E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bir HDTV alırken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bunların en başında ekranın türü geliyor. Ağır CRT'ler tarihe karıştı, arka projeksiyonlu HDTV'lerin de soyu tükendi. Şu an piyasada üç farklı ekran teknolojisi bulunuyor: Plazma, geleneksel CCFL arka aydınlatmalı LCD ve LED arka aydınlatmalı LCD.
HDTV'ler ilk günlerinden itibaren daha ince, CCFL arka aydınlatmanın fiyatının düşmesiyle güç tüketimi bakımından daha tasarruflu bir hale geldiler. Plazma ve LCD ekranlar arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar bir süre akılları meşgul etse de geçtiğimiz bir kaç sene içinde LED arka aydınlatmanın giderek gelişmesi, onu kazanan durumuna getirdi. LED tabanlı LCD, enerji tasarrufu konusunda şu an benzeri olmayan bir performansa sahip. Ancak malesef LED HDTV'ler genellikle en pahalı televizyonlar.
Dolayısıyla bütçeniz elveriyorsa parayı gözden çıkartıp bir LED aydınlatmalı HDTV alabilirsiniz.
LCD, LED ve Plazma arasında ne fark var?
Bu üç teknoloji özellikle ekranın aydınlatması konusunda birbirinden olduça farklı. Plazma HDTV'lerde ekrandaki görüntüyü oluşturan fosforlar kendilerini aydınlatırlar ve arka aydınlatmaya ihtiyaç duymazlar. LCD HDTV'lerde ise likit kristal ekran kendini aydınlatmaz ve ayrı bir ışık kaynağına gereksinim duyar.
CCFL arka aydınlatmalı LCD olarak bilinen "Normal" LCD ile LED arka aydınlatmalı LCD'ler arasında ise bir takım farklar bulunmaktadır. Geleneksel LCD HDTV'ler soğuk katot floresan ışıkları (CCFL'ler) kullanarak ekranı aydınlatırlar. CCFL'ler evlerimizde kullandığımız floresan lambalara benzerler, gaz kullanarak ışık meydana getirirler. LED LCD ekranlar ise ışık yayan diyotlar yoluyla ekranı aydınlatırlar (light emitting diode - LED).
HDTV ekran türlerinin etkilediği faktörler
Seçtiğiniz HDTV ekran türünden etkilenebilecek birkaç faktör mevcut. Bunlar arasında ekran kalınlığı, parlaklık, koyuluk, enerji verimliliği ve fiyat en önemli olan faktörlerden. İdeal bir HDTV'nin en önemli özellikleri arasında ince olması, parlak ve koyu renkleri doğru olarak verebilmesi ve düşük enerji harcaması bulunuyor. LED arka aydınlatmalı HDTV'ler, diğer ikisine göre bu özelliklere en çok yaklaşan teknoloji.
Bu avantaja sahip LED HDTV'ler, aynı boyuttaki CCFL arka aydınlatmalı LCD'lerden birkaç yüz lira daha pahalı olabiliyorlar. Plazma HDTV'ler genellikle daha uygun fiyatta, CCFL arka aydınlatmalı HDTV'ler ile hemen hemen aynı fiyatlarda bulunabiliyor. Ancak buradan edeceğiniz tasarruf, LED HDTV'ler kadar iyi görüntü elde edebilseniz dahi ekranın daha kalın olması ve çok daha fazla güç tüketmesi anlamına geliyor.
LED HDTV'ler her zaman inanılmaz derecede pahalı olmayabilirler, ancak CCFL aydınlatmalı eşlerinden her zaman daha pahalılar. Ancak mükemmel resim kalitesi ve ekran kalınlığı, güç tüketimi gibi kazançları göz önünde bulundurduğunuzda, cebinizden çıkacak ekstra paraya değecektir.
Resim kalitesi
Özellikle video veya film meraklısıysanız resim kalitesi sizin için bir HDTV'de aranan en önemli özellik haline gelecektir. Tepe noktadaki beyaz ve siyah seviyeleri, bir resmin ekranda ne kadar detaylı görüneceğini belirler.
Kötü beyaz seviyeleri, detayların aydınlık sahnelerde kaybolacağı; kötü siyah seviyeleri ise karanlık sahnede gölgelerin resimlerin bir kısmını yutacağı anlamına gelir. En iyi siyah seviyelerini HDTV'lerin sağladığı bilinmektedir. Ancak örneğin LED bazlı LG Infinia 47LW5600'ün sağladığı 0.01cd/m2 siyah seviyesi, bu alanda plazmanın hakimiyetinin bittiğini gösteriyor.
Beyaz seviyeleri, siyah seviyleri kadar önemli değildir. Çünkü açık beyaz renkleri arka plan aydınlatması ile oluşturmak daha kolaydır. Bu alanda da LED arka aydınlatma lider konumda bulunuyor. Örneğin Panasonic TC-L42E30, ulaştığı 473.50cd/m2 beyaz seviyesi ve 0.04cd/m2 siyah seviyesi ile plazma kardeşi TC-P50ST30'u (107 cd/m2 en yüksek beyaz seviyesi ve 0.03cd/m2 ile biraz daha iyi siyah seviyesi) tahtından indiriyor.
Boyut ve Güç
Ekran kalınlığı bir HDTV'nin en önemli özelliği olmasa da en çabuk farkına varılanlardan. Çok ince bir HDTV sadece görsel olarak göze hitap etmiyor, aynı zamanda duvara daha kolay monte edilebiliyor ve daha kolay bir şekilde ev sinemanızın bir parçası haline gelebiliyor.
Bu alanda da LED aydınlatmalı HDTV'ler hüküm sürüyor. LCD ekranların kullandığı arka aydınlatmalı CCFL'ler, LED'lerden çok daha kalın. Plazma ekranlar ise plazma hücreleri için geniş bir alana ihtiyaç duyuyorlar. LED'ler, inanılmaz derecede parlak görüntü sağlayabildiği gibi, aynı derecede ince olabiliyorlar.
Enerji verimliliği, bir HDTV seçerken dikkat etmeniz gereken önemli faktörlerden ve bu alanda da LED arka aydınlatmalı HDTV'ler önde gidiyor. LED HDTV'ler genellikle sabit bir şekilde 100 watt veya daha az enerji harcıyorlar. Plazmalar ise üç kat veya daha fazla enerji tüketebiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
led lcd ler dahi siyah konusunda plazma tv ye yaklaşamaz.. Bu bilgi doğru değil.plazmanın tek kötü tarafı fazla enerji harcaması, ama görüntü kalitesi ve renk doygunluğu konusunda lcd ve led tv yi geçer..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:10)