E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sermaye tüm dünyada yüksek ilgi görürken Türkiye’deki birikim sahiplerinin sadece yüzde 13’ünün radarında yer alıyor. TSPB’nin yeni Başkanı Alp Keler, “Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesi ve orta gelir tuzağından çıkması için sermaye piyasalarının gelişmesinin hızlandırılması gerekiyor." diyor. Gelişmiş ülkelerdeki finansal varlık dağılımı ise sermaye piyasaları üzerinden yükselmekte. 2017 verilerine göre Amerika’daki hane halkı, finansal varlıklarının yüzde 78’ini sermaye piyasası araçlarında değerlendiriliyor. Kore’de yüzde 44, Brezilya'da yüzde 47, Türkiye’de ise sadece yüzde 13lük bir pay, sermaye piyasası araçlarında değerlendiriliyor. Keler, “Türkiye olarak bu dağılımı geliştirmemiz ve çeşitlendirmemiz gerekiyor." diyor. Hükümet kanadında da sermaye piyasalarının geliştirilmesi gerektiği yönünde oluşmuş bir fikir var. Geçtiğimiz yıl sonunda TSPB’nin 20. Olağanüstü Genel Kurulunda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yurt içi tasarrufların sigorta şirketleri, bireysel emeklilik sistemi ve benzeri kurumsal yatırımcı tabanının genişletilmesi suretiyle artırılmasının, yerel sermaye piyasalarının uluslararası piyasalarda gözlenen dalgalanmalara karşı dayanıklılığını artırdığını, dile getirdi. Albayrak, sermaye piyasası mevzuatının, herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirilmesi ve daha fazla sayıda KOBİ’nin sermaye piyasalarından faydalanmasını sağlayacak bir dönüşüm ortaya koyulması gerektiğini, vurguladı. Temennilere baktığımızda sermaye piyasalarının gelişme potansiyeli oklukça yüksek ve gelişmesinin önünde bir engel yok. Ancak buna rağmen mevcut seviyeyi yeterli görmek mümkün değil. Alp Keler sermaye piyasalarının büyümesinin oldukça önemli olduğunu belirtirken nedenini şöyle anlatıyor: “Çünkü sermaye piyasalarının büyümesi ve derinleşmesi ekonominin de istikrarlı büyümesine, istihdamın artmasına ve topyekûn Türkiye’nin gelişmesine çok ciddi katma değer sağlayacaktır." Kuşkusuz sermaye piyasalarında bir gelişim yaşanması gerekiyor. Ancak sorun bunun nasıl gerçekleşeceği noktasında düğümleniyor. Alp Keler bu konudaki görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Türkiye’nin sermaye piyasalarını geliştirmek için üç alanda değişime, dönüşüme ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz: Birincisi yatırım ve ortaklık kültürünün oluşturulması, İkincisi şirketlerin (fon talep edenlerin) sermaye piyasalarına bakış açısını geliştirmesi, üçüncüsü ise yatırımcılara cazip fırsatlar sunan, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayan sermaye piyasası araçlarının çeşitlendirilmesi."
Keler in saydığı her bir madde başlı başına üzerinde çalışılması gereken ciddi ayrıntılar içeriyor. Bunun en büyük nedeni ise Türkiye’de hane halkı yatırımı dediğinde akla döviz, altın ve mevduatın gelmesi. Yüzde 13lük sermaye piyasası yatırımcısı içinse potansiyel yüksek kazanç geliyor. Keler: “Bizde uzun vadeli yatının, 6 ay en fazla 1 yıl olarak tanımlanırken dünyada 5, 10 hatta 20 yıl olarak düşünülür." diyor. TSPB başkanı bu söyleminde haklı olmasına rağmen hemen hatırlatmak gerekiyor ki, Türkiye’deki yabancıların da elde tutma sürelerinde ciddi bir gerileme söz konusu. Yabancıların hisse senetlerini elde tutma süresi 2014 yılında ortalama bir yılken şimdi altı aya inmiş durumda. Keler, “Öncelikle yatırımcıların kısa sade yerine uzun sadeli sağlıklı, sürdürülebilir gelir sağlama anlayışıyla yatırımlara yönelmesi gerekiyor. Bu kültürü her alanda oluşturup yaygınlaştırmalıyız." diyor. Bir yatırını kültürünün oluşması için ülkedeki finansal okuryazarlığın artması, sermaye piyasalarını tercih eden yüzde I3liik kesimin de bu piyasalardaki işlemlerinde yüksek risk yüksek kazanç beklentisiyle hareket etmemesi gerekiyor. Bu noktada sağlıklı bir yatırımın yapılması oldukça önemli. Peki, sağlıklı bir yatırım nasıl gerçekleşecek. Elbette, varlıkların çeşitlendirilerek, düzenli ve uzun vadeli yatırım yapılması ile bu mümkün.
