E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arzlarda tarihi rekor---

Halka arzlarda tarihi rekor

Halka arzlarda tarihi rekor
22 Aralık 2021 - 13:48 borsaningundemi.com

2021 yılında ABD borsalarında ilk defa 1.000 şirket halka arz oldu. Rekor miktarda halka arz gelirlerinin elde edildiği 2021’in ardından gelecek seneye ilişkin beklentilerse aynı tabloyu göstermiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 halka arzlar için rekor bir yıl oldu. ABD borsalarında tarihte ilk kez 1.000 halka arz anlaşması gerçekleşti. Ancak MarketWatch’un haberine göre, Wall Street çaylaklarının düşük performansı ve yıl sonuna doğru yavaşlayan halka arz trendi 2022’de normale dönüşü işaret ediyor olabilir.

2022 yılında Instacard ve Reddit gibi ses getiren şirketlerin halka arz olması bekleniyor. Ancak özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) ve Çin şirketlerinin ABD’deki halka arzı gibi trendlerin yavaşlamasıyla 2022 yılının 2021 halka arz piyasasını yakalaması zor gibi gözüküyor. Bununla birlikte faizlerin artması ihtimali de yüksek büyüme gösteren teknoloji hisselerinin yatırımcılar nezdindeki değerlemesine etki edebilir.

Genel olarak bakıldığında ise, 2021 halka arzlar ve hacimleri açısından tarihin en güçlü yılı oldu. Borsa araştırma şirketi Dealogic verilerine göre, yılın son ayında halka arz teklifleri 1.000 sınırına ulaştı. Halka arzlarla 315 milyar dolarlık rekor bir birikim sağlandı ki daha önce bu rakam bir yılda hiçbir zaman 200 milyar doları geçememişti. Dealogic'e göre, bu anlaşmaların yarısından fazlası SPAC’lerdi. 2021'de 606 SPAC şirketi halka arz oldu ve bunların çoğu yılın ilk aylarında gerçekleşti. Halka açılan SPAC’lerin 298'i 2021'in ilk çeyreğindeydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, SPAC halka arzları yıl geçtikçe yavaşladı. Halka açılan birçok SPAC uygun hedefler bulmakta zorlandı veya halka açılmak için tartışmasız bir şekilde yeterince olgunlaşmamış işletmelerle birleşti. Bu da SPAC halka arzlarının yıl boyunca azalmasına katkıda bulundu. Uzmanlarsa önümüzdeki yıl neler olacağını merak ediyor.

Yatırım şirketi Rainmaker Securities’in Genel Müdürü Greg Martin, “2022 yılında SPAC alanında büyük bir geri çekilme göreceğimizi düşünüyorum” dedi. Özel piyasa varlıklarının ticaretine izin veren bir platform olan Rainmaker’ın genel müdürü, piyasanın SPAC’leri uygun kullanım örneklerini yeniden değerlendirmesiyle “akılcılığa dönüş” gerçekleşeceğini öngörüyor.

Birçok SPAC anlaşması şirketlerin ek fon toplamasına izin veren kamu sermayesine özel yatırımlarla diğer adıyla PIPE’larla birlikte gelir. Ancak Deloitte'un halka arz pazarına odaklanan ortaklarından Previn Waas, "SPAC pazarı için PIPE'ları gerçekleştirebilmek bu yılın ikinci yarısında biraz zorlayıcı oldu. Bu gelecek yılın ilk bölümünde de yaygın bir tema olmaya devam edecek" dedi.

SPAC halka arzları azalsa da, Florida Üniversitesi Finans Profesörü Jay Ritter piyasanın "ölmekten çok uzak" olduğunu kabul ediliyor. Profesör, Ekim ayı başından bu yana yaklaşık 125 SPAC halka arzının gerçekleştiğini ve bunun ayda yaklaşık 100 kez gerçekleşen ilk çeyrek hızıyla uyuşmadığını belirtti. Ancak Ritter yine de yaz trendlerine göre bir artış kaydedildiğini belirtiyor.

Çin şirketlerinin halka arzları zayıfladı

Halka arz piyasası gelecek yıl ABD ile Çin arasındaki gerginliğin artmasından da zarar görebilir. Deniz aşırı şirketler ABD halka arz piyasasında önemli bir listeleme kaynağı olarak görülüyor.

