E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHanehalkının yabancı tahvil yatırımı tarihi zirvede---

Hanehalkının yabancı tahvil yatırımı tarihi zirvede

Hanehalkının yabancı tahvil yatırımı tarihi zirvede
22 Mayıs 2024 - 05:32 borsagundem.com

Yılın ilk çeyreğinde yerli yatırımcının ağırlıkla hisse senedi ve tahvilden oluşan toplam yurtdışı varlıkları 3 milyar 573 milyon dolara ulaşarak tarihi bir seviyeye çıktı.

Geçmiş yıllarda kısıtlamalar nedeniyle yurt dışı portföy yatırımlarını artıran hane halkları, TL’nin reel değerlenmesi nedeniyle bu kez döviz getirisi elde etme arzusuyla yurt dışı tahvillere yöneldi. Merkez Bankası verilerine göre, hane halklarının yurt dışı tahvil yatırımları 797 milyon dolar ile rekor kırdı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın konuyla ilgili haberinde yerli yatırımcıların önceki yıllarda yurt dışı hisse senedi yatırımlarını hızla artırdığı, özellikle ekonomi politikaları ve kısıtlamalar nedeniyle döviz varlıklarını yurt dışında değerlendirmeyi tercih ettiğine değinilirken yeni dönemde ise TL’nin reel olarak değerlenmesi beklentisi, yerli yatırımcıları hisse senedinin yanı sıra yurt dışı tahvillere yönlendirdiği aktarıldı. Bu yılın ilk çeyreğinde, yerli yatırımcıların yurt dışı tahvil varlıkları geçen yılın aynı dönemine göre %219 artış gösterdiği belirtildi.

Merkez Bankası verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde yurt içi yerleşiklerin yurt dışı hisse ve tahvil yatırımları tarihi en yüksek seviyeye ulaştı ve toplamda 3.57 milyar dolara yükseldi. Bu yatırımların %47,4'ünü hane halkları gerçekleştirdi. Hane halklarının yurt dışı tahvil varlıkları geçen yılın ilk çeyreğine göre %219 artarken, yıl sonuna göre %3,1 artış gösterdi.

Yurt içi yerleşiklerin yurt dışı borçlanma senedi yatırımlarında 797 milyon dolarlık kısmı hane halklarının yatırımları oluşturdu. Hisse senedi yatırımları ise 895 milyon dolar olarak belirlendi. Hane halklarının yurt dışı bono yatırımları tarihi en yüksek seviyesine çıkarak 797 milyon dolara ulaştı ve toplam yurt dışı portföy yatırımları içindeki payları %47,4’e yükseldi.

Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın, Eurobond yatırımlarının hem döviz bazında yatırım yapma hem de ülkenin risk priminin düşüşünden faydalanma imkanı sunduğunu belirtti. Yatırımcıların, TL’nin reel olarak değer kazandığı ortamda döviz olarak tutmak istedikleri miktarı en azından kupon ödemeleriyle nakit akışı sağlayacak şekilde pozisyonladığını söyledi. Ayrıca, ABD’nin faiz indirimine gideceği düşüncesinin de bu tercihte etkili olabileceğini ekledi. 2024 yılı için döviz bazında yatırım yapılacaksa emtianın makul bir seçenek olduğunu belirtti.

Yabancıdan tahvile rekor giriş

 

TÜFE öncesi tahvil rallisi fiyatlanıyor

 

Küresel tahvil fonlarına rekor giriş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)