E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, ''Emlak Konut GYO tek başına çok büyük bir ihraçla geliyor önümüzdeki birkaç hafta içerisinde. Onun gelmesi ve diğer şirketlerle beraber biz bu yılı zannediyorum 4 milyar liranın üzerinde bir halka arz rakamıyla bitireceğiz gibi gözüküyor. Şirket sayısının da 25'ler civarında olacağını tahmin ediyoruz'' dedi.
Erkan, 23-24 Kasım'da gerçekleştirilecek ''Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi'' öncesi Bursa'dan gelen gazetecilerle İMKB'de buluştu.
İMKB ve seans salonunun gezilmesinin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Erkan, halka arz seferberliğinin ciddi boyutlarda devam ettiğini, ilkini İstanbul'da yaptıkları zirvenin ikincisini Bursa'da geçekleştireceklerini söyledi.
1990 ve 2000 yılları arasında ortalama halka arz yapan şirket sayısı yıllık bazda 25 civarındayken, 2001-2009 yılları arasında bu rakamın 5'e kadar düştüğüne işaret eden Erkan, şunları kaydetti:
''2001'den sonra enflasyon ve faizler düştü. Bu dönemde insanlar bekler ki daha fazla şirket gelsin, ancak 2001 yılından sonra Türkiye ekonomisinin yeniden yapılanmış olması, IMF programının başarıyla uygulanmış olması ve siyasi istikrarın getirmiş olduğu ekonomik büyüme ve kalkınma, aynı zamanda yurt dışında bulunan likiditenin Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli şirketlere bile erişebilmesine neden oldu. Uzun vadeli kredilerle, çok cazip maliyetlerle yatırımlarını finanse edebilir hale geldiler. Sermaye piyasalarında halka arz yoluyla yararlanma ikinci plana düşmüş gibi gözüküyor.''
Bunun gerçek payının çok yüksek olduğunu, ancak sermaye piyasalarından şirketlerin yeterince yararlanıp yararlanmadığı, bundan haberdar olup olmadığının unutulduğuna işaret eden Erkan, ilk defa bu sene özel şirket tahvillerinin devreye girdiğini, 10 şirketin tahvil ihracı yaptığını anlattı.
Hüseyin Erkan, ''Bugün 18. şirketimizi halka açtık. Bayramdan sonra gelecek şirketimizle 19 şirketimiz halka açılmış olacak. İlk defa bir yabancı şirket Do&Co (Restaurants and Catering Aktiengesellschaft) borsamıza geliyor. Onun da kararını almak üzereyiz. Onlar da bayram sonrası halka arza başlayacaklar. Viyana'da kote, Türkiye'de de halka arz yapmak istiyorlar. Dolayısıyla artık Türkiye halka arz için düşünülen ciddi bir piyasa haline gelmeye başladı'' dedi.
''ŞİRKETLERLE YAPTIĞIMIZ TOPLANTILAR BAŞARILI''
Halka arz seferberliği kapsamında şirketlerle yaptıkları toplantıların başarılı olduğunu düşündüklerini, Borsa Başkanı olarak kendisinin 50'ye yakın şirketi gezdiğini ifade eden Erkan, halka arz ve sermaye piyasalarının farkındalığı konusunu ciddi bir şekilde masaya yatırdıklarını ve şirketlerde bunu gündeme getirdiklerini anlattı.
Hüseyin Erkan, şunları kaydetti:
''Farkındalık eksikliği olduğu bir gerçek. Birçok şirketimiz (acaba benim şirketim de halka arz yapabilir mi, borsaya gelebilir mi bunu hiç bilmiyorduk) dediler. Anadolu'da yaptığımız görüşmelerde (Hep büyük şirketlerin ya da İstanbul'un borsası gibi düşündük) diyorlar. Ama Borsa ve SPK üst düzey yetkililerini karşılarında görünce ikna oldular. Önemli olan bu farkındalığın ortaya çıkması. Özellikle sermaye piyasalarından elde edecekleri imkanları da böylece görebildiler. Şirketler kendilerinin borsaya, borsanın kendilerine uzak olmadığını gördüler. Dolayısıyla birçok şirket şu anda hazırlığını yapıyor.''
''SON 5-6 AYDIR TÜRK SERMAYE PİYASASINA İLGİ GİTTİKÇE ARTIYOR''
Bu sene daha çok küçük-orta ölçekli şirketleri gördüklerini belirten Erkan, ''Bunun sebeplerinden biri; büyük şirketlerin halka arzında yerli sermaye yeterli olmayabilir, yabancı sermaye gerekebilir. Ama yabancı sermaye zaman zaman tereddütler yaşıyordu. Bu yıl yurt dışı piyasalarda da türbülanslı bir yıl oldu. Zaman zaman da yabancı iştahını etkileyebiliyor Türkiye'deki halka arzlarda. Bir iki halka arzımızda bunu gördük. Ama son 5-6 aydır özellike Türk sermaye piyasasına ilgi gittikçe artıyor'' şeklinde konuştu.
