E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz’de avlanan hamside; yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle hamsi avına 10 gün süreyle yasak getirdi.
Avı yasaklanan hamsinin neden küçük kaldığı tartışılıyor. Küresel iklim değişikliğinin etkisi ile Karadeniz’de yaşanan kuraklıkla kuruyan derelerdeki hamsi yemi olarak bilinen planktonların denizlere ulaşamadığı, beslenemeyen hamsinin de bu nedenle küçük kaldığı değerlendiriliyor.
Türkiye’de 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsinin Karadeniz’e komşu kuzey ülkelerde ise 7 santimetreye kadar avlandığına da dikkat çeken balıkçılar, hamsinin neslinin tükenme tehlikesi ile de karşı karşıya olduğunu yönünde görüş bildiriyor.
Bu tartışmalar sürerken uzmanlar ve balıkçılardan hamsi popülasyonunu tüketerek tehdit ettiği öne sürülen yunus balıklarının kontrollü avlanması önerisi gündeme geldi.
Doç Dr. Kocabaş: Kontrollü yunus avına izin verilmeli
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, 1970'li yıllardan beri uluslararası anlaşmalar gereği avlanması yasak olan yunusların Karadenizli balıkçıların ağlarını parçalayarak zarar verdiğini söyledi.
Kocabaş şunları söyledi: “Yunuslarla ilgili çalışmalar yeterli değil. Biz yunus popülasyonunu ciddi şekilde takip edemiyoruz. Ama biliyoruz ki yunuslar ciddi bir şekilde balık tüketiyor ve balıkçıların ağlarını parçalayarak kullanılamaz hale getiriyor. Popülasyon çalışması yapılması kontrollü bir şekilde avlanması ve popülasyonunun yönetilmesi gerekiyor. Hamsi popülasyonlarının azalmasına aşırı avcılık, kirlilik ve doğal ölüm dediğimiz dışarıdan av baskısı yapan predatörlerin etkisinin çok olduğunu biliyoruz. İstavrit, mezgit, tirsi, kalkan, palamut bunlar da hamsi tüketiyor. Ama onun dışında ciddi şekilde hamsi tüketenlerden bir tanesi de yunuslar. Yunuslar kendi ağırlıklarının yüzde 10’u kadar bir balık tüketiyor. Bu da 70 ila 100 kilo arasını bulabiliyor. Ama ne kadar yunus popülasyonumuz var? İşte bununla ilgili bir bilgi yok."
Sahilden bakıldığı zaman çok ciddi yunus sürüleri görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Kocabaş, “Biz bunun en büyük serzenişini de balıkçılardan duyuyoruz. ‘Benim ağlarımı parçaladı’ diyorlar. Balıkçılar 1 kilometrelik ağda 5 kilo balıkla geri döndüklerini söylüyor. Ağları vurup, parçalayıp, orada bulunan balıkları da telef ediyor. Yunusun avlanmamasıyla popülasyonu anormal bir şekilde arttı. Karadeniz'de canlı yaşamının normal düzeye çekilmesi için anormal bir şekilde artan yunus miktarının dengelenebilmesi için kontrollü yunus avına izin verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Balıkçı Usta: Benim kadar yunus seven yoktur ama ağlarımı parçaladığı zaman gözüm bir şey görmüyor
Trabzonlu balıkçı Salih Usta şu ifadeleri kullandı: “Yunuslar denize serdiğimiz ağlarımızda bulunan balıkları gördüğü zaman gidip ağlara saldırıyor. Ağlarımızı parçalıyor, delikler açıyor. Yeni ağlarımızı paramparça ediyor. Benim kadar yunusları seven yoktur. Çok sevimliler. Ama ağlarımı parçaladığı zaman gözüm bir şey görmüyor. Zaten ağın bir parçasının maliyeti bin lirayı buluyor. Çektiğim ağın içinde balık olmadığını ve paramparça olduğunu gördüğüm zaman bende yunus sevgisi falan kalmıyor. Buna bir önlem alınsın. Karadeniz’de yunus azdı. Ama şimdi yıllardır tutulmadığı avlanmadığı için denizi ele geçirdiler. 10 yıl sonra denizde yunuslar haricinde başka bir canlı da kalmayacak. Karadeniz yunuslara kalacak, günde 70- 80 kiloya yakın balık yiyor zaten. Artık dayanacak ne ekonomik gücümüz kaldı ne de psikolojimiz."
Balıkçı Sakallıoğlu: Kan ağlıyoruz
Balıkçı Yılmaz Sakallıoğlu ise, “Yunuslar, ağlara çok zarar veriyor. Yeni yaptığımız sıfır ağları akşamdan serip, sabah paramparça alıyoruz. Tamir edilecek şekilde de olmuyor ağlar. Mecbur, kaldırıp çöpe atmak zorunda kalıyoruz ağlarımızı. Bize maddi olarak çok zararı var. Bizim ekonomik gücümüz bu yükü kaldıramaz oldu. Kan ağlıyoruz resmen” diye konuştu.