Borsagundem.com’un derlemelerine göre, Çinli yolculuk paylaşım şirketi Didi Global Haziran ayında ABD borsalarının en büyük harka arzlarından birini gerçekleştirdi. Ancak şirket yakın zamanda Çin hükümetinin hisselerini denizaşırı borsalarda halka açan yerel şirketlere baskılarından dolayı New York Borsası’nda liste dışına çıkmayı planladığını açıkladı. ABD yönetimi de Amerikan borsalarındaki hisselerini listeleyen Çinli kuruluşlar üzerinde raporlama baskıları uyguluyor.

2021 yılında ABD’deki halka arzların 60’ı ABD dışındaki şirketlerdendi ve bu şirketlerin 30’u Çin menşeiliydi. PwC'nin ABD Halka Arz Hizmetleri Başkanı David Ethridge'e göre Ekim sonundan beri hiçbir yurtdışı halka arz gerçekleşmedi. Ethridge’in istatistikleri 25 milyon doların altındaki değerlemeleri ve diğer bazı özel anlaşmaları hariç tutuyor.

Ethridge’e göre Çin halka arz faaliyetlerindeki dramatik değişimleri gösteren bazı tarihsel emsaller de bulunuyor. Halka arz uzmanı 2010 yılında Çin’den gelen her şeye “yeşil ışık” yakılmıştı. Ancak bu ışığın kırmızıya döndüğü 2011 yılında sadece iki Çinli şirkete halka arz yolu açıldı.

Ethridge, “Gelecek yıla baktığımızda, bu tür bir aktivitenin pazarın önemli bir kısmından olan havalı teknoloji şirketleri için gerçekleştiğini görebilecek miyiz?” diye sordu.

Florida Üniversitesinden Ritter, “Öngörülebilir gelecekte ABD içerisinde Çinli şirketlerin halka arzını görmeme ihtimalimiz çok büyük” dedi.

Halka arzın yıldızları kim olacak?

Teknoloji ve biyoteknoloji şirketleri borsalarda bir kez daha geleneksel halka arzların yıldızı olabilir. Ancak 2022’deki faaliyetler ABD Merkez Bankasının sıkılaştırma uygulamaları, yükselen enflasyon ve Kovid etkisindeki piyasa volatilitesi gibi makroekonomik endişelerle birlikte geliyor. Bu aynı zamanda halka arz piyasasının durumuna ilişkin endişeleri de getiriyor.

Varlık yönetimi şirketi Renaissance Capital’ın Veri Analisti Avery Spear, “Halka arz olmak için bekleyen yüzlerce şirket var, ancak talep henüz belirlenmedi. Bu kısmen yatırımcı yorgunluğundan kaynaklanıyor. Ancak daha geniş çaplı piyasa trendlerini deviremezsiniz” ifadelerine yer verdi.

Potansiyel halka arzlara göz diken şirketler hayal kırıklığı yaratan bir gerçekle hesaplaşmak zorunda kalabilir: Halka arz faaliyeti 2021'de her zamankinden daha güçlü olsa da, hisse senedi performansları zayıf kaldı. PwC verilerine göre, bu yıl geleneksel halka arzlar aracılığıyla halka arz olan şirketlerin yaklaşık üçte ikisi teklif fiyatlarının altında işlem yapan hisselere sahip.

Halka arz fiyatlarından gerileyen büyük isimler arasında Robinhood Markets, Poshmark ve Bumble gibi önemli şirketler de yer alıyor. Coinbase Global'in doğrudan listeleme yoluyla halka arz olan hisseleri, yakın zamanda şirketin referans fiyatının hemen altında değerlenmekteydi.

Yeni halka açık şirketlerin hisseleri, yatırımcıların 2020 pazarında alıştıklarıyla benzer ani yükseliş fırsatlarını sunmuyor. IPOScoop.com’da 2021 yılında listelenen 441 halka arz anlaşmasından sadece 13’ü halka arz fiyatının iki katından fazla yükselişle işlem görüyor.

PwC’den Ethridge halka arz piyasaları için, “Büyük bir kanal olduğu kesin. Ancak insanların bu varlık sınıfıyla ilgilenmesini sağlamak için daha iyi geniş kapsamlı getirilere ihtiyacımız var. Ben burası hisse seçim pazarı diyebilirim ama siz de işinizi sadece şansa bırakamazsınız” diyor.

Servet yönetimi şirketi, Manhattan Venture Partners Araştırma Başkanı Santosh Rao'ya göre, mevcut pazar, yakın geçmişin balon piyasası koşullarından farklı olarak bir şirketin kârı yörüngesine daha fazla prim verebilir.