Erkan, yurt dışında yapmış oldukları görüşmelerde, yabancı sermayenin ilgisinin çok ciddi seviyelerde olduğunu gördüklerini, Kore'ye gittiklerini, işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını, orada da çok büyük fonlar bulunduğunu, ciddi olarak Türkiye'ye girmeyi planlayan aracı kurumlar ve yatırımcılar gördüklerini kaydetti.
''BİRÇOK BÜYÜK ŞİRKETİMİZ HAZIRLIK İÇERİSİNDE''
Büyük şirketlerin yabancı iştahının artmış olduğunu görmek istediklerini ve bunu da gördüklerin söyleyen Erkan, ''Dolayısıyla birçok büyük şirketimiz hazırlık içerisinde. Onlar da zannediyorum 2011 yılı içerisinde halka arzlarını yapacaklar ve 2010 yılında yaşamış olduğumuz halka arzların çok daha üstünde rakamları gerek şirket sayısı açısından gerek halka arzdan elde edilen fonlar açısından hep birlikte göreceğiz'' dedi.
Erkan, şunları belirtti:
''Bugün 18. şirketimizi halka açtık. Ancak 19 şirketimiz halka arzını tamamladı. 19 şirketle birlikte hisse senedi halka arzından 1 milyar 918 milyon lira, 10 adet özel sektör tahvil ihracından 740 milyon lira, 3 borsa yatırımı fonu ihracından 11,4 milyon lira, bir oydan yoksun pay hisse senedi ihracından 78,3 milyon lira olmak üzere toplamda 2,9 küsur milyar liralık bir kaynak şirketlerimize aktarılmış oldu. Emlak Konut GYO tek başına çok büyük bir ihraçla geliyor önümüzdeki birkaç hafta içerisinde. Onun gelmesi ve diğer şirketlerle beraber biz bu yılı zannediyorum 4 milyar liranın üzerinde bir halka arza rakamıyla bitireceğiz gibi gözüküyor. Şirket sayısının da 25'ler civarında olacağını tahmin ediyoruz.''
''DOLARIN AVROYA KARŞI DEĞER KAYBI İHRACATÇIMIZIN DA İŞİNE YARIYOR''
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erkan, serbest kur politikası çerçevesinde Merkez Bankasının izlemiş olduğu politikanın doğru olduğunu son 10 yıl içinde gördüklerini belirterek, ''Zaman zaman ülke içinde mukayeseli avantajlar değişebilir, sanayicimiz, üreticimiz kur politikasının etkisiyle kendisine yol çizebilir. Ancak kur politikasının etkisiyle kısa vadedeki değişimler çok da korkulduğu gibi olmuyor. Çünkü sadece Türk Parası ile doların karşılıklı kuru değişmiyor, dolar ve avro arasındaki kur değişiklikleri de çok önemli. İthalatımızın çok büyük kısmı dolarla ödeniyor, ihracatımızın büyük kısmı avro ile satılıyor. Dolayısıyla doların avroya karşı değer kaybı bir şekilde Türkiye'deki ihracatçımızın da işine yarıyor. Türk Lirasının değer kazanması bir şekilde bundan kompanse ediliyor. Bundan dolayıdır ki şirketlerimiz ihracatlarını artırıyorlar'' diye konuştu.
Türkiye'nin kuvvetli bir ekonomisi olduğunu ifade eden Erkan, Türkiye'nin dünyada şu anda en gözde ülkelerden bir tanesi olduğunu belirtti.
Hüseyin Erkan, şehir endeksleriyle ilgili olarak da ''Bursa'nın şehir endeksi var. Bizde 9 şehir endeksi bulunuyor. Biz o şehir endekslerini sanayi ve ticaret odalarının kullanımına da açtık. Şehir endekslerine dayalı aracı kurum ve bankalar tarafından yatırım fonları kurulursa bu yatırım fonlarını satın alan herhangi bir yatırımcı o şehirdeki bütün şirketlere ayna anda yatırım yapma imkanına sahip olur'' dedi.
Erkan, Bursa'da yapılacak zirve için binin üzerinde şirkete duyuru yapıldığını belirtti.
''HALKA ARZ SEFERBERLİĞİNDE YERİMİZİ ALMAK İSTİYORUZ''
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez de konuşmasında, halka arz seferberliğinde yerlerini almak istediklerini belirtti.
Sönmez, ''Halka arz seferberliğinde İstanbul Türkiye'nin göz bebeği, ondan sonra en büyük kentin bence Bursa olması gerekir. Bursa, ihracatta da yine İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehri'' dedi.
İMKB'de halen 18 Bursalı şirketin işlem gördüğünü dile getiren Sönmez, ''Ama burada mı kalmak lazım? Halka arz edilebilecek boyuta ulaşmış birçok şirketimizin içinde 10-15 tanesini seçtim. Onları Bursa'da yapılacak halka arz seferberliğinde yanımızda görmek istiyoruz. Bunlar arasında Sütaş, Özdilek, Kamil Koç otobüsleri gibi şirketler var'' diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:07)