusu anlaşma yatırımcıların salgından kötü etkilenen sektörlerde bile ne ölçüde gelir aradıklarını vurguluyor.
Teksas merkezli havayolu şirketi, 3,5 milyar dolarlık kredi de içeren bir paket kapsamında Çarşamba günü 6,5 milyar dolar değerinde çürük tahvil ihraç etti. 10 milyar dolarlık fonla birlikte anlaşma, Delta'nın Eylül ayındaki 9 milyar dolarlık tahvil ve kredi satışını geride bırakarak bir havayolu şirketinin şimdiye kadar yaptığı en büyük borç anlaşması oldu.
Financial Times’ın haberine göre, 10 milyar dolarlık tahvil ve kredi anlaşması 45 milyar dolar değerinde sipariş aldı.
Yatırımcıların umutsuzca getiri araması ve merkez bankası desteğiyle teşvik edilmesiyle tahvillere hücum etmesi sonrasında American Airlines anlaşmasının hem tahvil hem de kredi kısımları Çarşamba günü sırasıyla 5 milyar dolar ve 2,5 milyar dolar arttırıldı.
Tarihi derece düşük faiz oranları, yatırımcıları piyasanın daha riskli kısımlarında verim aramaya ve yaklaşık bir yıldır faaliyetlerini neredeyse tamamen askıya alan sektörlere yatırım yapmaya itti.
American Airlines’ın, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından Ba2 olarak değerlendirilen ikinci seviye yüksek getirili tahvili, geçen yaz ödediği yüzde 11,75 faiz oranından çok daha düşük seviyelerde satış gerçekleştirdi.
Çürük veya yüksek getirili tahviller, yatırım notu emsallerinden daha riskli olarak kabul edilir ve genellikle daha yüksek getiri sunar.
Yatırım danışmanlığı firması Aegon Asset Management’ın Yüksek Getirili Yatırım Yöneticisi Mark Benbow, "İşletme çok fazla nakit harcıyor, bu nedenle bu anlaşma onlara yaklaşık bir buçuk yıllık likidite sağlayacak. Yatırımcıların 10 milyar dolar kredi vermeye istekli olması, piyasanın şu anda ne kadar destekleyici olduğunu gösteriyor" dedi.
İlk çeyrekte günde 30 milyon dolar nakit harcayacağını öngören American Airlines, müşteri sadakat programını dev anlaşmasının hem tahvil hem de kredi unsurları için teminat olarak kullandı.
Müşteri sadakat programları havayolları için kazançlı bir nakit kaynağıdır ve havayolu şirketleri, milleri bir yem olarak sunarak zengin kredi kartı sahiplerini çeken bankalara mil satarlar.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) sunulan belgelere göre, American Airlines Sadakat Programı 23 milyon üyeye sahip ve rakiplerinden daha kârlı. Havayolu şirketi, müşteri sadakat programının yüzde 53 kâr marjı olduğunu belirtiyor. Karşılaştırma yapıldığında United Airlines’ın kâr yüzde 44'ken ve Delta Airlines’ınsa yüzde 39.
American Airlines, müşteri sadakat programını geçen yılki korona virüs yardım paketinin bir parçası olarak ABD Hazinesi'nden aldığı 7,5 milyar dolarlık kredi için teminat olarak kullandı. American Airlines çalışanlarını desteklemek için kullanılan 9 milyar dolarlık teşvik fonlarından farklı olan kredi, ABD hükümetine verilen taahhütlerin yerine getirilmesini sağlarken şirketin hissedarlarını da azalttı.
American Airlines, tahvil piyasasında sermaye artırmaya yardımcı olmak için sadakat programlarını kullanan United ve Delta'yı örnek alıyor. Havayolu şirketi, elde ettiği fonların bir kısmını devlet kredisini geri ödemek için kullanmayı planlıyor.
Havayolu şirketinin geçici finansal verileri şirketin 2019’daki operasyonlarından 3,1 milyar dolar nakit elde ettiğini ve bunun yaklaşık dörtte üçünün Citi ve Barclays gibi üçüncü taraflara mil satışlarından sağlandığını gösteriyor.
ABD’de enflasyon FED’in beklentilerini aşabilir
Endişeler azalınca Wall Street yükselişle açıldı
Küresel borsalarda enflasyon kâbusu devam edecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:32)