E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok şirket güçlük içinde. Milyonlarca Amerikalı işsiz. Ancak halka arz piyasası yıllardır ilk kez bu kadar canlı. 2020 halka arzların zirve yaptığı yıl olabilir.
Yılın bitmesine çok az kaldı ve Dealogic’in 23 Eylül’de yayınladığı verilere göre, ABD’de yeni halka arzlar neredeyse 95 milyar dolar seviyesine geldi. Bu rakam 2000 yılındaki teknoloji balonundan bu yana, 2014 yılı hariç her yılın toplamından daha yüksek. 2014 yılında halka yeni arzlardan 96 milyar dolar kazanç elde edilmişti. Bunun dörtte birinden fazlası Alibaba’ya aitti.
Bankacılar, avukatlar ve yöneticiler halka arzlar bu şekilde devam ederse, 2020’nin 1999 ve 2000 yıllarının teknoloji patlamasını geçebileceğini söylüyor. 1999 ve 2000 yıllarında yatırımcılar, tüm internet hisseleri çökmeden önce bu hisselere yoğun bir şekilde yatırım yapmıştı.
Yatırımcılar halka yeni arz edilen şirketlere hücum ediyor ve bu yılın halka arzlarının en büyük getirisi %22 seviyesinde oldu. Ortalamada, 2020 yılında halka arzlar, orijinal fiyatlarından kabaca %24 artış gösterdi.
Halka arz piyasasının talihi, ABD ekonomisinden hiçbir zaman bu kadar bağımsız olmamıştı.
Korona virüs pandemisiyle birlikte şirketler düşüşe geçti, işsizlik bu yılın bahar aylarında en yüksek seviyelere ulaştı. Ancak korona virüs ekonomide bir dönüşüm de başlattı. Çalışma hayatında, okullarda ve günlük iletişimde teknolojiye duyulan ihtiyaçların artmasıyla birlikte, bu hizmetleri sağlayan şirketlerin değeri daha da yükseldi. Ve tahviller gibi geleneksel olarak daha güvenli yatırımların gelirlerinin, düşük faiz oranlarıyla sınırlanması, yatırımcıları para kazanabilecekleri alanlara yönlendirdi.
Bu yıl halka yeni arzlardan elde edilen gelirin %80’i, üç kategoriye ayrılıyor: Sağlık, teknoloji ve yeni popülerleşen açık çek şirketleri. Açık çek şirketlerinin tek amacı özel bir hedef belirlemek ve bunu halka açmak. Halka arz piyasası 2007 yılından bu yana ilk kez bu kadar yoğun. 2007 yılında da bankalar ve kredi veren kurumlar, ekonomik kriz ortaya çıkmadan önce halka arzlarını gerçekleştirmek için kitlesel olarak piyasalara yönelmişti.
235 şirketten fazlası, bu yıl ABD’de piyasalara dahil oldu. 2000 yılında, 439 şirketin halka arzı gerçekleşmişti. Ancak mevcut rakamlar yakında Airbnb, Palantir gibi dev şirketlerin katlımıyla yükseliş gösterebilir.
Amerika’nın en iyi bilinen yatırımcılarından Warren Buffett bile, genelde startup’lara yatırım yapmayı tercih etmese de, bu akıma dahil oldu.
Buffett’ın Berkshire Hathaway isimli şirketi, halka yeni arz edilen veri depolama şirketi Snowflake’in 735 milyon dolar değerinde hissesini aldı. Hisseler piyasalardaki ilk gününe 250 dolardan başladı ve halka arz fiyatının iki katından fazla arttı. Snowflake böylelikle 2020 yılının en büyük halka arzı haline geldi. İlk günün sonunda, şirketin piyasa değeri 70,4 milyar dolara ulaşmıştı. Bershire’ın hisselerinin değeriyse 1,6 milyar dolara yükseldi.
Halka arz piyasasının durumu birkaç yıl öncesine göre büyük bir değişime işaret ediyor. Bu dönemde risk sermayedarları ve CEO’lar yeni halka arzların sona erdiğini söylemişlerdi. On yıldan uzun bir süredir, şirketler özel piyasalarda getiri elde etmeyi tercih etti. Bunu sağlayan güçlerden biri SoftBank’ın 100 milyar dolarlık Vizyon Fonu oldu. Özel şirketler olarak kalmak, startup’ları yönetmeliklerle uğraşmaktan korudu, hissedarlara açıklama yapmalarına gerek kalmadı. 2016 yılında, halka arz edilen şirketler ve yatırımcıları, 25 milyar dolardan daha az getiri elde etti.
Şimdilerde şirketler, uzun süre özel şirket olarak kalmayı tercih etmiyor. Yatırımcılar büyük değerlemeleri olan, yüksek büyüme şirketlerini ödüllendiriyor. Bu da birkaç yıl öncesinin aksine, özel piyasalarda bulamayacakları bir avantaj. Şirketler artık bir miktar olgunlaştıktan sonra, ancak güçlü büyüme trendleri yavaşlamadan halka arzlarını gerçekleştiriyor.
Warren Buffett halka arzdan 1,1 milyar dolar kazandı
Yazılım alanında tarihin en büyük halka arzı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Paranın bolluğu faiz dusuklugu bir yana borsadaki cokusler büyük halka arzlarla başlar. Mal dağıtıyorlar 2021 sıkıntı
Yazı sahibi dünyadan bihaber. Hükümetler piyasayı paraya boğdu. 99, 2000 de böyle para dağıtılmadı. Nereye gidecek para. Negatif getirili tahvile mi gidecek.
Geçmişte bütün arzlarda para kaybetti yatırımcı. Ne arz olsa düşerdi. Şimdi arzlardan biraz da olsa para kazandı yatırımcı. Ne olsun mesela arzlardan para mı kaybetsin insanlar. Tamam yükselişler abartılı katılıyorum ama para da kaybetmesin insanlar arzlarda.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:17)