E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Egmont'un raporuna göre 2011 yılından beri 5 bin 300 civarında kişi IŞİD saflarına katılmak için Suriye ve Irak bölgesine seyahat etti ve bunların büyük bir çoğunluğu IŞİD saflarına katıldı.
Bu kişilerin yaklaşık üçte birinin Avrupa'ya geri döndüğü, üçte birinin ise öldüğü tahmin ediliyor.
Geri kalanının ise IŞİD'in coğrafi varlığının sona ermesi ile geri kalan savaşçıların aileleri ile birlikte esir alındığı ya da saklandığı düşünülüyor. Bunların da çoğu ülkenin kuzeyinde Kürtler tarafından kontrol edilen geçici hapishanelerde aileleri ise kamplarda tutuluyor. Çok küçük bir kısmı da Irak'taki hapishanelerde bulunuyor. Yine çok az kısmının da hala İdlib bölgesinde Hayat Tahrir el-Şam gibi cihatçı grupların saflarında yer almaya devam ettiği tahmin ediliyor.
Türkiye'nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı öncesi Kürt yetkililer hapishanelerde 12 bin IŞİD savaşçısı şüphelisinin olduğunu bunların 800 kadarının ise Avrupalı olduğunu açıklamıştı.
Fakat bu sayıları doğrulama imkanının bölge şartları gereği çok düşük olduğunu belirten Egmont Enstitüsü'nün toparladığı son rakamlara göre Suriye'deki Avrupalı savaşçı sayısının en az 430 iken bu savaşçılara ait 700 civarında çocuk bulunuyor.
Egmont bilgileri doğrularken seçici davranıldığı için bu sayıların en düşük seviye olarak kabul edilmesinin daha doğrusu olacağına özellikle vurgu yapıyor. Buna göre yüzde 90'ı Suriye sınırları içerisinde yer alan Avrupalı tutukluların ülkelere göre dağılımı şöyle:
Avrupalı ülkeler IŞİD'lileri istemiyor
2015 ve 2016 yıllarında Avrupa'da düzenlenen terör saldırılarında geri dönen IŞİD üyelerinin de yer alması sonrası IŞİD savaşçıları bir anlamda "persona non grata" (istenmeyen kişiler) haline geldi.
Suriye ve Irak'taki hapishanelerde bulunan vatandaşlarını geri almamak için bir dizi yola başvurmak istediler. Üçüncü ülkede yargılama, uluslararası mahkeme kurma ya da özel yargı mekanizmaları oluşturma gibi. Fakat bunların hiç birinde savaşçıları geri getirme seçeneği bulunmuyordu.
Avrupalı devletlerin isteksizliği ve bölgede hızla değişen dengeler bu savaşçılarla ilgili yeni risklerin de yükselmesine yol açıyor.
İngiltere ve Belçika'dan Soylu'nun 'DEAŞ mensuplarının oteli değiliz' açıklamasına tepki
Egmont Enstitüsü araştırmacıları Thomas Renard ve Rik Coolsaet 13 Ekim'de Lawfare dergisinde yayınladıkları bir makalede Avrupa hükümetlerine Avrupalı IŞİD savaşçıları ve çocukları ile ilgili bir an evvel bir karara varmaları çağrısında bulundu. Araştırmacılar bölgedeki sıkıntılara dikkat çekerek çocukların kurban durumunda olduklarını ve acilen ülkelerine geri getirilmeleri gerektiğini hatta yetişkinler için bile geri getirmenin düşünülmesi gerektiğini belirtti. Buna göre makalede "güvenlik açısından kadın erkek ve çocuk Avrupalıların 'kontrollü' bir şekilde geri getirilmelerinin" kötü tercihler arasında en iyisi olduğunun altı çizildi. (Euronews)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Vay bee. Avrupa dan çık git, Suriye ye, orada işgal planı, sonra temizlik planı sonra petrol e el koyma planı, ohhh ne güzel. Suriyeli insanları sürgün et topraklarından, oh ne ala. Yapan kim Avrupa li çakma IŞİD insanları. ABD ben onlarla savaşıyorum diye oradan çıkmaz. Silah desteği verir. Kime peki. Koskoca Amerika IŞİD i temizleyemiyor küçük toprak alanı içinde. Ama Rusya ya çıkın buradan, Türkiye ye uzak durun buradan ben halledecem diyor. Ohhh ne güzel senaryo yazmışlar bu batılı yabancılar. Hepsi kendi içinde ABD ve Avrupa tarafından yazılmış güzel bir tiyatro gibi.
Korkuyor musunuz ülke adlarını ufacık yazmışsınız onlar bizi hak etmediğimiz halde manşete çekiyor.
Bir tuzak yapıp AB ülkelerindeki Müslümanları Suriye'ye göndertip kırdırdılar. ABD ve İsrail büyük oyunuydu. Maalesef tuttu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:51)