E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hareketli ortalamalar yatırımcılara trendleri belirleme ve giriş, çıkış ve takip eden duruşlar için sinyal görevi görme olanağı sağlar.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, hareketli ortalamalar, destek ve direnç haline gelebilir ve yatırımcılara alım satım yapabilecekleri seviyeleri verebilir.
Hareketli ortalamalar ve anlamları
ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, farklı hareketli ortalamaların ne anlama geldiğine odaklanıyor. Burns, zaman dilimleriyle birlikte verdiği hareketli ortalama örneklerinin hangi aşamada anlamlı bir alım satım kararına yardımcı olabileceğini araştırıyor.
5 Günlük EMA (Üstel hareketli ortalama - Exponential moving average)
Kısa vadeli zaman dilimini ölçer. Bu, en güçlü yükseliş trendlerinde destek anlamına gelir. Bu çizgi yalnızca düşük volatilite trendlerinde kullanılabilir.
10 günlük EMA
10 günlük üstel hareketli ortalama, ana trendi belirlemek için en çok kullanılan göstergelerin başında gelir. Buna ‘kırmızı ışık, yeşil ışık’ da denir çünkü yatırımda en yüksek kazanç olasılığını kendi lehinize çevirmek için hareketli ortalamanın doğru tarafında kalmak zorunludur.
10 günlük hareketli ortalamaların üzerinde işlem yaptığınızda yeşil ışık yanar ve bu, alım yapmayı düşünmeniz gerektiğinin bir göstergesidir. Tersine, ortalamanın altında işlem yapmak ise kırmızı ışık anlamına gelir. Bu, piyasanın olumsuz bir durumda olduğunu gösterir ve satış öncelikli seçeneğiniz olmalıdır.
21 günlük EMA
Orta vadeli hareketli ortalamadır. Genellikle dalgalı bir yükseliş trendinin son destek hattını simgeler.
50 günlük SMA (Basit hareketli ortalama - Simple moving average)
Bu, güçlü öncü hisse senetlerinin genellikle geri çekildiği seviye olmanın yanı sıra genellikle güçlü yükseliş trendlerinin de destek seviyesidir. Alım satım sinyalleri için en uygun hareketli ortalamadır.
100 günlük SMA
50 günlük ile 200 günlük basit hareketli ortalama arasındaki desteği sağlayan çizgidir. Destek olarak tutunamazsa bir sonraki durak genellikle 200 günlük basit hareketli ortalama olur.
200 günlük SMA
Boğalar 200 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki düşüşleri satın almayı tercih ederken, ayılar bunun altındaki rallileri satar. 200 günlük basit hareketli ortalama direnç haline geldikçe ayılar genellikle bu çizginin altında kazanır ve satış yapar; boğalar ise fiyat bu seviyenin üzerinde olduğunda 200 günlük basit hareketli ortalamaya doğru derin geri çekilmeleri satın alır.
Bu çizgi, piyasada hangi tarafta olmanız gerektiğini söyleyen en önemli sinyallerden biridir. Çizginin yukarısı boğa piyasasını, aşağısı ise ayı piyasasını imler. Bu çizgi destek haline gelip kaybedildiğinde genellikle hisse senetlerinin ve piyasaların başına kötü şeyler gelir.
Hareketli ortalamaları nasıl kullanmalısınız?
Yatırım sermayenizin erimesine neden olan 35 hata
Yatırımda her zaman kazanamazsınız
Yatırımcıların acilen vazgeçmesi gereken 12 alışkanlık
Yatırımda stresi yönetmenin 15 yolu
Yatırım sermayenizdeki kayıpları sınırlandırmanın 10 yolu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:15)