E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hükümet, sermaye piyasalarında "ayrılma hakkından" "adil bedel" esasına kadar birçok başlıkta yatırımcının önünü açan, menfaatlerini korumaya alan önemli adımlar atıyor. Sermaye Piyasası Kurulu ile İstanbul Borsası değerinden fazla işlem gören, manipülatif işlemlere kapı aralayabilecek, çok düşük halka arz oranlarına sahip şirketlere yönelik çalışma başlattı. Sabah'tan Hazal Ateş ile konuşan, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Halka açıklık oranı yüzde 5-10'un altındaki şirketlerle ilgili işlem esaslarında ne gibi tedbirler alabiliriz, İstanbul Borsası'yla onun üzerinde çalışıyoruz. Belki yüzde 5'in altında olan halka açıklık için günlük artış yüzde 5 olabilir ya da 7.5 olabilir. Arkadaşlar üzerinde çalışıyor. Yatırımcıların işlem yaparken dikkatli olmasını gerektirecek işlem esasları üzerinde çalışıyoruz" dedi.
YATIRIMCIYA KORUMA
SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, bankacılık yasa teklifi kapsamında sermaye piyasasına güç katacak yeni düzenlemelere ilişkin Meclis Komisyon üyelerine bilgi verdi. Borsada son 30 günde oluşan fiyatların ağırlıklı ortalaması yerine "adil fiyat" uygulaması geldiğini belirterek, "Adil fiyat beş kritere göre belirleniyor. Sadece son bir aydaki fiyatların esas alınması burada muhtemel manipülatif ve piyasa bozucu işlemler neticesinde gerçek fiyatı, olması gereken fiyatı yansıtmaması durumu var. Buradaki temel unsur yatırımcıların haklarını korumak olduğu için sadece son 30 güne bağlı kalmadan, değerleme raporu dâhil, son altı aylık, son bir yıllık ve son beş yıllık fiyatların ortalamasından hangisi yüksekse onu uygulayıp yatırımcıların mağduriyetini giderme amacı taşıyoruz" diye konuştu.
MARJLAR AŞAĞI ÇEKILECEK
Taşkesenlioğlu, milletvekillerinin çok düşük halka arz oranlarına sahip şirketlerde manipülatif işlemlerin önlenmesi, halka arz oranlarının artırılmasına yönelik sorulara karşılık, "Şu anda borsada günlük 'Yıldız Pazar 1-2', 'Ana Pazar 1-2"deki marjlar yüzde 20'de, onu aşağı çekmeyle ilgili şeyler. Gerek bizim taraf, gerek Borsa İstanbul çalışıyor üzerinde" değerlendirmesini yaptı. Ayrılma hakkı gündeme geldiğinde halka açık ortaklığın öz kaynaklarında azalma yaşandığını anımsatan Taşkesenlioğlu, yeni düzenlemeyle "Bunun nispeten azaltılabilmesi için ayrılma hakkını kullanacak ortakların satacakları payları ortaklık dışındaki kişilere veya mevcut ortaklara teklif edilebilmesi, onlardan satın alma talebi gelirse onların satın alması yoluna da imkân veriliyor" dedi.
52 AYRILMA HAKKI
Mevcut uygulamada 2017 ve 2019 tarihlerinde 52 şirkette ayrılma hakkı kullanımını gerektiren önemli nitelikte işlem meydana geldiğini anımsatan Taşkesenlioğlu, şu bilgileri verdi: "Bunların 8'i birleşme, 1'i bölünme, 6'sı faaliyet konusu değişikliği, 15 tanesi ilişkili taraf işlemi, 18 tanesi mal varlığı satışı, 1 tanesi kiralama, 2 tanesi ayni hak tesisi ve 1 tanesi sermaye artırımından elde edilen fonla ilişkili taraflara borç kapama şeklinde oldu. Bu 52 ayrılma hakkından 32 tanesinde ayrılma hakkı kullanımına yatırımcılar katılmamış ve ayrılma hakkını kullanmamışlardır. Yatırımcıların katıldığı 18 ayrılma hakkından yalnızca 2'sinde ayrılma hakkına katılan yatırımcıların sermayeye oranı yüzde 10'un üzerinde olup kalan 16 şirkette ise bu oran yüzde 5'in altında gerçekleşmiştir."
HOLDİNGLERİN YÜKÜ HAFİFLİYOR
YASA teklifiyle SPK'ya halka açık şirketlerin niteliğine göre farklı usuller belirleme yetkisi veriliyor. Zorunlu pay alım teklifinden söz konusu zorunluluğu doğuran işlemin kamuya açıklandığı tarihte pay sahibi olanlar faydalanabilecek. Bu tarihten sonra pay alanlar çağrı fiyatından faydalanamayacak. Kurul sayesinde yatırımcılar ile ihraççılar borçlanma araçlarının hüküm ve şartlarının değişmesi gerektiğinde karşılıklı görüşerek anlaşma yoluna gidebilecek. Aracı kurumlara, proje finansmanı kredisi verme, altyapı yatırımları gibi büyük projelerdeki kredilerin menkul kıymetleştirilmesi, bu projelerin nakit akışlarına dayalı menkul kıymet ihraç edilmesi ve proje finansman fonu kurulması imkânları getiriliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir sandalyeye si olan halka arz ediliyor önüne geçin SPK
Geçti Bor'un pazarı misali olmuş.Eylül 2019 'dan beri yan hisselerde vurgunun hasını yaptılar.Bilgisiz ky da oltaya geldi hep.İş işten geçmis uygulama yapacaklar.Bloombergdeki programda artık çoluk çocuk çıkacaktı anlatmak bırakın uzmanları qnbfb vb hisselerin manipülatif olduğunu.Bu nasıl bir tedbirdir.
