E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandeminin tüm dünyada finansal piyasaları ve ekonomileri alt üst ettiği bir yılda, ABD şirketleri ve en büyük hissedarları, hisse satışları yoluyla 435 milyar dolar getiri sağlayarak rekor kırdı. Bu rakam daha önce 2014 yılında gerçekleşen 279 milyar dolarlık rekorun oldukça üzerinde.
Halka arz rüzgarı, şirketlerin pandeminin dip noktasından, sermaye piyasalarına dönüşünü gösteriyor. Bu yılın halka arz patlamasının yaklaşık dörtte biri geleneksel halka arzlardan elde edildi ve 100 milyon dolar getiri sağlandı. Bu rakam, Alibaba Group Holding’in 2014 yılındaki dev açılışının yarattığı etki haricinde, tarihin en yüksek seviyesi oldu.
Geçtiğimiz yıllardan farklı bir şekilde, en büyük halka arzlar, 2020’nin en iyi getirilerini sağladı. Snowflake, Airbnb ve Unity Software gibi yeni halka arz olan şirketlerin hisseleri, yatırımcılar ekonomik, siyasi ve kurumsal belirsizliklerin ötesine bakarken yükseldi. 1 milyar doların üzerinde getiri sağlayan şirketler, şimdi halka arz fiyatlarının %81 üzerinde işlem görüyor ve daha küçük halka arzlardan daha iyi performans gösteriyor.
Citigroup’un Kuzey Amerika Sermaye Piyasaları Başkanı Paul Abrahimzadeh, “gördüğümüz kadarıyla, bu durum temel değerin üzerine çıkıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “rekor seviyelerde büyüme çarpanları, doğrudan düşük faiz oranlarıyla ilgili. Düşük büyüme ortamında ortaya çıkan her şey dev bir avantaj elde ediyor” ifadesini kullandı.
Teknoloji şirketlerinin gerçekleştirdiği dev halka arzlar yatırımcıların ilgisini çekerken, tüm sektörler arasında en çok nakit çeken alan biyoteknoloji oldu.
Sektörde 100 şirketin hissesinden daha fazlası, bu yıl 23 milyar dolar gelir elde etti. Bloomberg’in verilerine göre, biyoteknolojiyi, 19 milyar dolarlık getiriyle teknoloji sektörü izledi.
Bu yıl ABD’de halka arzı gerçekleşen ve 2014 yılından bu yana en yüksek rakam olan 21 milyar dolar getiri elde eden 70’in üzerinde yabancı şirket bulunuyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu, ABD Kongresi’nin denetlemeleri sıkılaştırma çabasına rağmen, Çin şirketlerinden oluşuyor.
Bu yılın aktivitesinin büyük bir bölümünü Morgan Stanley ve Goldman Sachs Group yürüttü. Her iki banka da, geleneksel halka arz piyasasının %10’unda rol oynadı. Wall Street’te özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzlarda artış yaşandı.
Bu yöntem geleneksel halka arz sürecinin maliyetli ve zaman alan prosedürlerinin önüne geçtiği için piyasalarda oldukça fazla tercih edildi. Bunun yerine hisseler, hiçbir faaliyeti olmayan ve elde ettiği parayı iki yıl içinde özel bir şirket satın alma sözü veren bir şirketin hisseleri satılıyor. Credit Suisse Group ve Citigroup bu yıl, bu konularla oldukça yakından ilgilendi.
Bu yıl ABD’de 240’tan fazla SPAC halka arz oldu ve potansiyel satın alımlar için 81 milyar dolar elde etti. Bu sektörden oldukça başarılı birleşmeler çıkmış olsa da, bu halka arzlar genellikle düşük performans gösterdi. SPAC şirketleri, ortalama olarak halka arz fiyatlarının %15 üzerinde işlem görüyor.
Risk iştahı fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor
Hisselerdeki zayıflama denge oluşturuyor
Mutasyon endişeleri küresel çapta satış baskısını artırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:19)