E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Günümüzün çalkantılı ekonomik tablosunda, yatırımcılar gelecekle ilgili giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre mart ayında patlak veren son banka krizi, ABD Merkez Bankası’nın yüksek faiz oranları, aşırı yükselen ve kalıcı hale gelen enflasyon ve zayıflayan Amerikan Doları gibi küresel ekonomiyi aşağı çeken sayısız endişe verici faktör var. Sonuç olarak, birçok yatırımcı hisse senetleri gibi daha riskli varlıklardan uzaklaşıyor ve servetlerini korumanın ve portföylerini çeşitlendirmenin yollarını arıyor.
Yüzlerce yıldır belki de binlerce yıldır belirsiz zamanlarda servetin korunması için en popüler seçeneklerden biri olan altın bugün de birçok yatırımcı için tercih edilen seçenekler arasında. Bununla birlikte, gümüş ve platin de uygulanabilir güvenli liman yatırım alternatifleri olarak güç kazanıyor. Benzinga’nın haberinde altın ve platin arasındaki farkları araştırıyor ve her iki değerli metalin fiyatlarını etkileyen faktörler, kullanıldıkları endüstriler ve ekonomideki beklenmedik gelişmelerde nasıl performans gösterdiği inceliyor:
Geleneksel güvenli liman altın
Altın, sınırlı arzı ve tarihsel istikrarı nedeniyle uzun zamandır güvenli bir liman varlığı olarak kabul edilmektedir. Altın aynı zamanda enflasyona ve para birimi devalüasyonuna karşı bir koruma yatırımı olarak görülüyor ve bu da ona özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde caziplik getiriyor.
Geleneksel yatırım aracı özellikle bugünlerde cazip bir konumda. Zira değeri hükümetlere veya merkezi finansal kurumlara en azından diğer yatırımların çoğu kadar bağlı değil. ABD Merkez Bankası altın basamaz ve bu değerli metali küresel finans sisteminin tüm risklerinden kaçırarak evinizde depolayabilirsiniz. Ayrıca, hükümetler faiz oranlarını yükseltmek gibi para politikası kararları aldığında risklere hazine tahvilleri gibi düşük riskli olarak kabul edilen diğer yatırımlar kadar bağlı kalmazsınız.
Altının çeşitli endüstrilerde çok sayıda kullanımı olsa da talebinin büyük kısmı mücevher, merkez bankaları ve yatırımlardan geliyor. Büyük bir merkez bankalarının altın alım çılgınlığı, 2022'de metale olan küresel talebi on yıldan uzun bir süredir en yüksek noktasına getirdi. Bu artan talebin yanı sıra piyasalardaki belirsizliğin de yardımıyla, altın harika bir 2023 yılı geçiriyor.
Bu ivmenin 2024'e kadar devam edip etmeyeceği bilinmiyor ve altının gidişatı muhtemelen ekonominin geri kalanının nasıl ilerleyeceğine bağlı olacak. Tüm bu bilgileri aklının bir köşesine yazan yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmek ve servetlerini korumak için altını bir güvenli liman tercihi olarak görmeye devam edebilir.
Değerli metallerin yükselen yıldızı platin
Altın kadar iyi bilinmese de platin benzersiz özelliklere sahip değerli ve nadir bir değerli metaldir. Büyüleyici kimyasal özelliklere sahip, parlak, yoğun, dövülebilir, iletken ve korozyona dayanıklı bir metal olan platin otomotiv, elektronik ve mücevherat gibi birçok büyük endüstride kullanım için idealdir. Platinin eşsiz kimyasal özellikleri, onu diğer metallerden ayıran şeydir. Kimya ve otomotiv endüstrileri için hayati önem taşıyan çok çeşitli kimyasal reaksiyonlarda kullanılan platin inanılmaz derecede çok yönlü bir katalizördür.
Platinin en önemli kullanım alanlarından biri, içten yanmalı motorlar için katalitik konvertörlerin üretimidir. Egzozdaki karbon monoksit gibi son derece güçlü çevresel tehlikelerin daha az zararlı kimyasallara dönüştürülmesine yardımcı olur.
Elektrikli araçlara geçiş, platinin gelecekteki talebi için bir tehdit gibi görünse de metalin elektrikli otomobillerde ve elektronik alanında ve LCD ekranlar gibi hızla artan talebe sahip diğer ürünlerde kullanıldığını da belirtmek gerekir. Platinin ayrıca hidrojen yakıt hücrelerinde ve diğer yeşil teknolojilerde kullanımının da araştırıldığı biliniyor. Talepteki bu potansiyel değişim, uzun vadede platinin değerini sürdürebilmesine yardımcı olabilir.
Hem altın hem de platin fiyatları, arz ve talep, makroekonomik koşullar ve jeopolitik olaylar dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenir. Bununla birlikte, altın fiyatları küresel ekonomik belirsizlik ve yatırımcı duyarlılığından daha fazla etkilenme eğilimi gösterir. Platin fiyatları arzdan, endüstriyel talepten ve otomotiv sektörünün durumundan daha fazla etkilenmektedir. İki değerli metal arasında seçim yaparken bu faktörleri dikkate alındığından emin olmakta fayda var. Ayrıca platinin altından çok daha nadir bir metal olduğunu ve bu nedenle daha yüksek fiyat volatilitesine sahip olduğunu belirtmek de önemli.
Altına ve platine yatırım
Altın ve platine yatırım yapmak, saygın değerli metal satıcılarından fiziksel külçe satın almak, emeklilik fonlarına veya katılım hesaplarına yatırım yapmak, borsa yatırım fonlarına yatırım yapmak veya maden şirketlerine yatırım yapmak gibi çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Tüm bu seçenekler kendi fayda ve risk setleriyle birlikte gelir. Bu nedenle karar vermeden önce yatırım stratejinizi dikkatlice düşünmeniz önemlidir.
Sonuç olarak, hem altın hem de platin, yatırım seçenekleri olarak benzersiz avantajlara sahiptir. Altın, uzun bir istikrar geçmişine sahip geleneksel bir güvenli liman varlığı olsa da platin de benzersiz endüstrilere yatırım yapma ve oynaklığı nedeniyle potansiyel olarak daha fazla getiri sağlama potansiyeli sunar. Ekonomik belirsizlikler dünyasında, altın ve platin gibi değerli metalleri içeren çeşitlendirilmiş bir portföy, servetinizi sürdürmek ve korumak için akıllıca bir strateji olabilir.
Altının kilogramı 1 milyon 249 bin 810 lira oldu
Wall Street hisseleri cazibesini kaybetti
Piyasalarla Fed’in inatlaşmasından kim galip çıkacak?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BENCE "BİST", çünkü "Çok ucuz hisselerimiz mevcut!" Yani bütün aleme Türk'ün ucuz kalmış hisselerini "Hisse Cambazı" uzmanlarımıza danışıp keşfetmelerini övütlerim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:13)