Sermaye piyasalarını derinleştirecek önemli faktörlerden biri de ortaklık kültürü. Keler “Türkiye’de ortaklık kültürünün de geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada Amerika, Kore, İngiltere gibi pek çok ülkede çalışanların şirketlere ortak olduğunu görüyoruz. Bu durumun Türkiye’de oluşturulması ve yaygınlaştırılması için adımların atılması gerektiğine inanıyoruz." diyor ve şöyle devam ediyor: “Öncelikle bu ülkelerde görülen pay sahipliği, pay opsiyonu, teşvik ve prim programlarının Türkiye’de de hayata geçirilmesi, sistemin büyümesi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda kamu kuramlarının özelleştirmesi tercihinde daha geniş, tabana yaygın yöntemler tercih edilmelidir. Ortaklık kültürünün gelişmesine destek olacak alanlardan bir diğeri de girişim sermayesi ekosistemidir. Bu ekosistemde ortaklık kültürü doğal olarak mevcut olduğu için sistem büyüdükçe sermaye piyasası ortaklık kültürü de gelişecektir."
Sermaye piyasalarının gelişebilmesi için en önemli konulardan bir tanesi ürün çeşitliliğinin sağlanması. Mevduata ve dövize alternatif ürünler gerçekleştirilmesi gerekiyor ki buraya park etmiş birikim sermaye piyasalarına akabilsin. BES, yatırım fonlan, varlığa dayalı menkul kıymetler (VDMK), özel sektör tahvilleri, kira sertifikası, menkul kıymetleştirme, girişim ve gayrimenkul fonları ve ortaklıkları gibi yaratılan değerin paylaşılması oldukça önemli. 11. Kalkınma Planında ortaya konan Türkiye sermaye piyasalarına yönelik hedeflerin gerçekleşmesi ancak bu konuda hem hükümetin hem de TSPB gibi sektörün öncü kuruluşlarının çok aktif çabaları ile gerçekleşecektir. Burada sektördeki oyuncuların sektörü büyütme adına bir seferberliğe gitmesi hem finansal okur yazarlık, hem de tasarruf bilincinin oluşmasına katkıda bulunacaktır. Bu noktada özellikle mevzuatın sadeleştirilebilmesi önemli. Çok üründen ziyade anlaşılabilir ürünlerle tasarruf sahiplerine gidebilmek piyasaya katılımı teşvik etmede daha anlamlı olacaktır. (Zeynep Aktaş / Fortune Turkey Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Zeynep hanım elinize saglık yazınız güzel ama suya sabuna dokunmamışsınız izocam denizli cam cimbeton çimentaş bursa çimento nuh çimento marshall kent gıda daha bir sürü hisse var küçük yatırımcı spk eliyle magdur ediliyor bu konulara deginseniz küçük yatırımcı olarak sevinirim
Aslında benim için pasif kalmayacağım bir yatırım aracı olsa da onunla ilgilensem diye düşünüyorum yani ben de bu yatırım aracında aktif olsam bu bağlamda aklıma sadece *Ticaret geliyor :)) Dolar-döviz ve Altın yatırımında yapabildiğimiz tek şey ekrana bakmak, elalem birşey yapsında kazanalım diye bakıyoruz (çaresizce). Yatırım tavsiyesi değildir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:53)