E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen hafta piyasalar jeopolitik ve diplomatik gelişmelerle şekillenmeye devam etti. Özellikle Kuzey Irak, Almanya ve ABD vize kriziyle ilgili haber akışları, BİST-100’de dalgalı seyre neden oldu. İş Yatırım analistleri, gelişmekte olan hisse senetlerine göre yüzde 38 iskontoya ve güçlü şirket kârlarına rağmen, kısa vadede Türkiye piyasalarının dünyaya göre kötü performans göstermesini bekliyor.
Piyasalarda görünüm böyleyken, son dönemde halka arzlarla ilgili artan haber akışları ise dikkat çekiyor. 2013’te 18, 2014’te 13 olan halka arz sayısı, 2015’te altı, 20l6’da ise sadece bir adet olarak gerçekleşmişti. 2013’te halkla arz edilen şirketlerin toplam fon miktarı 1 milyar 374 milyon TL olurken, halka arzlardaki azalmaya bağlı olarak yıldan yıla bu rakam da gerilemiş ve 2016’da 37 milyon TL’ye kadar inmişti. 2017 ise halka arz piyasasında toparlanmanın başladığı yıl oldu. Bu yıl şu ana kadar yapılan üç halka arzdan 1 milyar 407 milyon TL fon toplandı. Özellikle Mavi Giyim’in başarıya ulaşan halka arzı sonrası önümüzdeki süreçte halka arz için Başkent Doğalgaz, Borsa İstanbul, Defacto, EnerjiSA, Memorial Sağlık Grubu, MLP Sağlık, Pana Yatırım Holding ve Şok Market’in ismi geçmeye başladı.
BORSAYLA BAĞLANTILI
Peki, halka arzlar son yıllarda neden azaldı? Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, halka arzlarda hem piyasanın hem de siyasi ve ekonomik konjonktürün etkili olduğunu söylüyor. “Özellikle 2013’te borsadaki yükselişin ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) varlık alım programını azaltması ve faiz artırımlarına gideceği beklentisiyle gelişen ülkelerden sıcak para çıkışı yaşanmıştı” diyen Baştürk, iç gündemin de etkisiyle borsanın 2016 sonuna kadar cazip getiri sunamadığını aktarıyor.
MAVİ GİYİM ÖRNEĞİ
Bu noktada, Mavi Giyim’in halka arzlar üzerindeki etkisi merak ediliyor. Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, Mavi Giyim’de başarıya ulaşan halka arzın yabancı fonun ortak satışı şeklinde gerçekleştiğini aktarıyor. Ayışık, konu hakkında şu bilgileri veriyor: “Hisselerin yüzde 73,9'unu yurtdışı kurumsal yatırımcılar alırken, yurtiçi kurumsal yatırımcı yüzde 18,9'unu, yurtiçi bireysel yatırımcı yüzde 7,2'sini aldı. Bu satışı Türkiye’den fon çıkışından ziyade yurtdışı sahiplik değişimi olarak değerlendirmek daha doğru. Bu durum Türkiye’de fırsatların devam ettiğine inanan ve yeni pozisyon alma iştahı olan yabancı kurumsal yatırımcıların olduğunun da işareti.”
Mavi’nin ardından benzeri ortak satışları da oldu. Telia’nın Turkcell ve Furniture Investments’ın Doğtaş Kelebek hisselerini BİST Toptan işlemler Pazarı’nda satmaları buna örnek olarak gösteriliyor. Metin Ayışık, endeksin yükselişinin sürmesinin alıcı ve satıcı iştahının artması için zemin hazırlayacağını düşünüyor. Ayışık, yeni halka arzların bilinen, güvenilen, marka değeri yüksek, büyük ölçekli şirketlerden oluşmasının yatırımcı tabanının genişlemesine katkı sağlayacağını da sözlerine ekliyor.
YATIRIMCILARA ÖNERİLER
Halka arzlar, yatırımcılar açısından da önem arz ediyor. Uzmanlar, yeni arzlarda fiyatı uygun, büyümeye açık ve güven veren şirketlerde uzun vadeli alım yapılmasını öneriyor.
