E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bartın'ın Amasra ilçesinde kömür çıkarma lisansını elinde bulunduran Hattat Holding, santrali kurmak ve işletmek konusunda Çinli ve Güney Koreli firmalarla görüşme yürütürken; Haziran ayına kadar imzaların atılmasını hedefliyor.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hattat Holding'in Enerjiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat, Amasra'da ilk olarak kurmayı planladıkları 1,320 MW'lık kömüre dayalı termik santral için Çinlilerle daha yoğun görüşme halinde olduklarını belirtti. Hattat, "Çinli ve Güney Koreli birer firma ile görüşüyoruz.
Çinliler ile daha yoğun görüşüyoruz, fakat Güney Koreliler de görüşmelere sonradan katıldılar. Şu anda onların da bir teklifini bekliyoruz. Çok büyük bir Güney Kore firması ve çok da hevesliler. Zannediyorum Haziran ayına kadar imza atmış oluruz" dedi.
Firmaların ismini açıklamayan Hattat, santral ile ilgili yatırımı tutarının 1 milyar doların üzerinde olacağını kaydetti. Hattat, mühendislik ve inşaat ile ilgili görüştükleri firmaların aynı zamanda santralin işletmesi ile ilgili de uzman firmalar olduğunu ve bu konuyu da birlikte görüştüklerini belirterek, "Bu konuda tercihi onlar yapacaklar" dedi.
Hattat, "Şu anda santral kurmak ile ilgili mühendislik ve inşaat ile ilgili kontrat görüşmelerimiz sürüyor. Santrale bugün başlasak en erken 4 yıl sonra devreye girer. Ama Amasra havzasında 2-2.5 yıl içinde kömür çıkarmaya başlayacağız" diye konuştu. Amasra'da termik santral yatırımına ÇED sürecinin tamamlanmasıyla birlikte 2013 yılında başlamayı umduğunu belirten Hattat, "İlk etapta 660 x 2 üniteden oluşmak üzere toplam 1,320 MW'lık bir santral kurmayı amaçlıyoruz. Daha sonraki süreçte ise orta vadede bu bölgede kurulu gücümüzü 3,200 MW'a, uzun vadede ise kömür üretimi arttıkça 6,400 MW'a kadar yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi. Amasra'da bugüne kadar öz sermayeleri ile 300 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Hattat, "Bu yatırım santrallerin kurulma sürecinde 3.5 milyar euroya kadar çıkacak" dedi. İki yıl sonra çıkaracakları kömürü, bölgeye bir liman kurmaları halinde ilk etapta kendi santralleri kurulana kadar Eren Holding'e ait Zonguldak'taki 1,320 MW'lık ithal kömüre dayalı santrale verebileceklerini belirten Hattat, "Santralimiz kurulduğunda da bu kömürleri kendi santralimizde kullanacağız, tabi artan kömürü de diğer santrallere vermeyi sürdüreceğiz. Bu yatırımın onların da kömür ithalatını büyük ölçüde düşüreceğine eminim" diye konuştu. Ekonomi Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre, Türkiye 2012 yılında enerji ithalatına 60.1 milyar dolar öderken, bunun 4.6 milyar dolarını ithal kömür oluşturdu. Hattat Holding, toplamda 580 milyon tonluk kömür rezervi olduğu tahmin edilen Amasra havzasında kendine ait lisans bölgesinde yıllık 5 milyon ton kömür çıkarmayı hedefliyor. Şirket daha sonraki süreçte ise yıllık üretimini 10 milyon tona kadar yükseltmeyi amaçlıyor.
Çinli Datong firması ile maden ocaklarını açma işini yürüten Hattat Holding, bölgede bugüne kadar bazılarının derinliği 1,000 metreye kadar ulaşan üç dev kuyu açtı.
Hattat Holding CEO’su Halil Beyenal, Hattat Holding'e bağlı Hema Endüstri olarak savunma sanayinde de önemli işler yaptıklarını söyledi. Beyenal, milli tank projesi Altay’a tamamen yerli motor üretmek için teklif verdiklerini belirterek, Mart ayı içerisinde ihalenin sonuçlanacağını söyledi. Hattat Holding yetkilileri TÜMOSAN ile son ikiye kaldıklarını kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:45)