E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
En önemli hedeflerinden birinin Türk sermaye piyasasının arz yönünü geliştirmek olduğunu ifade ederek, SPK'nın, sermaye piyasasının ve Türkiye'nin büyümesine katkıda bulunacak bu hedef doğrultusunda TOBB, TSPAKB ve İMKB ile işbirliği protokolü imzalayarak halka arz seferberliği başlattığını belirtti.
Seferberlik kapsamında çeşitli illerde halka arz seminerleri gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam edeceklerini anlatan Akgiray, seminerlerde şirketleri sermaye piyasalarından fon teminine ilişkin bilgilendirdiklerini ifade etti.
Akgiray, halka açılma süreçleri daha hızlı ve kolay hale getiren önlemler alarak Türkiye'nin önde gelen şirketlerini ve KOBİ'leri halka açılmaları için teşvik ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Halka arz seferberliği kapsamında yaptığımız çalışmalarla halka arzlar yeniden canlanmaya başladı. Benim şahsi görüşüm bu yıl halka arz az oldu. Ama piyasaya sorarsanız, borsacılar, aracı kurumlar 2010'un her bakımdan hem halka arz hem de borsa performansı açısından son 10 yılın en iyi yılı olduğunu ifade ediyorlar. Zaten önemli olan da onların değerlendirmesi.
Şirketlerin halka arzı konusunda 20'yi geçtik, inşallah hisse senedi arzına ilişkin bu seneyi 24-25 ile bitireceğiz. O kadar da tahvil arzı oldu, bu son 10 yılın en yükseği. Bir iyileşme var ama yeterli mi? Bence değil. Ama hisse senedi ve tahvil olarak ekonomiye olan katkımız 10 milyar doları geçti, gönül ister ki daha çok olsun, olacak. Bu katkı daha çok üretim, daha çok istihdam ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına, büyümesine katkı demektir.''
-''500-600 MİLYAR DOLARLIK BİR BÜYÜMEYİ KALDIRABİLİR''-
Akgiray, Türk sermaye piyasalarının 500-600 milyar dolarlık bir büyümeyi kaldırabileceğini ifade etti.
Akgiray, Türkiye'nin Hisse senetleri büyüklüğünün gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 0,36 olduğuna dikkati çekerek, bu oranın yüzde 0,85 olan dünya ortalamasının bile çok gerisinde kaldığını belirtti. Bu oranın Kore'de yüzde 0,91, Malezya'da yüzde 1,42, Brezilya'da yüzde 0,71, Hindistan'da yüzde 1,04, Japonya'da yüzde 0,70, Çin'de yüzde 1,03 ve ABD'de yüzde 1,11 olduğunu kaydeden Akgiray, şunları anlattı:
''Türkiye 0,36 oranıyla, karşılaştırma yapılan 8 ülkenin çok gerisinde. Bu oran ülkemizin mevcut ekonomik büyüklüğü ile sermaye piyasalarının en az 500-600 milyar dolarlık bir büyümeyi daha kaldırabileceğini gösteriyor. Bu tutar yeni ve kalıcı yabancı sermaye girişlerini, yeni ve büyük yatırımların yapılmasını mümkün kılacaktır. Bunun için yeni yerli yatırımcılara da ulaşmak önem taşıyor.
Sermaye piyasalarının en önemli ikinci ayağı borçlanma araçları piyasası özellikle özel sektör tahvil ve bono piyasasıdır. Şirketlerin sermaye piyasaları yoluyla finansman sağlamalarının önemli bir diğer yolu borçlanma aracı ihraçlarıdır. Şirketler ihraç ettikleri tahvil ve bonolarla finansman sağlamaktadır. Bu finansman banka kredilerine önemli bir alternatif olmaktadır. Ülkemizde yaşanan ekonomik istikrar ve düşen enflasyon sayesinde son yıllarda özel sektör borçlanma araçları ihracında artış gözlense de ihraç miktarı Kore, Malezya, Brezilya, Hindistan, Japonya, Çin ve ABD'ye göre düşüktür. Rakamlar incelendiğinde bu konuda da Türkiye'nin önünde gelişmeye büyük bir alan olduğu açıkça görülüyor.''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:22)