E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHava-İş'ten toplu sözleşme açıklaması---

Hava-İş'ten toplu sözleşme açıklaması

Hava-İş'ten toplu sözleşme açıklaması
12 Haziran 2013 - 10:50 borsaningundemi.com

Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu, THY Teknik A.Ş 4. Dönem toplu iş sözleşmeleri görüşmeleriyle ilgili olarak bilgilendirme yaptı.

Hava-İş sendikası THY ile yapılan 4. iş sözleşmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Hava-İş'ten yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
 "THY Teknik A.Ş 4. Dönem toplu iş sözleşmemizin 60 günlük görüşme süreci 09.05.2013 tarihinde başlamış bugüne kadar 4 oturum yapılmıştır.
    5. Oturum 18.06.2013 tarihinde yapılacaktır. Yapılan ilk 3 oturumda maddeler üzerinde genel görüşmeler yapılmış olup, 4. Oturumda tarafların üzerinde değişiklik yapmadığı maddeler eski şekliyle kabul edilmiştir.
    Bunun dışında halen uyuşmazlıkta olan 26 madde aşağıda bilginize sunulmuştur.
    Madde 3: UYGULAMA ALANI, Madde 5: SÖZLEŞMEDEN YARARLANMA, Madde 6: ÜYELERE EŞİT İŞLEM YAPILMASI, Madde 7 : SENDİKA TEMSİLCİSİ VE GÖREVLİLERİNİN GÜVENCESİ, Madde 8 : SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ, Madde 9 : SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ, Madde 11 : SENDİKAL İZİNLER, Madde 20 : BU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE DÜZENLENMEYEN KONULAR, Madde 32 : ÜCRET VE ÜCRET ZAMLARI, Madde 34 : İKRAMİYE (EK AYLIK ÜCRET), Madde 35 : YILLIK KIDEM VE İŞ TAZMİNATI KADEME TERFİİ, Madde 41 : FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN ÖDENMESİ, Madde 42 : YILLIK İZİNDE ÜCRETİN ÖDENMESİ, Madde 60 : YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRELERİ, Madde 74 : EVLENME YARDIMI, Madde 75 : SOSYAL YARDIM, Madde 77 : KREŞ YARDIMI, Madde 78 : DOĞUM YARDIMI, Madde 80 : ÖLÜM YARDIMI, Madde 81 : İŞ KAZASI, MALULİYET VE ÖLÜM, Madde 96 : DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ VE CEZAYA İTİRAZ, Madde 97 : UÇUŞ EKİBİNE DAHİL EDİLEN PERSONEL, Madde 101 : EĞİTİM, Madde 103 : TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİ VE YÜRÜRLÜĞÜ, Geçici Madde 1 : YARARLANMA, Geçici Madde 2 :İŞÇİ D EVRİ, Geçici Madde 2 : FARKLARIN ÖDENMESİ
    Söz konusu yukarıdaki uyuşmazlık maddeleri ile ilgili olarak sendikamızın talepleri yanında işverence çeşitli karşı teklifler getirilmiştir. İşveren ücret zammı ile ilgili olarak 6’şar aylık dilimler halinde %3 oranında zam önermiştir. Bu zam önerilerinde enflasyon koruması bulunmamaktadır.
    Bizce işverence bu uyuşmazlık maddeleri ile ilgili getirilen en önemli karşı teklif ise iş tazminatı giriş ücretlerinin A kademesinin %40’ı oranına düşürülmesi ve A0 kademesi oluşturularak A kademesine 5 yılda ulaşılması şeklindeki yeni düzenlemenin toplu iş sözleşmesi imza tarihinden itibaren uygulanması teklifidir.
    Ancak bilindiği gibi %100 sermayesi THY’nin olan üç büyük uçak bakım firması THY Teknik A.Ş, HABOM ve yeni satın alınan MNG firmalarında yaşanan gelişmeler sendikamızca yakından izlenmektedir. 
     Sendikamızın örgütlü bulunmadığı HABOM ve MNG Teknik işyerlerinin birleştirileceği yeni bir şirket oluşturulacağı yönünde atılan adımlar ve emeklilik haklarını kazanmış THY Teknik A.Ş personeline yeni şirkete geçiş için çağrı yapılması THY Teknik AŞ’de ki toplu iş sürecini de yakından ilgilendirir bir noktaya taşımaktadır.
    Öncelikle görüyoruz ki HABOM işçilerinin THY Teknik A.Ş’ye geçirileceği yönündeki işveren duyuruları boş çıkmıştır. HABOM işçileri 6 şar aylık geçici işçilik köleliğinden şimdi yeni bir sendikasız kölelik düzenine yani oluşturulacak yeni şirkete gönderilmektedir.
    İşverence sendikamıza önerilen “siz THY Teknik A.Ş giriş ücretlerini hele bir düşürün biz THY Teknik A.Ş HABOM birleşmesini değerlendireceğiz” şeklindeki söylemlerinin sadece vakit kazanmak olduğu da ortaya çıkmıştır.