YAKIN DÖNEMDE KİMLER HALKA ARZ PLANLIYOR?
Başkent Doğalgaz: Torunlar Grubu bünyesindeki Başkent Doğalgaz halka arz için SPK’ya başvurdu. Ödenmiş sermayesi 700 milyon TL olan şirketin yüzde 25 payına denk gelen 175 milyon TL nominal değerli hissesinin halka arz edilmesi planlanıyor. Ek satış opsiyonuyla halka arzın nominal değerinin 201 milyon TL’ye, oranının ise yüzde 28,75'e çıkabileceği belirtiliyor.
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul'un halka arzının 2018’in ikinci yarısında tamamlanması planlanıyor. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, arz için danışmanların yıl sonuna kadar belirleneceğini söyledi.
Defacto: Mark Mobius'un Templeton Fonu'nun da yatırımcıları arasında olduğu Defacto’nun uluslararası ve yerli beş yatırım bankasıyla 2018’de BİST'te halka arz için çalışmaya başladığı kaydediliyor. Halka arz, 2017 finansal sonuçlarına göre 2018 yılının ilk yarısında gerçekleşebilir.
EnerjiSA: EnerjiSA Enerji’de 2017 Ağustos’ta ‘kısmi bölünme’ oldu. EnerjiSA Enerji, bünyesinde elektrik dağıtım ve perakende satış faaliyetlerini yürüten şirketlerin kaldığını, hissedarların diğer opsiyonların yanında EnerjiSA Enerji’nin gelecekte olası halka arzını değerlendirdiğini açıkladı. Geçen hafta EnerjiSA CEO'su Kıvanç Zaimler, dağıtım ve satış biriminin halka açılmak için 2018 başında hazır olacağını söyledi. Şirket, 2016'dan bu yana halka arz için 2018 in başına işaret ediyor.
Memorial Sağlık Grubu: Yüzde 60 hissesinin Turgut Aydın Holding’e, geri kalan yüzde 40 hissenin eşit şekilde Argus Capital Partners ve Qatar First Bank’e ait olduğu Memorial Sağlık Grubu’nun Borsa İstanbul’da halka arz düşündüğü belirtiliyor.
MLP Sağlık: Medical Park ve Liv Hospital hastanelerini bünyesinde barındıran MLP Sağlık, gelecekte olası halk arzı değerlendiriyor. MLP Sağlık’ın açıklamasında, ‘Olası halka arz işlemine ilişkin bağlayıcı karar alınmamış olmakla birlikte, arzın gerçekleşmesi piyasa şartlarına da bağlıdır11 ifadeleri yer aldı. Medical Park, girişim sermayesi Turkven’in hastane zinciri olarak da biliniyor.
Pana Yatırım Holding: Raci Şaşmaz, 55,4 milyon TL bedelle Denge Yatırım Holding’in yüzde 48,5’ini aldı ve Pana Yatırım Holding sermaye piyasalarına girdi. Şaşmaz, medya alanında ilerleyen dönemde halka arz düşündüklerini söyledi.
Şok Market: Şok Market’te ortakların halka arz için çalışmalara başladığı bildiriliyor. Piyasaların iyi olması halinde arzın 2018'de yapılması planlanıyor.
VERGİ TEŞVİKİ OLACAK MI?
Orta Vadeli Program kapsamında, halka açık şirketlere vergi teşviki sağlanacağı yönündeki haber akışları da takip ediliyor. Bu uygulama hayata geçerse, şirketler için yüzde 20 olan kurumlar vergisinin halka açılma halinde yüzde 5'e kadar indirilebileceği belirtiliyor. Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, daha çok halka arzın gelmesinde, borsaya giren şirketlerin kurumlar vergisinde halka açılma oranlarına göre düşüş sağlanmasının etkili olacağını kaydediyor. Ayışık, temettü vergilendirilmesinde teşviklerin de gerekli olduğunu ifade ediyor. (Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hangi halka arzlardan bahsediyorsunuz kardeşim öncelikle batan şirketlerin hesabını sorun çok çok komiksiniz yazık mango ranlo saybabam say hesab tabi sorulamıyordeyilmi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:44)