asya bank hissi.elınde olan küçük yatırımcı .4.senedır.parasını alamadı .bunun için.çalişmanız varmı.TMSF:DEN SES YOK ::::BİZLER YATIRIMCIYIZ::BU:NU AYDINLATIN ARTIK,,,,,,,,
Birde sermayesi düşük şirketlere el atılsa. Özsermaye 450 milyon sermaye 3 milyon. Komedi. Sermaye tek olmalı. 2 tane değil. Kar ya sermayeye eklenmeli yada ortaklara dağıtılmalı. Patronlar istedikleri gibi bilançolarla oynayıp kendi hisselerinde at koşturuyor. Hissede derinlik yok gerçek yatırımcı girmiyor. resmen kumar masası.
SERMAYE ARTIŞI ŞARTI GETİRİN,DERİNLİK ARTSIN,,SORUN ÇÖZÜLÜR.,20 SENEDİR SERMAYE ARTIRMAYAN ŞİRKETLER VAR.
Açığa satış, olmayan malın satışı dolandırıcılıktır. Tümüyle kaldırılmalıdır. Ayrıca halka açılma şartı olarak imtiyazlı hisselerin imyiyazlarının kaldırılması şartı getirilmelidir.
başkan bankasyadaki 10 yıllık tecrübesini konuşturuyor, helal
konya ya sermaye artışı yapacak yada defolup gider .yeter artık yatırımcı ile dalga geçtikleri
ÇOK GEÇ KALINMIŞ KARARLAR BU BORSAYI SOYGUNCULARDAN KUMARBAZLARDAN ÜÇKAĞITCILARDAN TEMİZLEYİN VE HER YÖNÜYLE SAĞLAM TEMELLERE OTURTNADIĞINIZ MÜDDETCE BORSAYA GELMEM
Ky koruma felan yok. Hisse yukarı gitti mi hemen tedbir düşünce hiç tedbir göremedik. Qnb de Dokta da insanlar mağdur oldu. Kaç gün gel gel yaptılar sonra çaktılar malı. Sonra ee ky korumak için tedbir geldi. Sonra çakıldı hisse
Kottan çıkmak için oran % 98 e çıkarılmalı. Adil fiyat esas alınmalı
kapanan şirketlerin hisselerini borsada hisse alıp satana 1 lot 10 lot 100 lot alma zorunlulugu getşrin magduriyet çözun
Halka açık olan kısımların piyasa değerine göre günlük marjların belirlenmesi iyi olur.
Kottan çıkmak için kriterlerin adil fiyata dönüşmesi olumlu. Ancak SPK her uygulamada küçük ortakları korumalı. Ben kottan çıkan İzocam. Ortaklıktan çıkaran PO mağduruyum. Ayrıca el konulan binlerce Çeaş mağduruyum.
anel telekomda hisseyi yabancılara satacağım deyip 2 yıl yatırımcıları olayıp yatırımcılarınmağdur olmasına sebep olanlar hakkında SPK dan suç duyurusu bekliyoruz. Satın alacan şirketin sadece 100 Euro sermayesi olduğu ve tek çalışanlı bir şirket olduğu bilgisi küçük yatırımcıdan gizlenerek yatırımcılar zararı uğratılmıştır.
İşi bilmeyenler işi mahvediyor
Yükselirken değil düşerken yüzde 5 olmalı kimi koruyonuz
Şimdimi aklınıza geldi.1e10 gittikten sonra🤫,sirket 3yil calismasa yeri var yani zaten kazandi kazanacağını.ardyz halka arzini gorduk az mal cok beklenti 5.30dan 18tl ye sonra burut takas hah.
Kapatılan,şirketlerin,hisselerini,alan,yatırımcıların,magduriyeti,giderilmeli
10 yıldır hep ayni muhabbet, çağrı fiyatı bir, %5in altında halka açıklık oranı. Beceremediniz bir işi
Bunlar soekleri korumaya çalışıyor. Ne yaparsanız yapın speklere patronlara yarar. Safkarı sürekli işlemlen kaldırdınız diye yatırımcı 1,80 fiyatlarda korktu sattı. Bende sattım ne o öyle saatte bir işlem var. Neden bakıp durayım dedim. Herkes sattı patron topladı üç ay sonra hisse 4 liraya geldi. Çünkü ky sattı çıktı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:19)