E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), temmuz ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı.
Buna göre, temmuzda Türkiye'nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 azalarak 2,7 milyon tona geriledi. Ham çelik üretimi, yılın 7 ayında da yüzde 6,9 düşüşle 21,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.
Nihai mamul çelik tüketimi, temmuzda yıllık bazda yüzde 11,2 azalışla 2,7 milyon ton, ocak-temmuz döneminde yüzde 3,6 gerileyerek 19,6 milyon ton oldu.
Çelik ürünleri ihracatı ve ithalatı
Temmuzda çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yıllık bazda yüzde 22,8 azalışla 1,2 milyon ton, değer yönünden yüzde 19,4 düşüşle 1,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat miktar olarak yüzde 10,2 azalışla 9,7 milyon ton, değer olarak yüzde 17,5 artışla 9,4 milyar dolar oldu.
Temmuz ayında çelik ürünleri ithalatı, geçen yılının aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 1,8 azalışla 1,3 milyon ton, değer yönünden yüzde 12,9 artışla 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu yılın 7 ayında ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden yüzde 5,4 azalışla 9,1 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 25,6 yükselişle 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Geçen yılın ocak-temmuz döneminde yüzde 100,6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 94 seviyesine geriledi.
Dünya çelik üretimi
Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan temmuz ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,5 azalış göstererek 149 milyon ton, yılın ilk 7 ayında ise yüzde 5,4 azalışla 1,1 milyar ton seviyesinde gerçekleşti.
Çin'in ham çelik üretimi, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,4 azalışla 609 milyon tona düşerken, ikinci sırada yer alan Hindistan'ın ham çelik üretimi yüzde 8 artışla 73,3 milyon ton, Japonya'nın üretimi ise yüzde 4,9 azalışla 53,3 milyon ton oldu.
Dünyanın en büyük 10 ham çelik üreticisinin üretiminde düşüş gözlendi
Çelik sektöründeki gelişmelere ilişkin yapılan değerlendirmeye göre, dünya ham çelik üretimindeki düşüş temmuzda da devam etti. Dünyanın en büyük 10 ham çelik üreticisi ülke arasında Hindistan ve İran haricindeki ülkelerin tümünün üretimlerinde düşüş gözlendi.
Temmuzda dünya ham çelik üretimindeki düşüş yüzde 6,5 seviyesinde iken, Türkiye'nin üretimi yüzde 20,7 azaldı. Aylık üretimde Türkiye, dünya sıralamasında, 2021 yılına göre iki kademe birden gerileyerek 9. sırada yer aldı.
Üretimdeki düşüşte, küresel çapta yaşanan olumsuzlukların yanı sıra Rusya'dan çok yönlü devlet desteğiyle uluslararası fiyatların ton başına 100-150 doların altında fiyatlarla Türkiye'ye gönderilen ürünlerin iç piyasayı baskı altına alması ve yerli üreticilerin bu fiyatlarla rekabet edememesi neticesinde üretimlerini kısmaları veya durdurmaları da etkili oldu. Bu durum kapasite kullanım oranlarına da yansıdı. Geçen yılın temmuz ayında yüzde 75,2 olan kapasite kullanım oranı, bu yıl yüzde 59,7'ye geriledi.
Diğer taraftan, miktar yönünden dış ticaret rakamlarında da gerileme gözlendi. Yılın ilk yarısında çelik ürünleri ihracatındaki düşüş yüzde 7,1 iken, sadece temmuzda ihracat yüzde 22,8 azaldı. Buna karşılık, temmuzda ithalattaki düşüş yüzde 1,8 seviyesinde kaldı.
Üretimdeki düşüşün kontrol altına alınabilmesini ve ihracata dayalı sistemin sürdürülebilmesini teminen, başta Rusya olmak üzere, Çin, Hindistan gibi devlet yardımlarının yoğun olduğu ülkelerden yapılan yarı ürün ithalatındaki artışın kontrol altına alınması ve dahilde işleme rejimi kapsamında yurt içi girdi tedarikini ve yerli girdi kullanımını artıracak adımların atılması hayati önem taşıyor.
Asya'da kömür fiyatlarında rekor
Dolar endeksinde gerileme altını destekliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:51)