E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Balıkçıların denizlerden geldikleri ilk günde Türkiye’de toplam 10 bin ton balık tüketilirken, bunun 7 bin tonunu hamsi satışları oluşturdu.
BALIK av mevsiminin açılmasıyla beraber, özellikle hamsinin yüksek miktarlarda çekilmesi vatandaşın özlemini gidermesini sağladı. Özellikle Marmara Denizi’nde bu yıl hamsinin bol olması, fiyatların bazı yerlerde 2 liraya kadar düşmesini sağlarken, ilk günde Türkiye çapında 7 bin ton hamsi tüketildi. Balık sezonunun açılması ile yaklaşık 17 bin teknenin denizlere açıldığını belirten Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, “Balıkçı da, satıcı da, tüketici de durumdan memnun. Şu anda balık satışları bütün illerimizde çok iyi durumda. Bu yıl deniz bizlere iyi davranarak geçen yıllara göre çok daha bol balık verdi” dedi.
Ucuza balık yiyeceğiz Hamsinin bol olmasının herkesi mutlu ettiğini kaydeden Özkaya, bunun arkasından da palamut ve istavrit ucuzlayacağı mesajını verdi. Özkaya, “Avlanmadan sonraki ilk gün Türkiye’de 10 bin ton balık tüketildi. Türk halkı bu kış, ucuz fiyatlara bol bol balık tüketecek” diye konuştu. ‘Denizlerin incisi’ hamsinin tezgah fiyatı, dün Türkiye’nin farklı bölgelerinde 2 lira ile 5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulurken, Özkaya, şöyle konuştu: “İnsanlar tezgahta satılan donmuş balığı değil, tabiki taze balığı tüketmeyi seviyor. Türk halkının hamsiye olan sevgisi tezgahlara da yansıdı. Şu anda tüketilen hamsi, Marmara Denizi’nin balığı. Karadeniz’den gelmeye başlayacak olan hamsi ile birlikte fiyatların daha da düşmesi, günlük hamsi tüketimini 10 bin tonlara kadar çıkaracaktır.”
Kasası 10 liraya satılıyor
Özkaya şöyle devam etti: “Tekneden tezgaha bir kasa hamsi 10 liraya satılıyor. Bir kasanın içinde 13 kilogram balık oluyor. Tüketiciye kilosu minimum 2 TL’den satılıyor. Türkiye’de bu işten 200 bin kişi ekmek yiyor. 5 milyar TL’lik sektöre destek olunmalı.”
Karadeniz’den gelenle 1.5 liraya iner
İSTANBUL Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ise, balık fiyatlarının İstanbul’da da düştüğünü belirterek, “İstanbul halkı ilk günden adeta balıkçılara akın etti. Havaların esiyor olması tekneleri etkiliyor ancak yine de şu ana kadar piyasada herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Fiyatlar beklenenin oldukça altında. Bize gelen bilgilere göre İstanbul’un bazı bölgelerinde hamsi fiyatları, 10 lira seviyesinden, 2 liralara kadar gerilemiş durumda. Bizim bu fiyatları dengede tutmamız gerekiyor. Hamsi uzun bir süre daha bu seviyelerde gider ancak Karadeniz’den de balık gelmeye başladığında fiyatlar 1.5 liraya kadar inecektir. Karadeniz’den de ciddi bir takviye bekliyoruz. Aslında şu anda çıkan balığın Kasım ayından itibaren tutulması gerekiyordu ama iki yıldır Eylül’de başlıyor. Bu da kasım ayına kadar balığın azalmasına, fiyatların da yılın sonraki bölümünde devamlı yükselmesine yol açıyor” dedi.
5 milyar TL’lik piyasa
- Türkiye’de irili ufaklı 17 bin balıkçı teknesi bulunuyor.
- Yılda 450-500 bin ton balık tutuluyor.
- Bu yıl hamsi fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25-30 ucuzlama yaşanıyor.
- Tutulan balığında yüzde 67’sini hamsi oluşturuyor.
- Türkiye’deki balık piyasasının toplam büyüklüğü 5 milyar dolara ulaşıyor.
- Hamsinin tezgah fiyatı 2.5 TL ila 5 TL arasında değişiyor.
- Türkiye’de ilk gün 10 bin ton balık tüketildi.
- 7 bin tonunu hamsi oluşturdu.
- Türkiye’de günde 10 bin kasa balık, tezgâhlarda satışa sunuluyor.
Yeni tebliği destekliyoruz
SU Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı, gelecek 4 yılı kapsayacak olan ‘Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’ ile ilgili olarak “Protesto kargaşası yaşandı ama 24 metre sınırı ve diğer bazı kısıtlamalar bizce de gerekiyordu. Birlik olarak destekliyoruz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:17)