Bakan Selçuk: Sosyal yardımlarda ödenen miktarlar arttırıldı
Erdoğan: Basın özgürlüğünden vazgeçmeyeceğiz
43 operasyonda 226 terörist etkisiz hale getirildi
Belhanda Galatasaray'da kalmak istiyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir yunusun agirliginin %10 u kadar hamsi yiyebildigini soyluyorsunuz bu da 70 ila 100 kilo yu buldugunu soyluyorsunuz yedigi balik miltarinin burda bir yanlis hesabiniz var 70 kilo bir yunuz 7 kilo. Yer 100 kilo yunus 10 kilo yer yunusun yedigi yemi zarar goruyorsunuz tutup yem fabrikalarina verdiginiz kucucuk baliklari kar sayiyorsunuz beyler dikkatinizi cekerim doga kendi dengesini saglaryunusuda. Azaltir hamsiyode cogaltir insanida azaltir yeterki mudahil olmayin insan yasasin da para kazanayimda ne olursa olsun derseniz dunya. Cigirindan cikar
Bu av yasağı Ekim 1 de kalkıyorsa bunu kasım 1 yapın Kasım 1 de kalkıyorsa Aralık 1 de kaldırın balıkların üremesine fırsat verin hiçbirşey sınırsız değildir çevreye zarar vermeyin dünya 1 tane başka dünya yok
Biz hamsi yemesek te olur yunuslara dokunmayın doğanın dengesini bozmayın
yorumcu,yaran yoksa niye ciyyaklamaktasin yoksa cuvaldizi aglarin icindemi kaybettinde yanlisliklauzerinemi oturdun.......
bir yorum,cuya,ekmek parasi diye diye denizlerin /gollerin /akarsularin icine ettiler senin gibi zihniyetler..aklin bos oldugu beyinler
Ulan sersem balıkçıları ne kabahati var? Mevsiminde kurallara uygun avlanıyorlar! Bu yıl havalar sıcak gittiğinden balık gelmiyor hepsi bu! Ayrıca sen oltayla avlananlara laf et. Binlerce olta her gün denize ırmağa, atılınca hiç mi zararı olmuyor. Asıl zarar onlardan geliyor! Tabi o zaman çuvaldız sana kaçıyor!
Zamanında serçe parmağı kadar hamsi ve istavrit avlanmasının cezası elbette çekilecek,kimdi avlayanlar yine şimdi ağlayanlar,herşeyin bir sonu olduğu gibi denizinde var ne sandınız milyon sene hor kullanmanıza rağmen size balık vermesinimi?
Bir yunus öldüğü zamen milyonlarca hamsi ondan besleniyor.bir sene av yasağı gelsin tüm Karadeniz ulkelerinde.
Bence yunus balığı avına izin verilmemelidir. Köpek balığı alayım.
bu beyin fazla burusmus utulenmesi gerek
Böyle bir bakış açısı bana normal gelmedi........Kaldıki Yunuslar sadece bizim deniz sınıra girersemi katledilecek........Yahu gülermisin ağlarmısın
ALLAHIN denizinden çıkan balığı bedavaya toplayıp dünya bir paraya satıyorlar birde zarar ediyoruz yunusları öldürelim diye ağlıyorlar aç gözlü köpek balıkları
Çok ayıp! Adamın ekmeği denizden! Sen ise sığırlık ediyorsun! Diyelim ki aç kaldın köpek te yersin zıkkım da! Onun için işgüzarlık yapma!
Beter olsun,doganin dengesiyle oynamayin.bu daha iyi gunlerimiz,laf basi geldimi cevremiz sularla cevrili bir ulkeyiz.gelgorki cevre duzenlemesi yok,akarsular ve goller pislikten gecilmiyo,av hayvanlarin hicbirine saygi yok,denetleme cezalar yetersiz ,avlanan hayvanlarin buyukluk olcusu cok kucuk ve hayvanlar eriskinlige ulasmadan olduruluyor ve neslinin cogalmasi hergun dahada azaliyor,toplumun cogu bu konuda duyarsiz/bilgisiz/umursamaz,eee ondan sonrada yunuslar benim baligimi yiyiyor......
Bence hamsi nin ve bazı kritik gıda maddelerinin ihracatına asla izin verilmemeli.çünkü bunları halkımız yerler ise hastanelere gitmeler azalır ve daha sağlıklı oluruz devlette kazanır halkta sonra aç gözlülük hamsinin kökünü kuruttu ve kurtacaktır.küçük bakılları yakalayanlara caydırılık olması için gerekir ise tüm balık araçlarına devlet el koymalıdır.
Beyin bedava girdim sınava yaptım hepsini de nizleri kurutsak aslında hiç sorun kalmaz
Balıkçılar neden ağlıyor yakalanan hamsiler soğuk hava depolarında depolanıyor balık ucuzlamasın diye satışa verilmiyor birileri hamsiden ceplerini dolduruyor ceza masum hayvanlara kesinlikle kesilmez hamsi var ama aç gözlüler tezgaha indirimiyor tarım ve Orman bakanlığı artık bu duruma el atması lazım bence balık avlanma süreleri dahada kısaltılmalı artık avlanma belli alanlarda olmalı balıkçılar heryerde balık avlamamalı yeter artık
Akil gel takil Unuversiteler yine bilim uretmis yav beee Hamsiyi bitiren yunuslarmis beee
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:56)