Rao, "Salgın sonrası bu dünyaya dayanabilmek için bilanço gücüne ve fiyatlandırma gücüne sahip şirketlere ihtiyacınız var" dedi. Rio’ya göre “yolun ilerisindeki" kârlılığa işaret eden şirketler mevcut ortamda çekiş gücü sağlayamayabilir.

Direkt bir yol izlemek daha mı doğru?

Önümüzdeki yıl izlenecek bir diğer eğilim, doğrudan listelemelerin daha fazla çekiş gücü kazandırıp kazandırmadığıdır. Renaissance Capital’ın verilerine göre 2021 yılında ABD borsalarında bu türden listelenen altı şirket vardı ve 2020’deki toplam rakamın iki katıydı. Ancak halka açık piyasalara giden bu yol hala genel halka arz faaliyetlerinin sadece bir kısmını oluşturuyor.

Spear şirketlerin doğrudan listeleme yapmasını engelleyenin bu tür kalka arzların geçmişteki başarısızlığı olduğunu belirtiyor. Ancak Renaissance Capital analisti, Palantir Technologies’in doğrudan listelemesinin ardından yatırımcılardan gelen sıcak karşılamanın bu rotaya gitmek isteyen "şirketlere daha fazla güven aşıladığını" savundu.

Son yıllarda doğrudan listelemeyi tercih eden şirketler genellikle güçlü bir marka özelliğine sahiptir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu marka değeri geleneksel halka arz sürecine geçmeden yatırımcıların ilgisini çekebilmeyi sağlıyor. Ancak yazılım şirketi Amplitude, bu yılın başlarında söz konusu klişeden kurtulmaya çalıştı. Amplitude İcra Kurulu Başkanı Spenser Skates'in "tanınmış bir şirket olmadığını" kabul etmesine rağmen Eylül ayında doğrudan listeleme işlemlerini tamamladı.

Skates, bu halka arzın daha az bilinen diğer şirketlerin doğrudan listeleme yöntemini denemesi için "büyük bir dayanak noktası" oluşturduğunu belirtiyor. CEO açıklamasında, “Doğrudan listelemenin daha doğru fiyatlar ve uzun vadede size daha bağlı yatırımcılar da dahil olmak üzere birçok şaşırtıcı özellikleri vardır. Bununla birlikte ihtiyacınız olmayan bol miktarda para biriktirmezsiniz” dedi.

Skates’in görüşüne göre geleneksel halka arz yolunu tercih eden şirketler bu süreçte gereksiz miktarda fon toplamak zorunda kalabilir. CEO doğrudan listelemeyi tercih etmenin daha az miktarda para biriktirmek isteyen şirketler için “harika seçenekler sağladığını” belirtiyor.

Amplitude halka gelmeden kısa bir süre önce fon toplarken Skates, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun şirketlerin halka açık listeleme süreciyle birlikte birincil sermaye artırımını yapması için zemin hazırladığını kaydetti. CEO bu seçeneğin kendilerini test etmeye istekli olan şirketlerin talebine bağlı olduğunu belirtiyor.

2022 halka arz piyasası çalkantılı görünse de yatırımcıların net bir resim çizebilmesi için öncelikle beklemesi gerekiyor. Deloitte'tan Waas'a göre şirketler yılın ilk çeyreğinde ve hatta ilk yarısında "bekle ve gör" politikasını benimsemiş görünüyor.

Waas, “Birlikte çalıştığım şirketlere baktığımda gelecek yılın ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreklerini hedeflediklerini görüyorum” dedi. Deloitte yöneticisi halka arz piyasalarında 2022’nin ikinci yarısının daha güçlü olacağını tahmin ediyor.

Ethridge, geleneksel halka arz temposu göz önüne alındığında makroekonomik olayların zamanlamasının daha da önemli olacağını öne sürdü. PwC üst düzey yöneticisi faiz politikalarındaki değişimin halka arz piyasasında zorlu bir döneme eşlik edebileceğini belirtiyor. Ethridge’e göre eğer kur değişimleri ikinci çeyrekte gerçekleşirse, bu karar 2021’de halka arz piyasasının en aktif olduğu mevsimsel döneme denk gelecek.

Borsaların 2022’de odaklanacağı 3 alan

 

Avrupa borsalarının kaybedeni halka arzlar

 

BofA: ABD hisselerine ilgi artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)