    Sendikamızın tüm HABOM personelini kapsayacak şekilde bir protokolle sendikal haklara kavuşturularak ancak ücretlerinin de yeniden düzenlenerek istihdamlarının garanti altına alınması yönündeki teklifinin kabul görmemesinin nedeni de açıkça ortaya çıkmıştır.
    THY Teknik A.Ş’de işveren bir yandan “giriş ücretleri yüksek düşürün işçi alalım” derken yetişmiş HABOM işçilerinin THY Teknik A.Ş’de hiçbir şekilde istihdam edilmeyeceğini beyan etmesi de ayrıca değerlendirilmelidir.
    Buradan MNG Teknik ve HABOM işçilerine tekraren çağrı yapıyoruz iş güvenceniz ve sendikal haklarınız için THY Teknik A.Ş’deki meslektaşlarınız gibi kölece bir düzen dışında çalışmak için HAVA-İŞ sendikasına fiili üyelik dışında bir şansınız bulunmamaktadır. Bu tarihsel geçiş dönemini iyi değerlendirin. Gelin SAW’a taşınmadan sendikaya üye olun ve toplu sözleşme için mücadele verelim.
    Diğer yandan aldığımız bilgiler çerçevesinde işverenin daha önce 2. Dönem toplu iş sözleşmesinde yaptığı ve 25 ay süren yetki boşluğuna neden olan ve Yargıtay’da lehimize sonuçlanan İşkolu itirazı yani uçak bakım merkezlerinin metal işkolunda olduğuna dair iddia ile yeniden Bakanlığa başvurarak işkolu tespiti istemesi de geleceğimiz ile ilgili kuşkuları derinleştirecek niteliktedir.
    Bilindiği gibi 6356 sayılı yeni Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalar Kanununda ülkemizdeki işkolu sayıları değiştirilmiş ve havayolu demiryolu ve karayolu taşımacılık işleri 15 No ile Taşımacılık İşkolu olarak yeniden düzenlenmiş ve sendikamızın yeni işkolu belirlenmiştir.
    Yine bu yasa kapsamında çıkarılan İşkolları Yönetmeliğinin
   4. Maddesinde
    İşyerinin girdiği işkolunun belirlenmesi
    (3) 10/11/1983 tarihli ve 83/7376 sayılı İşkolları Tüzüğüne göre belirlenmiş olan işyerlerinin işkolu, en son yetki belgesi alan sendikanın kurulu bulunduğu işkolundan sayılır. Şeklinde açık hüküm bulunmasına rağmen işverence yeniden talep edilen bu işkolu tespiti başvurusunu uzlaşma ve kazanılmış haklara saygı konusunda güveni sarsıcı nitelikte bulduğumuzu ayrıca belirtiyoruz.
    Tüm bu gelişmeler değerlendirildiğinde THY Teknik A.Ş 4. Dönem toplu iş sözleşmesinin THY Teknik işçileri için ne kadar önemli bir süreç olduğu da ortaya çıkmaktadır. 
    Bu süreçte öncelikle sendikamız asıl işlerde alt işveren (taşeron) işçisi, geçici iş ilişkisi ile çalışanlar ve part time çalıştırılmasının iş güvencemize yönelik bir tehlike görerek bu tür istihdam biçimlerinin toplu iş sözleşmesine tabi olmasını talep etmektedir.
    Yine yetki boşluğu döneminde toplu iş sözleşme maddelerinin tümünün kazanılmış hakları korumak adına hizmet akdi hükmünde de geçerli olmasını talep etmektedir.
    İşçi devri ile ilgili yeni bir madde düzenleyerek devir edilen veya devir alınan işçilerin kazanılmış haklarının güvence altına alınmasını talep etmektedir.
    Kazanılmış haklarımızı korumak amaçlı bu teklifler dışında kıdem yılları ile ilgili 1999 girişli üyelerimizin kıdem intibaklarının artık sonuçlandırılmasını talep etmekteyiz.
    Sendikamız ücret zammı olarak birinci altı ay için kıdem ücretlere 200 TL seyyanen zam İş uçuş tazminatlarına %10 zam enflasyon korumalı olarak 2 altı ay için %6 diğer altı aylar için %5 zam önermektedir.
    Sosyal Yardımlar İçin İşveren ve Sendika Teklifleri aşağıdaki gibidir.

Sosyal Yardım  Adı Mevcut  İşveren  Teklif  Sendika Teklif
Evlenme              950TL       980 TL            1600TL
Aylık Sosyal Yardım 330TL     350 TL/AY         400 TL/AY
Kreş                  620TL        695 TL             870 TL
Doğum               4 40TL       465 TL             1100 TL
Ölüm                  1200TL     1270 TL            3600 TL
İş Kazası Maluliyet 5500TL     5665TL           15000 TL net "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)